Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Insan kaynaklarinin yuruttugu 7 temel fonksiyon nelerdir?

Editör

Yeni Üye

İnsan kaynaklarının yürüttüğü 7 temel fonksiyon nelerdir?​

İnsan kaynaklarının yönetiminin temel fonksiyonları
- Seçme ve yerleştirme.
- Özlük ve iş kanunu uyumu.
- Oryantasyon ve entegrasyon (Tutundurma)
- Ücret yönetimi.
- Performans yönetimi.
- Kariyer yönetimi.
- Eğitim ve gelişim yönetimi.

Bir insan kaynakları birimi hangi özel fonksiyonları yerine getirmelidir?​

Bir insan kaynakları birimi hangi özel fonksiyonları yerine getirmelidir?
İnsan kaynakları yönetimi fonksiyonları •planlama, •işe alma, •işe alıştırma (oryantasyon), •eğitim ve geliştirme, •performans yönetimi ve •motivasyon şeklinde sıralanabilir. Bununla birlikte genel olarak işlerin analiz edilmesi, ücretlendirme, endüstriyel ilişkiler, adalet ve hakkaniyetin sağlanması da sayılabilir.

İnsan kaynakları yönetiminin temelini ne oluşturur?​

İnsan Kaynağı Yönetimini üç temel başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar İşe Alım, Performans Yönetimi ve Personel Yönetimidir.

İnsan kaynakları yöneticilerinin sorumlulukları nelerdir?​

İnsan kaynakları yöneticilerinin sorumlulukları nelerdir?
İnsan Kaynakları Departmanının Görevleri Nelerdir?
- İşe alım, seçme ve terfi yönetimi.
- Çalışanlara sağlanan fayda programlarının yönetimi.
- Çalışanların geliştirilmesi ve eğitilmesi.
- Yeni işe alınan çalışanların adaptasyon sürecinin yönetimi.
- Performans yönetimi.
- İş ilişkilerinin yönetimi.
İnsan kaynakları bölümünün işe alım sorumlulukları nelerdir?​
İnsan Kaynakları Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
- Personel özlük dosyalarının oluşturulması ve güncellenmesi işlemlerini yürütmek,
- Personel izinleri ile raporlarını sisteme kaydetmek ve ilgili yöneticiye raporlamak,
- Tutanak, ihtar, savunma gibi evrakları hazırlamak,

İnsan kaynakları hangi bilimin içinde yer alır?​

İnsan kaynakları hangi bilimin içinde yer alır?
İnsan kaynakları yönetimi, genel olarak işletme bilimi için de farklı sektörlerdeki şirketler için de ayrı bir önem taşıyor. İşletme biliminin en etkili alt dallarından biri olan bu alan, şirketlerin kurumsallaşma yolculuklarından verimli ve kaliteli bir üretime kadar her aşamalarında etkin rol oynuyor.

İnsan kaynakları yönetimi yaklaşımı nedir?​

İnsan kaynakları yönetimi; bir organizasyondaki iş gücünü işe alma, motive etme ve sürdürme ile ilgilenen bir yönetim işlevidir. İşe alım süreciyle birlikte eğitim, geliştirme, ücretlendirme, motivasyon, iletişim ve idare gibi konularla ilgilenir.

İnsan kaynakları planlaması kim tarafından yapılır?​

İnsan kaynakları planlaması kim tarafından yapılır?
Bu görüş noktasından hareketle, İKP, üst yönetimin belirlediği strateji ve politikalar doğrultusunda İK yöneticileri ve birim yöneticileri tarafından ortaklaşa şekilde yapılmalıdır. Bu durumda İK planlamasından; işletmenin üst yönetimi, İK yöneticileri ve birim yöneticileri sorumlu bulunmaktadır.

Insan kaynaklarının politikaları nelerdir?​

İnsan Kaynakları Politikası
- İş Sağlığı ve Güvenliği ilke ve sorumlulukları dahilinde iş süreçlerini şekillendiren,
- Sürekli iyileşme ve gelişim için çalışanlarına nitelikli ve etkisi ölçülebilir eğitim ve gelişim fırsatları sunan,

Personel politikası ne demek?​

Personel politikası ne demek?
Personel ile çalışmanın yönünü ve içeriğini belirleyen bir dizi hedef ve ilkedir. İstihdamla ilgili çeşitli konularda İK yöneticilerine özel yönergeleri temsil ederler ve kuruluşun işe alım, terfi, finansal tazminat, eğitim, seçimler gibi politikalarını belirler.

İnsan kaynaklarının yönetiminin temel fonksiyonları arasında;
1. Seçme ve yerleştirme,
2. Özlük ve iş kanunu uyumu,
3. Oryantasyon ve entegrasyon (Tutundurma),
4. Ücret yönetimi,
5. Performans yönetimi,
6. Kariyer yönetimi,
7. Eğitim ve gelişim yönetimi yer almaktadır.

İnsan kaynakları birimi ise genel olarak planlama, işe alma, işe alıştırma (oryantasyon), eğitim ve geliştirme, performans yönetimi ve motivasyon gibi fonksiyonları yerine getirmelidir. Bunun yanı sıra işlerin analiz edilmesi, ücretlendirme, endüstriyel ilişkiler, adalet ve hakkaniyetin sağlanması gibi konular da özel fonksiyonlar arasında sayılabilir.

İnsan kaynakları yöneticilerinin sorumlulukları ise genellikle şunlardır:
- İşe alım, seçme ve terfi yönetimi,
- Çalışanlara sağlanan fayda programlarının yönetimi,
- Çalışanların geliştirilmesi ve eğitilmesi,
- Yeni işe alınan çalışanların adaptasyon sürecinin yönetimi,
- Performans yönetimi,
- İş ilişkilerinin yönetimi gibi.

İnsan kaynakları yönetimi, genel olarak işletme bilimi için de farklı sektörlerdeki şirketler için de ayrı bir önem taşır. İşletme biliminin önemli bir alt dalı olan insan kaynakları yönetimi, şirketlerin kurumsallaşma süreçlerinden verimli ve kaliteli bir üretime kadar geniş bir alanda etkin rol oynar.

İnsan kaynakları yönetimi, bir organizasyondaki iş gücünü işe alma, motive etme ve sürdürme ile ilgilenen bir yönetim işlevidir. İşe alım süreciyle birlikte eğitim, geliştirme, ücretlendirme, motivasyon, iletişim ve idare gibi konularla da ilgilenir.

İnsan kaynakları planlaması genellikle üst yönetimin belirlediği strateji ve politikalar doğrultusunda İK yöneticileri ve birim yöneticileri tarafından ortaklaşa yapılır. Bu planlama sürecinden işletmenin üst yönetimi, İK yöneticileri ve birim yöneticileri sorumludur. Özellikle stratejik hedeflere ulaşmak için insan kaynaklarının etkin bir şekilde yönetilmesi büyük önem taşır.

Geri