- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
İnsan hep et yerse ne olur?
Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemine etki eder ve midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Güç parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanır. Dolayısıyla fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.Neden et yememeliyiz?
Etin içindeki yağ yüksek ısılarda yandığı zaman birçok kanserojen ve genetik yapıya zararlı mutajen madde açığa çıkar. İşlenmiş salam, sosis, sucuk gibi et ürünlerinde ise başta glüten, şeker, tuz ve en önemlisi kanserojen olan nitrit katkı maddeleri vardır.
Et yemek neden zararlı?
Hem kırmızı et hem de işlenmiş et için riski yüksek, ancak işlenmiş etin riski daha fazla arttırdığı görülüyor. Araştırmada kırmızı et yiyenlerde pankreas ve prostat kanseri riski de yüksek bulundu. Son olarak, daha fazla işlenmiş et yiyenlerin de mide kanseri riski yüksekti.Et yemeyi bırakırsak ne olur?
Kolesterol seviyeniz düşer. Kırmızı etin yapısında, kolesterole ve atardamar tıkanıklığına sebep olan doymuş yağlardan bolca bulunur. Bu tür sorunları önleyebilmek için ideal yol, kırmızı eti günlük beslenme programınızdan çıkarmanızdır.
Hangi hastalar et yiyemez?
Kurban Bayramı’nda fazla kırmızı et tüketimi herkes için sakıncalı ancak uzmanlar özellikle kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalarında riskin daha fazla olduğunu söylüyor.Et yiyince ne yükselir?
Fazla et tüketimiyle birlikte ürik asit miktarı da yükselebiliyor. Buna bağlı olarak, Gut hastalığı olan kişilerin eklemlerinde ağrılar başlayabiliyor. Böbrek taşı problemi olanlarda da ürik asit yükselmesine bağlı taş miktarında artış yaşanabiliyor.
Vejeteryan insanlar neden et yemezler?
Vejetaryen, temelde et yemeyen insanları tanımlamak için kullanılan bir isim. Hayvanların öldürülmesine karşı oldukları için etten uzak duranların yanında, lezzetini sevmediği için et yemeyen birine de vejetaryen denilebilir. Vejetaryenler kendi arasında üçe ayrılıyor.Et tüketmeyen bireylerde hangi hastalıklar ortaya çıkar?
Başlıcaları; migren, diyabet, osteoporoz ve astım. Kalp krizi geçirme riskleri de, et tüketen insanlara azımsanmayacak derece fark atıyor.
Et yemeği neden dokunur?
Et ürünleri insan vücudunun en zor sindirdiği yiyeceklerden biri. Bunun sebebi etin içerdiği proteinin kolay kolay parçalara ayrılamaması. Et gibi yağlı yiyecekleri çok fazla miktarda tüketmek midenizin daha yavaş boşalmasına sebep olurken bu şişkinliklere ve rahatsızlıklara sebep olabilir.Et yemek vücut için gerekli mi?
Dr. Gaston Dorvil de şöyle yazmıştır: “Sebze, tahıl ve meyve gibi sadece bitkilerden oluşan bir besin insan vücudunun kuvvetlenmesi ve korunması için yeterlidir. Oysa et yiyenlerin sağlıklı kalmaları imkânsızdır.” Dr.
Kırmızı et hangi hastalara dokunur?
Trans yağ oranı da yüksek olan kırmızı et başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.Böbrek hastaları kırmızı et yiyebilir mi?
Kırmızın etin hem doymuş yağ hem de kolesterol içeriğinin yüksek olması nedeniyle kalp-damar hastalığı olan kronik böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerektiğini ifade eden Akoğlu, özellikle ileri evre kronik böbrek hastaları ve diyalize giren hastalarda mide ve bağırsak rahatsızlıkları sık görüldüğünden …
Çok fazla et yedikten sonra ne yapmalı?
Yapısal olarak hazmı zor bir besin olan et, yüksek protein değerleriyle de dikkat çeker. Bu nedenle sonrasında hazmı kolay olan hafif ve sütlü tatlılar tüketilmelidir. Hatta et ürünleri tükettikten en az 2 saat sonra tatlı ve meyve tüketimi tavsiye edilir.Bir insan neden vejeteryan olur?
Genel bağlamda, vejetaryenler esasen, obezite, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, osteoporoz ve bazı kanser türlerine -özellikle akciğer ve kolon kanseri- yakalanma risklerini azaltırlar.