AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insan yuzunu neden yolar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Insan yüzünü neden yolar?​

Kişi, içinde zorlayıcı bir istekle vücudunda kusurlu bulduğu cilt bölgelerini (sivilce, böcek ısırığı, yara kabuğu gibi) sıkmaya, kazımaya ve hatta yolmaya başlar.Öte yandan, bu bazen herhangi bir cilt kusuru olmadan da başlayabilir. En sık hedef yüz bölgesidir.

Sivilce sıkma hastalığı neden olur?​

Cildin aşırı derecede yıpranmasına, yaralanmasına yol açacak şekilde yolunması, koparılması davranışlarını gösteren kişilerde görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın sebebi psikolojik tabanlıdır. Takıntılar, madde bağımlılığı, şizofreni vb. psikolojik rahatsızlıklar bu hastalığa sebep olabilmektedir.
Deri yolma bozukluğu bir OKB tipi olarak sınıflandırılır. Bir kişinin bu bozukluğu geliştirmesine neden olan sebepler açık değildir. Bozukluğun sebebi tam bilinmemektedir. Kadınlarda kimi zaman hormon dalgalanması ile birlikte adet dönemlerinde cilt yolma davranışı şiddetlenir.
Deri yolma hastalığı nedir?
Trikotilomani (kıl yolma) ve deri yolma (BFRB: body focused repetitive behavior disorders) saç, sakal, kaş vs. dökülmesine veya cildin soyulmasına neden olacak şekilde tekrarlayan çekme ve yolma davranışı ile karakterize, işlevsel bozulmaya ve kaygıya neden olan bir bozukluktur.
Parmak derisi soyma hastalığı nedir?
Dermatofaji, tırnak etrafındaki derinin yenmesi olarak gözlemlenen dermatolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, kişinin kendi derisini dişleriyle yolduğu nörotik bir alışkanlık olarak tanımlanır. Nadir görüldüğü düşünülse de Dünya üzerinde ve Türkiye genelinde sanıldığından çok daha yaygındır.

Sivilce sıkmak kanser yapar mı?​

Sivilce sıkma eyleminin ne kalple, ne kanser hücreleriyle, ne de insan vücudundaki diğer organlarla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Sivilce sıkmak felç yapar mı?​

“Göbek, bacak, sırt gibi bölgelerde meydana gelen sivilce ya da çıban gibi yaraları sıkmak felç açısından düşük bir risk barındırıyor. Fakat bu bölgelerde de oradaki sinirlere yakın bir enfeksiyon varsa ve enfeksiyon deri altından sinire yayılırsa felç gibi komplikasyonlar başımıza gelebiliyor.”
Akut ürtiker: Cilt üzerinde oluşan döküntüler çoğunlukla 6 hafta gibi bir zaman içinde son bulur. Döküntüler zaman içerisinde kendi kendine kaybolabilse de ilaç tedavisi gerekebilir. Yetişkinlerde en fazla rastlanan akut ürtiker sebebi kullanılan ilaçlardır.
El yolma alışkanlığı nasıl bırakılır?
Kişinin çevresindekiler tarafından anlaşılması, sorumluluklarının paylaşılması, bu tür rahatsızlıkların ortaya çıkmasını ya önlemekte ya da iyileşmesini kolaylaştırmaktadır. Birkaç günlük tatil, yakın akraba ya da arkadaş ziyaretleri, spor, sağlıklı beslenme, kişinin gevşeyip rahatlamasıyla problem hafifleyebilir.
Parmak etlerini yememek için ne yapılır?
- Tırnaklar kısa kesilebilir.
- Tırnaklara acı oje sürülebilir.
- Ayrıca düzenli manikür yaptırılması da tırnak yeme alışkanlığının önüne geçilmesinde faydalı olabilmektedir.
- Elbette bilişsel ve davranışsal terapi yaklaşımları ile tırnak yeme hastalığı tedavi edilir.

Sivilce sıkmak tehlikeli midir?​

Sivilce (akne) patlatmak kalıcı ve derin bir iz bırakabilir. Eğer sivilce (akne) sıkma işlemini, papül (beyaz başsız bir sivilce) tip bir sivilcede (aknede) yapıyorsanız, ondan kurtulmak yerine cildinizin çok daha fazla kızardığını ve şiştiğini görebilirsiniz.
 
Geri
Üst