AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insan Kaynaklari Yonetimi ne zaman cikti?

Editör

Yeni Üye

İnsan Kaynakları Yönetimi ne zaman çıktı?​

İlk kez Personel Yönetimi (PY) başlığı altında karşımıza çıkan “İnsan Kaynakları Yönetimi” (İKY) kavramının kökeni konusunda yapılan araştırmalar, bizi 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başlarına götürmektir.

İnsan Kaynakları Yönetimi kaç yıllık?​

İnsan Kaynakları Yönetimi önlisans programının eğitim süresi 2 yıldır, lisans programının eğitim süresi 4 yıldır.
Personel yönetimi ilk olarak hangi ülkede yapıldı?​
Bu gelişmelerin bir sonucu olarak 1940’lı yıllarda Amerika Birleşik Devletlerinde eğitim, istihdam, performans değerleme, ücret yönetimi, işçi-işveren ilişkileri ve sigorta konularında uzmanlığı bulunan “Personel Yöneticisi” kavramının kullanıldığı görülmektedir.

Personel yönetimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi arasındaki fark nedir?​

Personel yönetimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi arasındaki fark nedir?
Personel yönetimi operasyonel faaliyet ile ilgilenip insanı yani çalışanı maliyet unsuru olarak görür. Tam aksine insan kaynakları yönetimi ise daha çok stratejik danışmanlık alanında faaliyet gösterir ve çalışanı değerlendirilmesi ve geliştirilmesi gereken bir kaynak, bir hazine olarak görür.

Işletmelerde neden insan kaynakları birimi ortaya çıkmıştır?​

Işletmelerde neden insan kaynakları birimi ortaya çıkmıştır?
Üretim alanlarının Sahiplerinin bir kayıt tutucuya ihtiyaç hissetmesi ile insan kaynakları departmanı ilk oluşumunu gösterdi. Bu anlamda, tarım toplumunda ve küçük atölye tarzı işletmelerin yaygın olduğu dönemlerde “kayıt tutma” bazında bir personel fonksiyonunun söz konusu olduğunu görmekteyiz.

Personel kavramı ilk olarak ne zaman kullanılmıştır?​

Personel Yönetimi kavramı ilk defa 1817 yılında, ünlü ekonomist Springer tarafından kullanılmıştır. Ancak personel yönetimi kavramının içerik olarak bir bütünlüğe kavuşması Taylor ve Fayol tarafından yönetim alanında ortaya atılan fikirlerle birlikte gerçekleşmiştir (Aykaç 1999, 18).

Personel yönetimi uygulamaları tarihsel olarak hangi süreçten itibaren başladığı kabul edilir?​

1950’li yılların ortalarından itibaren “Personel” veya “Personel İdaresi” sözcüklerini kullanan ilk yayınlar oluşmaya başlamış ancak Personel Yönetiminin ayrı bir disiplin halini alması 1960’ların sonları ile 1970’lerin başlarında gerçekleşmiştir (Üsdiken & Wasti, 2002: 2). 1955’de Cemal Mıhçıoğlu tarafından yazılan “ …
Aşağıdakilerden hangisi personel yönetimi insan kaynakları yönetiminden ayıran özelliklerinden biridir?​
Klasik personel yönetimi ile Stratejik Yönetime dayalı İnsan Kaynakları yönetimi arasındaki temel fark, personel yönetimi yetkileri ve görevleri açısından şirketin yönetim alanlarında pasif bir rol üstlenmesidir.