AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insanin dil uzerinde etkisi var midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İnsanın dil üzerinde etkisi var mıdır?​

Sapir-Whorf Hipotezi’nde başlangıçta dilin, insanın zihinsel yapısını ve kültürünü oluşturduğu ifade edilmiştir. Buna “Dilbilimsel Determinizm” denir. Ancak hipotez geliştirildikçe bu sadece, “Dilin, kişinin hayatı algılama tarzı ve kültür üzerinde yüksek bir etkisi vardır” şeklinde yumuşatılmıştır1.

Dil kaç yıl önce evrimleşti?​

Primatların dil yetisi için bilişsel özellikleri ne zaman geliştirdiği gizemini koruyor.
Örnek olarak Edward Sapir’in dil tanımı şu şekildedir (1921): “Dil; duyguların, düşüncelerin ve isteklerin serbestçe oluşturulmuş semboller sistemi aracılığıyla aktarılması için ayrıcalıklı olarak insanlara özgü, içgüdüsel olmayan bir yöntemdir. ”
Dilin bozulması toplumu etkiler mi?
Dilin değişmesi kaçınılmaz olmakla birlikte evrildiği yönün kontrolsüzce bir nehirden akması kimi toplumlar için zarar vericidir. Sosyokültürel olarak kalitesini koruyan toplumlar hem kültür miraslarını hem de tarihsel akıştaki dillerini gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarabilirler.
Dilin evrimleşmesi ne zaman?
Dilin çok daha önce evrimleştiğini –örneğin; Afrika ovalarında 2 milyon yıl önce iki ayak üzerinde yürümeye başlayan Homo erectus’ta görüldüğünü—öne süren düşünceler de zayıf kalsa da ihtimaller arasındaki yerini alıyor. Mevcut veriler göz önüne alındığında eşsiz bir konuşma becerisi geliştirdiğimiz bir gerçek.

Dil neden bir içgüdü değildir?​

Dil, yaşamımızda temel bir öneme sahip. Kimi bilimciler, dilin doğuştan geldiğini ve eşsiz bir insani “içgüdü” olduğunu ileri sürmüştür. Bu görüş, dünyada 7.000 civarındaki dilin tümünün altyapısını meydana getiren dilbilgisinin esasen aynı olduğunu iddia eder.

Dil bir sistemler bütünü müdür?​

İnsan dili, aynı zamanda bir sistemdir. Bu sis-tem en küçük biçimiyle seslerden, seslerin belli bir düzen içinde bir araya gelmesiyle oluşan kelime ve eklerden, bunların belli kurallarla bir araya gelmesiyle oluşan cümlelerden meydana gelir.
Dilin nesilden nesile aktarılması bu aşamada önemlidir. Kalıplar içinde kalmış ve aktarılmayan bir dil canlılığını kaybederek kültürün zenginleşmesini de yavaşlatır.
 
Geri
Üst