AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insanda dil neden mavi olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.626
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Insanda dil neden mavi olur?​

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR? Mavi dil ya da Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani gevişgetirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur.

Mavi dil hastalığı öldürücü mü?​

Mavi dil hastalığı öldürücü mü?
Genç hayvanlarda ishal ve bulguların görülmeye başlanmasından 2-8 gün sonra ölüm. Bazı durumlarda ölüm çok daha uzun zaman sonra görülebilir. Kuzularda ölüm oranı % 95’e varabilir.

Mavi dil hastalığı nasıl bir şey?​

Mavi dil hastalığı nasıl bir şey?
Mavi dil ya da ‘Blue tongue’, Culicoides cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani gevişgetirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur.

Mavi dil hastalığı nasıl geçer?​

Hastalığın tedavisi yoktur. Bu yüzden koruyucu önlemler alınmalıdır. Hastalıkla mücadelenin esasını, karantina, hasta hayvanların imhası ve sokucu sineklerle mücadele ile birlikte aşılamalar teşkil eder.

Mavi dil hastalığı nedir insanlara bulaşır mı?​

Mavi dil hastalığı nedir insanlara bulaşır mı?
MAVİ DİL HASTALIĞI İNSANA BULAŞIR MI? Mavi Dil virüsü bugüne kadar insanda izole edilmemiş olup zoonoz bir hastalık değildir. Hayvandan hayvana direk bulaşma oluşmaz. Hasta hayvanların et, süt ve ürünleri insanlar için risk değildir.

Bebeklerin dili neden mavi olur?​

Bebeklerin dili neden mavi olur?
Aşırı miktarda su tüketen bebeklerde de nitrat alınımı sonucunda mavi bebek sendromu hastalığı oluşabiliyor. Tıpkı suda olduğu gibi içerisinde bol miktarda nitrat bulunduran havuç, lahana, brokoli ve ıspanak gibi sebzelerde bebeklere gereğinden fazla verilmemelidir.

Mavi dil aşısı ne zaman yapılır?​

Aşılama takvimi: İlkbaharda veya tabii enfeksiyonun çıkışının beklendiği zamandan en az bir ay önce aşılama yapılmalıdır ve bir yıl sonra rapel yapılır. Koruyucu düzeyde bağışıklık 30 günde meydana gelir.

Mavidil aşısı nedir?​

Mavidil aşısı nedir?
50 BLU-T4 aşısı, koyunların mavidil hastalığına karşı koyun böbreği hücre kültürlerinde hazırlanan canlı attenüe liyofilize bir aşıdır. Endikasyon kontrendikasyon: Koyunlarda mavidil hastalığına karşı koruyucu olarak kullanılır.

Mavi dil hastalığı insana geçer mi?​

Mavi dil hastalığı insana geçer mi?
Mavi Dil virüsü bugüne kadar insanda izole edilmemiş olup zoonoz bir hastalık değildir. Hayvandan hayvana direk bulaşma oluşmaz. Hasta hayvanların et, süt ve ürünleri insanlar için risk değildir.

Akabane hastalığı nedir?​

Akabane ya da konjenital artrogripozis, koyun ve keçilerde görülen, sığırlarda da görülebilen; sokucu sinekler aracılığıyla bulaştırılan bir viral hastalıktır. Gebe hayvanlarda anomalili yavru doğumları ile karakterizedir.

Mavi bebek sendromuna neden olan kirletici?​

Mavi bebek sendromuna neden olan kirletici?
Suda yüksek miktarlarda bulunan nitratın bebek tarafından yutulduğunda ve sindirim sistemi tarafından nitrite dönüştürüldüğünde başlayan bir hastalıktır. Nitrit daha sonra oksijeni taşıyamayan metamlobin oluşturmak için oksihemoglobin (oksijen taşıyan kan proteini) ile reaksiyona girer.

Mavi bebek hastalığına sebep olan bileşik nedir?​

Mavi bebek hastalığına sebep olan bileşik nedir?
Fazla su tüketilmesi sonucu alınan aşırı nitrit de mavi bebek hastalığına sebep olabilir. Bu aşırı nitrit hemoglobinle tepkimeye girerek tehlikeli derecede methemoglobin oluşmasına neden olur. Methemoglobin, hemoglabin kadar iyi taşınamaz ve bu yüzden oksijen alamayan organ, doku ve hücreler mavi renk alırlar.
 
Merhaba! Mavi dil konusunda detaylı bilgi vermek için buradayım.

Mavi Dil Hastalığı, Culicoides cinsi sokucu sinekler aracılığıyla bulaşan ve sığırlar, koyunlar, keçiler ve develer gibi evcil hayvanlarda görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık konjesyon, ödem ve hemoraji gibi belirtilerle karakterizedir. Genç hayvanlarda ishal ve belirtilerin başlamasından sonra 2-8 gün içinde ölüm gerçekleşebilir. Kuzularda ölüm oranı %95'e kadar çıkabilir.

Mavi Dil Hastalığına karşı henüz bir tedavi bulunmamakla birlikte koruyucu önlemler alınması önemlidir. Bu hastalıkla mücadelede karantina, hasta hayvanların imhası, sokucu sineklerle mücadele ve aşılamalar temel önlemler arasındadır.

Öte yandan, Mavi Dil Hastalığı insanlara bulaşıcı değildir ve zoonotik bir hastalık değildir. Bu sebeple, hasta hayvanların eti, sütü ve ürünleri insanlar için bir risk oluşturmaz.

Bebeklerde görülen mavi dil sendromu ise aşırı miktarda nitrat tüketiminin sonucunda ortaya çıkabilir. Nitrat içeren sebzelerin (havuç, lahana, brokoli, ıspanak vb.) fazla tüketilmesi de bu duruma yol açabilir.

Mavi Dil Hastalığına karşı aşılama takvimi genellikle hastalığın çıkışının beklendiği dönemden en az bir ay önce yapılmalı ve bir yıl sonra rapel aşısı uygulanmalıdır. Aşının koruyucu düzeyde etkili olması genellikle 30 gün içinde gerçekleşir.

Son olarak, Mavi Dil Hastalığına sebep olan etkenler arasında nitrat ve nitrit gibi bileşikler bulunmaktadır. Bu bileşiklerin aşırı alımı, özellikle bebeklerde mavi bebek sendromuna neden olabilir.

Eğer başka sorularınız varsa, memnuniyetle cevaplamaya devam ederim. Sağlıklı günler dilerim!
 
Geri
Üst