Insani gelisme endeksi nasil yorumlanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
226.905
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Insani gelişme endeksi nasıl yorumlanır?​

İnsani Gelişme Endeksi kategorilerine göre 0,050’lik artışlarla dünya haritası (2020’de yayınlanan 2019 verilerine göre). 2010’dan 2019’a ortalama yıllık İGE büyümesi (2020’de yayınlandı)(Koyu mavi ve tonları İnsani Gelişme’nin arttığını Koyu kırmızı ve tonları ise İnsani Gelişme’nin azaldığını gösterir).

Sosyal Gelişme Endeksi Türkiye için ne ifade ediyor?​

Sosyal Gelişme Endeksi’nden Türkiye’nin çıkarabileceği en önemli ders, artık kalkınma hedeflerini belirlerken altyapı veya güvenlik yerine eğitimde fırsat eşitliği, haberleşme özgürlüğü, ayrımcılıkla mücadele ve cinsiyet eşitliği gibi alanları önceliklendirmesi gerektiğidir.
İnsani gelişme kavramı nedir?
İnsani gelişme, ekonomik büyüme yaratırken bireylerin sahip oldukları fırsat ve özgürlükleri de artırma sürecine verilen isimdir. İnsani gelişmenin merkezinde yetenek ve yetkinlik yaklaşımı vardır. Yetenek ve yetkinlikler, insanların hayatlarında neler yapabileceklerini belirleyen araçlardır.
İnsani Gelişme Endeksi kaç olmalı?
HDI, tek tek hesaplanan boyut endekslerinin basit bir ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. HDI değerlerinin 0,000-0,499 arasında olması düşük, 0,500-0,799 arasında olması orta ve 0,800-1,000 arasında olması ise yüksek insani kalkınma düzeyini göstermektedir.

İnsani Gelişme Endeksi kim yaptı?​

Bu bağlamda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (United Nations Development Programme-UNDP) tarafından geliştirilen İnsani Kalkınma Endeksi (Human Development Index-HDI); sağlık, bilgi ve gelir düzeyi şeklinde üç temel unsura dayalı olarak hesaplanmaktadır.

Türkiye hangi insani gelişmişlik sınıfında yer alır?​

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) 2018 İnsani Gelişme Endeksi’ni (İGE) yayınladı. 2017 verilerine göre hazırlanan endekse göre Türkiye 0,791’lik değerle 189 ülkelik sıralamada 64’üncü oldu ve “yüksek insani gelişme” kategorisinde yer aldı.
Sosyal Gelişim Endeksi Nedir?
Sosyal Gelişme Endeksi, ülkelerin temel kalkınma mücadelesine ilişkin bilgi sağlarken ülkelerin hangi alanlarda başarılı olduğunu ve hangi konularda düşük performans gösterdiğini boyutları ve bileşenleri aracılığıyla göstermektedir.
İnsani kalkınmanın ölçülmesinde kullanılan yöntemler nelerdir?
2020 İnsani Gelişme Raporu’nda yer alan İnsani Gelişme Endeksi’nde 0,820 puan ile 189 ülke ve bölge arasında Türkiye 54’üncü oldu. Geçen yıl 59’uncu olarak girdiği “çok yüksek insani gelişme” kategorisindeki yerini pekiştiren Türkiye, son 29 yıl içinde yüzde 40,7’lik artış kaydetti.
Birçok ülke insani gelişmede üst kategoriye yükseldi: 1990 ila 2018 arasında çok yüksek insan gelişme olarak tasnif edilen ülke sayısı 12’den 62’ye yükseldi; düşük insani gelişme olarak tasnif edilen sayısı 62’den 36’ya düştü.
 
Geri
Üst