İnsan Vücudunda En Fazla Bulunan Mineral Hangisi
İnsan Vücudunda En Fazla Bulunan Mineral Kalsiyum'dur.Kalsiyum, toprak alkalileri grubundan metalik bir elementtir.
Kalsiyum, adını sıkça duyduğumuz, vücudumuzdaki kemiklerin gelişimini, güçlü ve sağlıklı olmasını sağlayan bir elementtir. Süt ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunur.
Kalsiyum Vücut için son derece önemlidir.Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin yapısında bulunur, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasında, kasların kasılmasında ve pek çok vücut işlevinin gerçekleşmesinde önemli rol oynar. Bu yüzden hergün yeteri kadar kalsiyum almaya özen göstermeliyiz. Özellikle gelişim dönemindeki çocukların, menopoz dönemine girmiş ve hamilelik evresinde olan kadınların kalsiyum ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılaması sağlık açısından son derece önemlidir.
Yaşayan canlıların fizyolojik kimyâsında kalsiyum önemli rol oynar. İnsan vücûdundaki kalsiyumun % 99’u kemiklerde ve dişte bulunur. Kan kalsiyum düzeyi sağlıklı bır insanda 8,5-10,2 mg/dL düzeyindedir. 8,5 mg/dL altındaki değerler Hipokalsemi, 10,2mg/dL üzerindeki değerlerde ise hiperkalsemi olarak adlandırılır. Kalsiyumun büyük bir kısımı kanda Albumine bağlanarak taşınır. Vücutta birçok fizyolojik fonksiyonu olan kalsiyumun yeterli miktarlarda alınmaması, barsaklardan emiliminde bozukluklar, yetersiz güneş ışığına maruz kalmak kalsiyum eksikliğine sebep olur. Çocuklardaki klinik tablo Raşitizm, yetişkinlerde ise Osteomalazi olarak isimlendirilir. Kalsiyumun dokularda kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerinin de yeterince bulunması lâzımdır. Hattâ kandaki fosfor ve kalsiyumun birbirine oranları da uygun olmalıdır. Peynir kalsiyumca, ceviz fosforca zengin bir yiyecektir.
Kalsiyumun, kasların gerginliği ve kalbin çalışmasında, gebelik ve doğumdan sonra süt yapımında büyük rolü vardır. Kemik gelişimi ve yapısı üzerindeki etkileri nedeniyle özellikle bebeklerde ve çocuklarda yeterince kalsiyum alınmasına özen gösterilmelidir. Kalsiyum, süt ve süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. Ayrıca, badem, fındık gibi kuru yemişler de kalsiyum içerir.Çok Fazla alınması durumunda ise kas güçsüzlüğü, kireçlenme gibi belirtiler görülebilmektedir.
İnsan Vücudunda En Fazla Bulunan Mineral Kalsiyum'dur.Kalsiyum, toprak alkalileri grubundan metalik bir elementtir.
Kalsiyum, adını sıkça duyduğumuz, vücudumuzdaki kemiklerin gelişimini, güçlü ve sağlıklı olmasını sağlayan bir elementtir. Süt ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunur.
Kalsiyum Vücut için son derece önemlidir.Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin yapısında bulunur, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasında, kasların kasılmasında ve pek çok vücut işlevinin gerçekleşmesinde önemli rol oynar. Bu yüzden hergün yeteri kadar kalsiyum almaya özen göstermeliyiz. Özellikle gelişim dönemindeki çocukların, menopoz dönemine girmiş ve hamilelik evresinde olan kadınların kalsiyum ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılaması sağlık açısından son derece önemlidir.
Yaşayan canlıların fizyolojik kimyâsında kalsiyum önemli rol oynar. İnsan vücûdundaki kalsiyumun % 99’u kemiklerde ve dişte bulunur. Kan kalsiyum düzeyi sağlıklı bır insanda 8,5-10,2 mg/dL düzeyindedir. 8,5 mg/dL altındaki değerler Hipokalsemi, 10,2mg/dL üzerindeki değerlerde ise hiperkalsemi olarak adlandırılır. Kalsiyumun büyük bir kısımı kanda Albumine bağlanarak taşınır. Vücutta birçok fizyolojik fonksiyonu olan kalsiyumun yeterli miktarlarda alınmaması, barsaklardan emiliminde bozukluklar, yetersiz güneş ışığına maruz kalmak kalsiyum eksikliğine sebep olur. Çocuklardaki klinik tablo Raşitizm, yetişkinlerde ise Osteomalazi olarak isimlendirilir. Kalsiyumun dokularda kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerinin de yeterince bulunması lâzımdır. Hattâ kandaki fosfor ve kalsiyumun birbirine oranları da uygun olmalıdır. Peynir kalsiyumca, ceviz fosforca zengin bir yiyecektir.
Kalsiyumun, kasların gerginliği ve kalbin çalışmasında, gebelik ve doğumdan sonra süt yapımında büyük rolü vardır. Kemik gelişimi ve yapısı üzerindeki etkileri nedeniyle özellikle bebeklerde ve çocuklarda yeterince kalsiyum alınmasına özen gösterilmelidir. Kalsiyum, süt ve süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. Ayrıca, badem, fındık gibi kuru yemişler de kalsiyum içerir.Çok Fazla alınması durumunda ise kas güçsüzlüğü, kireçlenme gibi belirtiler görülebilmektedir.