- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 215.524
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İnsanın iradesi var mı?
İnsan, irade sahibi bir varlıktır. Yaptığı işlerden sorumludur. Zira insanın iradesi bir fiil ile ilişki kurmadığı sürece o iş yaratılmamaktadır. Bu anlamda bir iş ile ilişkili olan insan iradesi âdî şart olarak kabul edilmiştir.İnsan iradesi özgür müdür?
Nedensellik, doğada olduğu gibi, insan ve toplum yaşamında da önemli bir unsurdur. Özgür iradenin var olmadığını savunan tez, belirlenimcilik (determinizm) olarak bilinir. Bu teze göre insanın tüm davranışları dış etkenler ve nedenler tarafından belirlenir. Özgür iradeye dayalı bir eylem ve seçimden söz edilemez.Iradeli biri olmak ne demek?
İrade Kavramı İrade kişinin kendi ile ilgili her alanda davranışlarını ve düşüncelerini ayarlayabilmesidir. Kişinin davranışlarının süresini, sıklığını, yoğunluğunu ayarlaması ve farklı durumlara göre davranışlarını durdurması, başlatması veya ertelemesi gibi kabul gören davranışlar sergilemesi durumudur.
Iblisin iradesi var mı?
Diğer bir örnek de bildiğimiz gibi Hz. Âdem’in yaratılışı ile ilgili olarak Yüce Allah’la İblis arasında geçen münazaradır. Yukardaki münazara örneklerini değerlendirecek olursak, İblis hem akıllı hem de iradeli bir varlıktır. Taraflar arasında münazaranın gerçekleşmesi için akıl ve iradenin bulunmasına ihtiyaç vardır.
Allah irade sahibi mi?
Eş’arî ve Matürîdî kelâm âlimleri Mu’tezile’nin görüşünün aksine, Allah’ın kadim ve mutlak irade sahibi olduğunu ve insan irade ve fiillerinin de Allah’ın mutlak iradesi kapsamında olduğunu ifade etmişlerdir.İnsanın irade neden zayıflar?
Stresin vücutta doğrudan etkilediği kısımlardan biri de, beynimiz ve sinir sistemimiz. Özellikle beynimizde iradeyi yöneten kısım olan frontal lob (ön korteks), fazla kortizol salgılanmasından etkileniyor. Yani iradenizin zayıf olduğunu düşünüyorsanız, aslında çok fazla stres altındasınız demektir.Iradeli insan nasıl olur?
Kendinize hedef koyun. : Kısa vadeli hedeflerinize değil uzun vadeli hedeflere odaklanın. Anlık hazlar değil uzun vadeli hazlardan keyif alın. Kendinizi eleştirmekten vazgeçin. Hatalarınız ile kendinizi kabul edin ve bunların farkına vararak değiştirmeye çalışın.
Kader ile ilgili kavramlar nelerdir?
Gerek dinî literatürde gerekse halk arasındaki deyim ve sözlerde karşımıza çıkan ve kaderle ilişkilendirilen bazı kavramlar vardır. Kader dinî literatürde daha çok ecel, ömür, hayır, şer, afet, sağlık, hastalık, rızık, başarı, başarısızlık, tevekkül gibi kelime ve kavramlarla ele alınmıştır.