AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İnsan Vücudunda Boşaltım Sistemi

haberci

Yeni Üye
İnsan Vücudunda Boşaltım Sistemi Nedir?
Zararlı ve işe yaramayan maddelerin vücuttan atılmasına boşaltım denir Organizmada boşaltımla görevli tüm organların ya da yapıların meydana getirdiği sisteme boşaltım sistemi denmektedir Keza Boşaltım sistemi edilgin değildir; aksine inceden inceye düzenlenmişdirBöbrekler, üreterler ve idrar kesesinden oluşan boşaltım sistemi, üretimfacia sırasında ortaya çıkan atık maddelerin atılımından sorumludur
İnsan vücudunda boşaltım sistemini oluşturan organların en başında böbrekler gelirBöbreklere ek olarak, böbrekleri idrar torbasına bağlayan artıkların geçtiği idrar kanalı (üreterler), bundan böyle maddelerin biriktirildiği idrar kesesi ve bunların vücuttan dışarıda atıldığı idrar yolu (üretra) boşaltım sistemindeki diğer organlara verilen isimlerdir
İnsan vücudundaki İdrar kanalı, atar ve toplar damarlara ek olarak böbreklere bağlanan üçüncü bir damardır İdrar kanalı böbreklerden süzülen idrarı, idrar kesesine taşırHem İdrar kesesi idrar kanalının böbrekten getirdiği idrarın, dışarı atılmak üzere biriktirildiği yerdirİdrar yolu ise idrar kesesinde birikmiş olan idrarın haricen atılmasını sağlayan bir bölümdürBoşaltım sistemini yaratıcı organların haricen boşaltım fonksiyonu olan öteki yardımcı organlar akciğerler, cilt ve kalın bağırsaklardır
ALT :wwwlarcomupluploadsinsancucudundabosaltimsistemi39655insancucudundabosaltimsistemi39655ALT *

İnsan vücudunda boşaltım sistemi, vücudun zararlı ve işe yaramayan maddeleri atarak dengesini koruyan bir sistemdir. Bu sistemde görevli olan organlar ve yapılar bir araya gelerek boşaltım sistemi oluştururlar. Boşaltım sistemi, vücudun aktif olarak düzenlediği bir sistemdir.

Boşaltım sisteminin en önemli organlarından biri böbreklerdir. Böbrekler, atık maddeleri süzerek idrarı oluştururlar. Ürettiği idrarı ise üreterler aracılığıyla idrar kesesine taşırlar. İdrar kesesi, idrarı depolayan ve biriktiren organdır. İdrar yolu ise idrarın dışarıya atılmasını sağlayan kısımdır.

Boşaltım sistemi dışında, vücudun boşaltım fonksiyonuna yardımcı olan diğer organlar da bulunmaktadır. Bunlar akciğerler, cilt ve kalın bağırsaklardır. Bu organlar da vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasında önemli rol oynamaktadır.

İnsan vücudundaki boşaltım sistemi, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan önemli bir sistemdir. Vücudun doğal dengeyi koruması ve zararlı atıklardan arınması için bu sistem oldukça önemlidir.