- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 162.456
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Insan ismini değiştirebilir mi?
Yani her isteyen adını veya soyadını değiştiremez. Değişiklik için il veya ilçe kuruluna başvuru dilekçesi verilmeli ve bu kurullar tarafından değişiklik kararı verilmelidir. Bu idari karar nüfus müdürlüğüne bildirilince gerekli değişiklik işlemi yapılır.Dinimizde isim değiştirmek günah mı?
Bu anlamda kişi sahip olduğu isimden memnuniyetsizlik duyuyorsa yeni bir isim almasında bir sakınca yoktur. Ancak bunun için ezan okumak, kurban kesmek vs. gibi herhangi bir merasim düzenlemeye gerek yoktur. Peygamberimizin, isimlerini değiştirdiği sahabelere bu tür bir merasim yaptırdığı bilinmemektedir.Çocuğun isminin değiştirilmesi için velayet hakkına sahip olan tarafın, çocuk adına ikametinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine başvurması gerekmektedir. Eğer anne ve babanın evliliği devam ediyorsa bu defa birlikte velayet söz konusu olur ve anne-babanın davayı birlikte açmaları gerekmektedir.
Abdulmenaf ismi caiz mi?
Bu ismi koymam caiz midir? Böyle bir ismi çocuğa vermek caiz değildir. Başında abd yani kul manasına gelen bir ismin, Allahü Teâla’nın isimlerinden biri ile söylenmesi gerekir. Fakat Abdulmuttalip {Muttalib’in kulu} veya Abdulmenaf {Menaf’ın kulu} manasına gelen isimleri çocuğa vermek caiz değildir.
İsim çocuğu etkiler mi?
Çocuğa koyulan isimler, çocuk için aynı zamanda ona bir hitaptır. İsimlerin anlamlarının çocuğun kişiliğinin gelişmesinde önemli bir yeri vardır. İsimle ilgili duygusal çağrışımlar, çocuklar üzerinde etiketlendirme etkisi oluşturur. Bu özellikler nedeniyle cinsel kimlik göz önünde bulundurularak isim verilmelidir.
İsim değişikliği kural olarak dava açılarak gerçekleştirilebilir. Ancak Nüfus Hizmetleri Kanunu ek geçici 8. maddesi gereğince bazı hallerde ve belirli bir süre içerisinde isim değişikliği Nüfus Müdürlüğünde yapılabilmektedir.
Oğlumun ismini nasıl değiştirebilirim?
Kimlikteki adımı nasıl değiştirebilirim?
İsim değiştirme ismini veya soyisimini değiştirmek isteyen kişinin ikametgah adresindeki yetkili ve görevli Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurmasıyla yapılır. İsim ve soy ismin değiştirilebilmesi için haklı sebeplerin varlığı şarttır.Resmi duyuru ile birlikte ad soyad değişikliği yapmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Yeni uygulama ile artık mahkeme açılmadan isim soyad değikliği başvuruları yapılabiliyor. İsim soyad değişikliği yapmak isteyenlerin bu isteklerinin yerine gelmesi için artık mahkeme kararı aranmayacak.
E devletten nasil isim değiştirme 2021?
DEVLET İSİM SOYAD DEĞİŞİKLİK BAŞVURU Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığı altında e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetler listesini göreceksiniz. Bu listeden “İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması” seçeneğine tıklayınız.
İsim değiştirme davası kaç lira?
2020 yılında açılan bir isim değiştirme davası için davanın başında harç ve masraflar dahil 366,60 TL ödeme yapılmaktadır. Dava ilan aşamasına geldiğinde buna ilaveten ortalama 100 TL daha ödenmektedir. Bu nedenle isim değiştirme masrafının 466,60 TL olduğunu söyleyebiliriz.