- Konu Yazar
Insan merkezlilik ne demek?
Her şeyin insan ve insana hizmet etmek için var olduğuna inanan bir düşüncedir. İnsanın dünyayı ve dünyada yaşayan bütün canlıları kullanabilen bir kaynak olarak görmesi insan merkezci düşüncenin bir sonucudur. Özellikle tek tanrılı dinlerin temelindeki düşünce insan merkezciliktir.1900 doksanlı yıllarda yürütülen sağlık reformu çalışmalarının ana bileşenleri nelerdir?
1900 doksanlı yıllarda yürütülen sağlık reformu çalışmalarının ana bileşenleri nelerdir?1990’lı yıllarda yürütülen Sağlık Reformu çalışmaları’nın Ana Bileşenleri Şunlardı:
- Sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanarak Genel Sağlık Sigortasının kurulması,
- Birinci basamak sağlık hizmetlerinin aile hekimliği çerçevesinde geliştirilmesi,
- Hastanelerin özerk sağlık işletmelerine dönüştürülmesi,
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ne değişti?
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte yönetim ve örgütlenme, hizmet sunumu, finansman ve insan kaynakları alanında gerçekleştirilen değişiklikler Sağlık Bakanlığı’nın (2011) ifadesi ile şu şekilde özetlenebilir: Yönetim ve Örgütlenme Alanındaki Değişiklikler, Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatının yeniden …Uzlaşmacılık ilkesi nedir?
Uzlaşmacılık ilkesi nedir?amaçlamaktadır. Uzlaşmacılık: Sağlık sektörüne yönelik alınan kararlarda ve uygulamalarda yöntem, standartlar ve denetim mekanizmalarında birlik sağlanması ve tarafların buna uyması amaçlanmaktadır.
İlaçların merkez eczanelerden, eczanesi olmayan köylere dağıtılması sağlandı. Vatandaş, artık anlaşması olsun olmasın, tüm eczanelerden ilaçlarını alabiliyor. KARNE KALKTI Sağlık karneleri kaldırılarak nüfus cüzdanlarında yer alan TC kimlik numarasıyla sağlık hizmeti alınması sağlandı.
Sağlıkta dönüşüm programı ne zaman başladı?
Sağlıkta dönüşüm programı ne zaman başladı?2002 yılında ilan edilen “Acil Eylem Planı”nda “Herkese Sağlık” başlığıyla, sağlık alanında yıllardır hazırlıkları yapılan fakat uygulamaya konulamayan reformların temel prensipleri belirlenmiş ve bir takvime bağlanmıştır. 2003 yılında Sağlık Bakanlığı, “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı uygulamaya başlamıştır.