Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Insanin nasibi degisir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Insanın nasibi değişir mi?​

Kaderin hükmünü veren ise yalnızca Allahtır. Allah (cc.), kulu üzerinde belirlemiş olduğu alın yazısını yani kaderini istediği zaman değiştirebilir, ancak zorlayıcı değildir. Burada belirleyici öge insandır. Mesela evlilik görüşmelerinde seçilecek olan eş ‘İnsanın tercihiyle’ beraber şekillenir.

Insanın kaderi kimin elinde?​

Bizler helal ve haram, iyilik ve kötülük, günah ve sevap konularında eylemlerimizden tam sorumluyuz. Bu noktalarda Rabbimiz bizi özgür kılmış ve özgür irademizle yapacaklarımızı yazmıştır. Zaten kaderimizin bu ayrıntılarından sorumluyuz.
Sözlükte kaderiyye “kadere mensup olan, kader taraftarı” mânasındaki kaderîden gelmekle birlikte ilk dönemlerden itibaren bu anlamın aksine, sorumluluk doğuran fiillerle ilgili ilâhî kaderi reddedenleri ifade etmek üzere kullanılmıştır.
Iki insanın karşılaşması kader midir?
Şeyh Edebali on Twitter: “İki insanın birbiriyle karşılaşması kadere, * Tanıştıktan sonra yan yana kalmaları ise onların gayretine bağlı.” / Twitter.
Dua kaderi nasıl değiştirir?
Dua takdirin bir parçasıdır. Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla dua, diğer sebepler gibi bir sebeptir. Başka bir ifadeyle dua sonucunda bir değişikliğin olmasını Allah dilemişse bu değişiklik, hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.

Cehmiyye ne demek?​

Yukarıya fırlatılan bir taş nasıl düşmeye mahkûmsa, insan da yaptığını yapmaya mahkûmdur. Kul ibadeti de, günahı da elinde olmaksızın işler. Bu görüşte olan Cebriyyeye Cebriye-i hâlisa denir ve zümrenin mümessili Cehm bin Safvân olduğundan Cehmiyye diye de isimlendirilir.

Kaderiye fırkası ne demek?​

Kaderilik ya da Kaderiyye, kader konusunda insanın irade, ihtiyat ve kudret sahibi, yükümlülüğü olan bir yaratık olduğu, insanların Allah’ın hiçbir müdahali olmaksızın fiillerini bizzat kendi güç ve iradesine bağlı olarak meydana getirdiği inancına sahip olan İslam dini itikadi mezhebi.
Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf romanında dediği gibi : “İki insanın birbiriyle karşılaşması kadere, tanıştıktan sonra yan yana kalmaları ise onların gayretine bağlıdır.”
Dua insanın kaderini değiştirir mi?
Insanın kaderinde değişmeyen şeyler nelerdir?
Şeyh Edebali on Twitter: “İnsanın külli kaderinde üç şey değişmezmiş; * Rızkı, Ömrü, Eşi” / Twitter.

Allah insanın kaderini ne zaman yazar?​

Yüce Allah için zaman kaydı yoktur. Allah zamana mahkûm değildir. O’nun ilmi yaşanmış, yaşanacak bütün zaman ve mekânları kuşatır. Yüce Allah anne rahmine düşecek olan herhangi birimizin hayatını, ne yapacağımızı zamana ihtiyaç duymadan bildiği için de buna uygun olarak takdir etmiştir.

Islamda kader değişir mi?​

Yani bir insan içten, samimi olarak bir dua eder, Cenab-ı Hak mükâfat olarak o kimsenin başına gelebilecek bir belâyı kaldırır. Burada değişen kader değil, kaderin uygulamadan geri çevrilmesidir. Dua takdirin bir parçasıdır. Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir.
Araf Suresi 34. ayette: ”Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri gelince ne bir an geri kalırlar ne de bir an ileri gidebilirler.” buyurulmaktadır. Hiçbir mazeretten dolayı değiştirilmesi mümkün olmayan ecelle ilgili bazı hayırlı davranışların ve ibadetlerin ömrü arttırdığına yönelik yorumlarda bulunmaktadır.
İnsanın rızkı değişir mi?
Evet; rızık çalışmakla artmaz ancak çok önemli bir gerçek yatmakta bu sözün ardında. İnsan çalışmasa da rızkı onu bulur, bulur ama haram olur. Ezelden taksim edilen o rızkın helal kısmından değil haramından yemiş olur. Bizler rızkımız helal olsun diye gayretle çaba gösteririz.
Dua ile herşey değişir mi?
Dua kaderi muallak dediğimiz; kulun ameli, duası, sılai rahmi, yetime şefkati, sadakası gibi iyilikleriyle ilgili alanda kaderi etkiler. (Yani diyelim ki, Allah ezeli ilminde kişiye bir şey takdir etmek ister de kulun iyi halini bilir ve bu şerri engeler ona bir çıkış yolu gösterir ve kaderine bunu yazar.

Evlilik nasıl nasip olur?​

EVLİLİK VE NASİP… Nasipli isek nasibimizde var olan kişi ile evleneceğimiz muhakkak olduğu gibi ne yaparsak edelim eğer nasibimizde yazılı değilse hiçbir şekilde yuva kuramayız. Burada önemli olan husus; bir an evvel evlenmek değil, Allah’ın razı olduğu uygun kimseyle evlilik gerçekleştirip yuva kurmaktır.

İnsanın alın yazısı ne zaman yapılır?​

Alın yazısı, daha doğmadan önce insanın başına gelecek şeylerin Cenâb-ı Allah tarafından takdir edilmesi, insanın başına gelecek şeylerdir. Buna kader de denir. Dinî literatürde gerçekten anlına yazılmış yazı anlamında bir “alın yazısı”ndan söz edilemez. Ancak biz Türkçe’de bu ifadeyi kader manasında kullanıyoruz.
Sevgili okurlar; İslam aleminin 5 büyük gecesinden 4’üncüsü 30 Nisan Pazartesi gecesi yani Şaban ayının 14’üncü gecesi Berat Kandilidir. Bu gecenin önemini şu şekilde açıklayalım. Peygamber Efendimiz bu gece sabaha kadar ibadet ederdi.
İnsanın ölüm tarihi değişir mi?
Kuranda kadere iman var mı?
İslam’ın şartları Kur’an’ın bütün hükümleridir. Kader sözcüğü, Kur’an’da 11 yerde geçmekte ve tümünde de ‘ölçü’ anlamında kullanılmaktadır. Tüm bu ölçüye bağlılıklar, kader kelimesi veya türevleri kullanılarak ifade edilmiştir.

Bir insan eceli gelmeden ölür mü?​

Ashabın anlayışına göre eceli gelmeyen insanın bir hastalıktan ölmesi veya herhangi bir kimse tarafından öldürülmesi, buna karşılık eceli gelen kimsenin de ölümden kurtulup yaşamaya devam etmesi mümkün değildir.

İnsanın ölüm şekli kader mi?​

Evet, ölüm ilâhî bir takdirdir. Kur’an bu gerçeği “Aranızda ölümü biz takdir ettik” (Vakıa, 60) ayeti ile dile getirmiştir. Her bir insan için takdir edilen “yaşama süresini” kısmak veya uzatmak mümkün değildir.
İsraf etmek, Dini vazifeleri yaparken gevşek davranmak… Sabah uykusu diye uyumak… bunlar rızık darlığı sebepleridir.
 
Geri
Üst