Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Insan uzerinde deney suclari ile ilgili ifadeler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İnsan üzerinde deney suçları ile ilgili ifadeler nelerdir?​

İnsan Üzerinde Deney Suçu Nedir? (TCK 90) İnsan üzerinde deney suçu; mağdurun rızasına aykırı bir şekilde veya rızanın kanunla belirlenmiş usul ve şartlarla alınmaması nedeniyle geçersiz olmasından dolayı insan üzerinde bilimsel deney yapılması ile meydana gelir.

Üzerinde deney yapılan kişilere verilen ad nedir?​

Denek- kobay.
Ilk deney ne zaman yapıldı?​
Eski Çağdaş Bilim İlk insan kobaylı araştırma deneyleri arasında 1700 yıllarında aşı deneyleri bulunur. Bu ilk denemelerde, fizikçiler kendilerini veya aile üyelerini denek olarak kullanmışlardır. Başkaları üzerinde denemeler, denek üzerinde bir tehlike olmadığı tecrübelerle kanıtlanınca gerçekleştirilirdi.

TCK 90 maddesi nedir?​

TCK 90 maddesi nedir?
(1) İnsan üzerinde bilimsel bir deney yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Denek hayvanlarına ne denir?​

Denek hayvanlarına ne denir?
Deneylerde Kullanılan Hayvan Türleri Deneylerde kullanılan hayvanlar, hayvan deneylerini düzenleyen tüm yasal metinlerde “deney hayvanı” veya “laboratuvar hayvanı” olarak adlandırılır ancak bu tanımlamalar hayvan hakları savunusu açısından tartışmalıdır.

Sosyal psikolojinin ilk deneyini kim yapmıştır?​

W.Wundt ve Psikoloji.

Ilk hayvan deneyi ne zaman yapıldı?​

Bilimsel kayıtlarda ilk deney hayvanı kullanımına M.Ö. 400 yıllarında yazılan Corpus Hippocraticum kitabında rastlıyoruz. O dönemde hayvanlar üzerinde yapılan incelemeler sadece anatomik yapıyı belirlemeye yöneliktir. İlk defa deneysel diyebileceğimiz uygulamayı Galen’de görüyoruz.
TCK nun 98 maddesi nedir?​
(1) Yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen ya da durumu derhal ilgili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Insan kaçakçılık kaç yıldan başlar?​

Insan kaçakçılık kaç yıldan başlar?
Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan; bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlayan, Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan kişi, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile …
 
İnsan üzerinde deney suçlarıyla ilgili ifadelere bakıldığında, bu suçun mağdurun rızasına aykırı bir şekilde veya rızanın kanunla belirlenmiş usul ve şartlarla alınmaması nedeniyle insan üzerinde bilimsel deney yapılması sonucunda gerçekleştiği belirtilmektedir. Türk Ceza Kanunu (TCK) 90. maddesine göre, insan üzerinde bilimsel deney yapan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.

Deneylerde hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar da önemli bir konudur. Denek hayvanları, deneylerde kullanılan hayvan türleridir. Bu hayvanlar, deney hayvanı veya laboratuvar hayvanı olarak adlandırılmaktadır. Ancak, bu tanımlamalar hayvan hakları savunucuları açısından tartışmalı olabilir.

İlk deneyler tarihe çok eskilere dayanmaktadır. Eski Çağdaş Bilim'de, 1700'lerde aşı deneylerinin yapıldığı ve fizikçilerin kendilerini veya aile üyelerini denek olarak kullandığı belirtilmektedir. İlk insan kobaylı araştırma deneylerine dair kayıtlar da bu dönemlere uzanmaktadır.

Sosyal psikolojinin ilk deneyini yapmış olan isimler arasında W.Wundt ve Psikoloji önemli bir yere sahiptir. Psikoloji alanında yapılan deneysel çalışmalar da insanların davranışlarını anlamak ve açıklamak adına oldukça değerli veriler sunmaktadır.

İlk hayvan deneylerine ise bilimsel kayıtlarda M.Ö. 400'lerde rastlanmaktadır. Bu dönemde hayvanlar üzerinde yapılan incelemeler genellikle anatomik yapıyı belirlemeye yönelik olup, ilk deneysel uygulamanın Galen tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir.

Son olarak, insan kaçakçılığı konusu hakkında da konuya değinilmiş. Doğrudan veya dolaylı yollarla maddi menfaat elde etmek amacıyla yasal olmayan yollardan bir yabancıyı ülkeye sokan ya da ülkede kalmasına imkan sağlayan kişiler hakkında da yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bu gibi suçlarda, hapis cezaları ve adlî para cezaları uygulanmaktadır.
 
Geri
Üst