AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insan haklari ihlalleri hangi kurulus izleme?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Insan hakları ihlalleri hangi kuruluş izleme?​

Sözleşme hükümlerinin etkinliğini sağlayan en önemli faktör, güvence altına alınan hakların ihlal edilip edilmediğinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince (AİHM) denetlenmesidir.

Ağır ihlaller nedir?​

Bir mal veya hizmet piyasasında rekabeti doğrudan ya da dolaylı olarak engelleme, bozma ya da kısıtlama amacı taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurma potansiyeli taşıyan yatay veya dikey anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararları ağır ve açık ihlal olarak kabul edilmektedir.

Insan hakları nasıl ihlal edilir?​

Insan hakları nasıl ihlal edilir?
c) İnsan Hakları Nasıl İhlal Edilir? İnsan hakları ihlali bir eylem (örneğin; bir kişiyi keyfi olarak haklarından mahrum bırakmak ya da kişiye işkence yapmak) ya da bir ihmal (örneğin; bir grup tarafından diğerine uygulanan sistematik baskıya karşı önlem alınmaması) tarafından gerçekleştirilebilir.

Haklarımız ihlal edilirse ne yapmalıyız?​

Haklarımız ihlal edilirse ne yapmalıyız?
İnsan hakları ihlalinden zarar gördüğü iddiasında bulunan her gerçek ve tüzel kişi Kuruma başvurabilir. Bu hakkın etkin bir şekilde kullanılmasına hiçbir surette engel olunamaz. Başvurular, il ve ilçe İnsan Hakları Kurullarına yapılabilir.

Insan haklarını korumada görevli kurum ve kuruluşlar nelerdir?​

İnsan Hakları İle İlgili Kurum ve Kuruluşlar
- Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu.
- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu.
- Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı
- Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü
- İçişleri Bakanlığı İnsan Hakları Birimleri.
- Sağlık Bakanlığı İnsan Hakları Şube Müdürlüğü

De Minimis kuralı nedir?​

“De Minimis” Kuralı Nedir? Rekabet hukuku bağlamında “de minimis”, normal şartlar altında inceleme konusu yapılabilecek bazı rekabeti sınırlayıcı anlaşmaların, pazardaki etkilerinin önemsiz ve kayda değer olmaları nedeniyle, Rekabet Hukuku kurallarının uygulanmasında dikkate alınmamasını ifade etmektedir.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), insan haklarının ihlallerini izleyen ve değerlendiren önemli bir kuruluştur. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olan ülkelerde bireylerin haklarını korumak için faaliyet gösterir ve sözleşme hükümlerinin etkinliğini sağlar.

Ağır ihlaller ise rekabeti engelleyen veya kısıtlayan anlaşmaları yasaklayan bir kavramdır. Bir mal veya hizmet piyasasında rekabeti bozan yatay veya dikey anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararları ağır ve açık ihlaller olarak kabul edilir.

İnsan hakları ihlalleri genellikle keyfi eylemler veya ihmaller yoluyla gerçekleşir. Örneğin, bir kişinin haklarına keyfi olarak müdahale edilmesi veya sistematik baskı uygulanmasına karşı gerekli önlemlerin alınmaması insan hakları ihlali olarak değerlendirilebilir.

Haklarınızın ihlal edildiğini düşündüğünüzde, zarar gördüğünüz iddiasında bulunabilir ve ilgili kurum veya kuruluşlara başvurabilirsiniz. Türkiye'de bu tür başvurular için Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı gibi kurumlar görev yapmaktadır.

"De Minimis" kuralı ise rekabet hukuku bağlamında önemli bir kavramdır. Bu kural, rekabeti sınırlayıcı anlaşmaların pazardaki etkilerinin önemsiz ve dikkate değer olması durumunda Rekabet Hukuku kurallarının uygulanmamasını ifade eder. Yani, bazı durumlarda küçük çaplı etkilere sahip olan rekabeti sınırlayıcı anlaşmaların inceleme konusu yapılmayabilir.
 
Geri
Üst