AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insanlarin ihtiyaclari ile ilgilenen hayirsever ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Insanların ihtiyaçları ile ilgilenen hayırsever ne demek?​

Hayır- severlik ise, yoksullara, düşkünlere, zayıflara yani yardıma muhtaç olanlara ya da herkese, iyilik ve yardım etmeyi sevmek, bu yolda çaba sarf etmek demektir.1 Bu kelimenin anlamına uygun olarak insanların iyiliği ve ihtiyaçlarının görülmesi için çalışan kişilere hayırsever denilmiştir.

Kötü insanlara iyilik yapılır mı?​

Bazen kötü yolda olan bir insana yapılan bir iyilik onu doğru yola sevk edebilir. Bu yüzden iyi niyetle yapılan bir iş, hatalı bir sonuç da doğursa, Cenâb-ı Mevlâ kulun samimiyetine bakmakta, kendi rızâsı için yapılan iyilikleri kabul buyurmaktadır.
Yardım yapmaktan hoşlanan ne denir?​
yardım etmekten hoşlanan, hayırsever.

İyilik kime yapılır?​

İyilik kime yapılır?
Ayetin ikinci bölümü, iyiliği umarak yapılacak harcamanın kimlere yapılacağını belirlemektedir. Bunlar, Bakara 177’de akraba, yetim, yoksul, yolda kalmış, dilenci ve köle olarak sıralanırken, Bakara 215’te ana-baba, akraba, yetim, muhtaç ve yolda kalan şeklinde sıralanmıştır.

Niyet edip yapmamak günah mı?​

Niyet edip yapmamak günah mı?
Kim bir kötülük yapmayı ister ve bunu yapmazsa Allah ona tam bir iyilik sevabı yazar. Eğer kötülük yapmaya niyet eder ve yaparsa Allah ona bir kötülüğün günahını yazar.” 18-Hadis-i şerifteki “niyet”ten maksat, fiili yapma ve tercih etme isteğidir.

Ameller niyetlere göredir hadis mi ayet mi?​

şu üç hadis oluşturur: “Ameller niyetlere göredir”, “Kim dinimizde bulunmayan bir şeyi ihdas ederse o mutlaka reddedilir”, “Helaller bellidir, haramlar bellidir. Bu ikisi arasında şüpheli olan şeyler vardır…” (İbn Hacer, Fethu’l-Bârî, I, 11).

İyilik yapmak sevap mı?​

“İyiliği yapmasa, Allah ona kendi katında bir sevap yazar.” Çünkü iyiliği istemek, bunu yapmaya sebeptir. Hayrın sebebi (sâiki) de hayırdır(18).
Her kime iyilik edersen sakın ondan kendini atasözünün anlamı?​
Elbette ki hadisi şerifi ile Peygamber Efendimiz (SAS) herkese yapılan iyiliği kastetmiyor. Karakterleri kötü ve bozuk insanları işaret ediyor. Kötü olan bir insana iyilik yaptığınız zaman her an ondan sakının, ondan korkun, ondan kötülük gelebilir.
 
Hayırseverlik, iyilik ve yardım etmeyi seven ve bunun için çaba sarf eden kişileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Hayırseverler, insanların ihtiyaçlarını ve iyiliğini gözeten, yardıma muhtaç olanlara destek olmaya çalışan bireylerdir.

Kötü insanlara yapılan iyilik konusu ise etkileyici bir konudur. Bazı durumlarda kötü yolda olan birine yapılan iyilik, onun doğru yola yönelmesine yardımcı olabilir. İyilik yaparken kişinin niyeti de çok önemlidir. Eğer iyilik samimi bir niyetle yapılıyorsa, Cenab-ı Allah bunu kabul buyurabilir.

Yardım yapmaktan hoşlanan kişilere genellikle "hayırsever" denilmektedir. İyilik yapılacak kişiler konusunda ise Kur'an-ı Kerim'de belirtilen akraba, yetim, yoksul, yolda kalmış, dilenci gibi gruplardan bahsedilmektedir. İyilik yaparken bu kişilere öncelik verilmesi tavsiye edilir.

Niyet etmek ve yapmamak konusu da üzerinde düşünülmesi gereken bir meseledir. Niyet etmek önemlidir ancak bu niyetin doğrultusunda eyleme geçmek de önemlidir. Eğer bir kötülük yapmak niyetiyle eyleme geçilirse, bu günah olarak kabul edilebilir.

"Ameller niyetlere göredir" hadisi, Müslümanlar arasında oldukça bilinen ve önemsenen bir hadis-tir. Amellerin niyetlere göre değerlendirildiğini belirten bu hadis, kişinin niyetinin önemini vurgular. İyilik yapmanın sevap olduğu ve Allah'ın iyiliği yapanlara sevap yazdığı da dinimizce önemli bir ilkedir.

Son olarak, "Her kime iyilik edersen sakın ondan kendini" atasözü ise kötü niyetli ve karakteri bozuk insanlara yapılan iyiliklerde dikkatli olunması gerektiğini vurgular. Peygamber Efendimiz'in bu konuda yapmış olduğu uyarılar da, iyilik yaparken dikkatli ve sağduyulu olunması gerektiğini gösterir.
 
Geri
Üst