- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Insan üstün bir varlık mıdır?
İnsan, yaratılmışların “birçoğundan üstün”dür (bk. İsrâ, 70). Bu olgu ifadeye konurken “tekrîm” sözcüğü kullanılmıştır ki seçkin, üstün, asil, hünerli kıl mak demektir. Tekrîm anlamında, insandan daha üstün varlıklar vardır.Allah Neden ben değilde biz diyor?
Bunun anlamı nedir? Kur’an-ı Kerim’de Allah Teâlâ bazen, kendisiyle ilgili olarak “biz” ifadesini kullanması, O’nun azamet ve şanının yüceliğine işaret eder. Hemen bütün dillerde saygı ve yücelik ifadesi olarak bu tür ifade biçimine başvurulmaktadır.Insan yaratılmışların en şereflisidir hangi ayet?
Insan yaratılmışların en şereflisidir hangi ayet?isra suresi 70. ayette “insanları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık.” ifadesi var. bu ifade, insanın “eşref-i mahlukat” yani yaratılanların en şereflisi olduğu iddiasını desteklemediği gibi, söz konusu inanç ve iddia bu ayetle çelişir.
Insan meleklerden üstün olabilir mi?
Cevap: Ehl-i sünnet ulemâsının çoğuna göre, insanların yükseği, meleklerin yükseğinden daha üstündür. Çünki insanlar, şeytan ve nefsleri ile savaşmakta; ihtiyaçları olduğu hâlde yükselmektedir. Melekler ise zaten yüksek yaratılmışlardır.Allah cc neye benzer?
O her şeyi en güzel şekliyle yaratmıştır. Bakara Suresinin 138. ayetinde de ”Allah’tan daha güzel kim boya vurabilir ki” diye yazar. Onun her şeyi bir sebep ve amaç için yaratmıştır. El Bais de Esmaül Hüsnada yer alan isimlerden biridir.İnsan yaratılmışların en şereflisidir nedir?
İnsan yaratılmışların en şereflisidir nedir?İslamiyet’te insan eşref-i mahlukat olarak nitelendirilir. Yani insan yaratılmışların en şereflisi olarak kabul edilmektedir. Kur’an’da Isra Suresinin 70. Ayetinde ” İnsanları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık” ifadesi yer almaktadır.
Eşrefi mahlukat hangi ayette geçiyor?
isra suresi: 70. “insanları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık.” tin suresi: 4. biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık. allah insanı yaratırken eşref-i mahlukat olarak yaratmıştır, ama insan kendine verilen istidatları kullanarak ister alayi illiyin’e çıkar ister esfeli safilin’e iner….Kuran ayetlerini kim yazdı?
Buna göre, bulunan Kuran-Kerim sayfalarının, Hz. Muhammed’in 632 yılında ölümünden sonra halifelik görevine başlayan Hz. Ebubekir tarafından kitaplaştırılan ilk Kuran-ı Kerim’e ait olabileceği iddia ediliyor. Bu ise, İslamiyet ve Müslümanlar açısından bugüne kadar yapılmış en büyük keşif olabilir.Peygamber Efendimiz meleklerden üstün mü?
Peygamber Efendimiz meleklerden üstün mü?Rahmet meleklerine, Rûhâniyân denir. Bunların hepsi, meleklerin havâssı, yani üstünleridir. Bunlar Peygamberlerden başka bütün insanlardan daha üstündür. Müslümanların sâlihleri ve velileri, meleklerin avâmından, yani aşağılarından daha efdaldir, daha üstündür.