AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insancil hukuk kurallarinin kabulune etken olan savas nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.277
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Insancıl hukuk kurallarının kabulüne etken olan savaş nedir?​

İlişki ve çelişmeleri şöyle açıklamak olanaklıdır: İnsancıl Hukuk, a) devletlerarası savaşta (uluslararası nitelik taşıyan savaş) ve b) devletlerarası nitelik taşımayan savaşta (uluslararası nitelik taşımayan savaş ) uyulması gerekli kuralları içerir.

Uluslararası insancıl hukukun UIH kapsamı nedir?​

Uluslararası insancıl hukukun UIH kapsamı nedir?
Uluslararası insancıl hukuk, silahlı çatışmalarda ve diğer şiddet olaylarında temel insan haklarını koruma ile ilgilenmektedir. İnsancıl hukuk sadece devletin silahlı gruplarını bağlamaz, onlara bağlı diğer silahlı grupları ve bireyleri de bağlar.

Hukuk kurallarını ihlal edenlere ne uygulanır?​

yaptırım olarak cezalar adli para cezası ve hapis cezasıdır. Dolayısıyla bir hukuka aykırılığın yaptırımı olarak adli para cezası veya hapis cezası öngörülmüşse, o hukuka aykırılık aynı zamanda bir suç teşkil etmektedir. ○ Türk Ceza Kanunu’nda temel olarak üç tür hapis cezası öngörülmüştür.

Insancıl hukuk ne zaman uygulanır?​

Insancıl hukuk ne zaman uygulanır?
Jus in bello, daha yaygın olarak bilinen haliyle Uluslararası insancıl hukuk, savaş sırasında uygulanması gereken hukuk olup hükümleri; savaşan taraflara, çatışmanın nedenlerine veya savaşan tarafların haklı olup olmadığına bakılmaksızın her iki tarafa da uygulanır.

Hakim bir uyuşmazlığın çözümünde olaya uygulanacak yazılı ya da yazılı olmayan bir hukuk kuralı bulamadığında ne yapar?​

uyuşmazlığa uygulayabileceği yazılı veya yazılı olmayan herhangi bir hukuk kuralı bulamadığı takdirde, kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacaksa bir kural koyar ve bu kural çerçevesinde somut uyuşmazlığı çözer..

Hukuk kurallarının herkes tarafından kabul edilmesine ne denir?​

Hukuk kurallarının herkes tarafından kabul edilmesine ne denir?
Genellik: Sadece belli bir kimseye değil, aynı durumda bulunan tüm kişilere uygulanmasıdır. Hukuk Kuralları herkes için geçerlidir.

Cenevre sözleşmesi kimler arasında?​

Cenevre Antlaşması veya Cenevre Deklarasyonu, 25-30 Temmuz 1974 tarihleri arasında Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan’ın dışişleri bakanları aracılığıyla Kıbrıs Harekâtı ve Kıbrıs Sorunu’na yönelik müzakerelerde bulundukları Cenevre’de imzaladıkları antlaşma.

Insancıl hukukun bir yüzünü oluşturan savaş yapma hakkına karşılık gelen Latince kavram nedir?​

Insancıl hukukun bir yüzünü oluşturan savaş yapma hakkına karşılık gelen Latince kavram nedir?
Uluslararası insancıl hukuku kavrama açısından jus ad bellum (kuvvete başvurma hakkı, devletlerin savaş başlatma hakkı) ve jus in bello (savaş sırasındaki hukuk, savaş yapmanın yasallığı konusunda geliştirilmiş kuram) kavramları arasındaki farkın bilinmesi gerekmektedir.
 
Bu başlık altında insancıl hukukun kabulüne etken olan savaş ve uluslararası insancıl hukukun kapsamına ilişkin bilgiler yer almaktadır. İnsancıl hukuk, devletlerarası savaşlarda ve devletlerarası nitelik taşımayan savaşlarda uyulması gereken kuralları içermektedir. Uluslararası insancıl hukuk ise silahlı çatışmalarda ve diğer şiddet olaylarında temel insan haklarını korumayı amaçlar.

Hukuk kurallarını ihlal edenlere uygulanacak yaptırımlar arasında adli para cezası ve hapis cezası bulunmaktadır. Bu cezalar, hukuka aykırılığın bir suç teşkil etmesi durumunda verilir.

Insancıl hukuk, savaş sırasında uygulanması gereken bir hukuk olup, her iki savaşan tarafa da bakılmaksızın hükümleri uygulanır. Yani tarafların çatışmanın nedenleri veya haklılıkları gözetilmeden insan haklarını koruma amacı güdülür.

Bir hakim uyuşmazlığın çözümünde uygulayabileceği hukuk kuralını bulamadığı durumda, kendi tarafsızlık ilkesine uygun bir kural belirler ve o kurala göre uyuşmazlığı çözer.

Hukuk kurallarının herkes tarafından kabul edilmesi genellik ilkesi kapsamına girer. Bu ilke, hukuk kurallarının herkes için geçerli olması ve aynı durumda bulunan tüm kişilere eşit şekilde uygulanmasını ifade eder.

Ayrıca, insancıl hukukun bir yüzünü oluşturan savaş yapma hakkına karşılık gelen Latince kavram "jus ad bellum" olarak bilinir. Bu kavram, devletlerin savaş başlatma hakkı ve savaşın yasallığı konularını içerir. Bunun yanı sıra "jus in bello" kavramı da savaş sırasındaki hukuku ve savaşın yasallığıyla ilgili kuralları içerir.
 
Geri
Üst