Insan kalbiyle mi sever beyniyle mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
130.875
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Insan kalbiyle mi sever beyniyle mi?​

Yapılan incelemeler ve araştırmalara göre bu inandıklarımız ne yazık ki doğru değil. Kalbin sevgi ile herhangi bir ilişkisi yok. Kalp, vücudun en önemli organı olmakla birlikte ana görevi olan vücudun her yerine kan pompalayan bir kas olması dışında işlevi yoktur. Aslında kalp, beynin hizmetindedir.
Aşk neden kalple Bağdaştırılıyor?
aşk aşırı bir duygusal yoğunluk hali olduğundan pozitif(giriş-gelisme) ve negatif(bazen sonuç) etkileriyle en büyük hissedilebilen etkisini kalpte gösterir. pozitif dönemde kalp atislariniz hızlanır mutluluk heryerinizi kaplar, negatif döneme gelindiğindeyse göğsünüze birsey oturur, nefesiniz kesilir tabiri caizse.

Aşk kalp temi başlar beyinde mi?​

Ünlü beyin cerrahımız Gazi Yaşargil’in deyişiyle ‘sevginin kaynağı beyindir’. Aşk duygusu, beynimizdeki korteks ve limbik merkezde oluşur. Beynimizin emriyle salgılanan kimyasallar, kalbimizin etrafında hissedildiği için sevgilimizi kalbimizde sanıyoruz. Oysa kalbe daha hızlı çarpmasını beyin söyler!
Aşk acısı kalbi nasıl etkiler?
Aşık olunca beynin salgıladığı dopamin, endorfin ve serotonin gibi hormonlar kişiye mutluluk verirken, adeta birer antidepresan etkisi yaratıyor ve kalp damarları depresyonun zararlı etkilerinden korunuyor. Kişiye huzur verecek aile sevgisi, hayvan ve doğa sevgisi, tasavvufi aşk da kalp sağlığına olumlu etki yapıyor.
Aşk beyinden salgılanan dopamin hormonu seviyesini yükseltmektedir. Haz alma duyusunun oluşmasına yardımcı olan dopamin hormonunun odaklanma ve dikkat üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Aşık olunca kalp ağrır mı?
Kalp, aşkı hissettiğinde vücutta keyif ve mutluluk veren endorfin hormonu salgılanıyor ve kalp dahil tüm organlar bundan olumlu etkileniyor. Fakat aksi takdirde ayrılık ya da kalp acısı kanın pıhtılaşmasına, kan basıncında ve kalp hızı kontrolünde değişikliklere yol açıyor.

Duyguların kalple alakası var mı?​

Fiziksel aktivite, yüksek tempolu yürüyüş, koşu, egzersiz, solunum şekli, heyecan, korku gibi kalp atışına etken olan bütün kavramlar arasında, kalbin en büyük tepkileri ‘duygular’ anında meydana geliyor. Böylece duygusal değişkenlik hallerimiz, kalbin tepkisini en çok arttıran şeyler arasında.
Duygular beyinde mi kalpte mi?
Ancak bu duygular çok uzun süre kalpte stres yaratır ve azalmazsa kırık kalp sendromu sağlığımız için tehlikeli olabilir. Tüm bu bilgiler ışığında karşımıza çıkan tablo şudur: Aşk sürecini beyin yönetir ama duygularla ilgili tüm sinyalleri toplayan kalp de beynin duygusal cevaplarında pay sahibidir.

Aşık olduğumuzda beynimizde neler olur?​

İnsan vücudunda salgılanan oksitosin, vazopressin, serotonin, dopamin ve kortizol hormonları ise aşk ile bağlantılı olan hormonlar arasında bulunuyor(3). Ödüllendirilmek, arzu, mutluluk, bağımlı olma gibi durumları düzenleyen dopamin hormonu beynimizde bulunan hipotalamus tarafından salgılanıyor(1).
Aşk acısı hangi hormonu salgılar?
Beyinde, aşktan sorumlu bazı hormonlar var. Özellikle dopamin ve oksitosin bu konuda çok etkili. Aşık olduğumuzda dopamin, oksitosin, noradrenalin gibi hormonlar en üst düzeye çıkıyor. Dopaminin oluşturduğu coşku; havalara uçma, çok mutlu olma, yerinde duramama şeklinde kendini gösteriyor.
 
Geri
Üst