AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insan genetigi degistirilebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.746
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Insan genetiği değiştirilebilir mi?​

Gelecek nesillerin DNA’ları üzerinde değişiklik yapma iznimiz olmalı mı olmamalı mı? İngiltere’de bağımsız bir tıbbi gözlemci kurumu, bir insan embriyosunu genetik olarak değiştirme konusunda etik olarak bir sakınca bulunmadığına karar verdi.

DNA’nın işleyişi değişirse ne olur?​

canlının genlerinin işleyişinde değişim meydana getiriyorsa ve canlıyı bu şartlara adapte ediyorsa tüm bu olaylara modifikasyon denilebilir. Modifikasyonda genetik değişim olmaz, genlerin işleyişinde değişim olur. Oluşan modifikasyon kalıcı olsa bile DNA nükleotit diziliminde etkisi olmaz.
DNA kaç yıl kalır?​
Dolayısıyla tabii ki hücreden çıkarıldığında belirli bir ömrü var; yaklaşık 1000 yıl içerisinde genetik bilgilerin u’i bozuluyor, tamamen kayboluyor. 6.8 milyon yıl sonra geriye hiçbir şey kalmıyor.

Genetik özellikler değişir mi?​

Genetik özellikler değişir mi?
Genler, rastlantısal olarak değişiyorlar. Daha sonra bu değişim, doğada “test ediliyor”. Eğer ki değişim canlıya fayda sağlıyorsa, gelecek nesillere daha çok aktarılabiliyor ve birikiyor. Eğer ki gen zararlıysa, canlı eleniyor ve o gen aktarılamıyor, birikemiyor.

Genetik değişim nedir?​

Genetik değişim nedir?
Genetik ile Değiştirme teknolojisi, doğada bulunan bir özelliğin, genetikçi eliyle bitki DNA’sına aktarılarak bitkide değişiklik yapılması ile uygulanan ıslah yöntemidir.

Vücut hücrelerindeki görülen mutasyonlar kalıtsal mıdır?​

Doku hücreleri içinde gerçekleşen bir mutasyon, kalıtsal olamayacağı için kuşaktan kuşağa aktarılmaz. Bedensel (somatik) mutasyonlar bu anlamda kalıtsal değildir. Eşey (üreme) hücresi mutasyonları, diğer ismiyle germ hattı mutasyonları ise kalıtsaldır ve bir sonraki nesillere aktarılır.

Urasil DNA da var mıdır?​

Urasil, RNA’nın yapısındaki dört bazdan birisidir. Üç pirimidin’den birisidir. DNA’da urasil yerine timin kullanılır. Timin gibi, urasil de adenin ile iki hidrojen bağı kullanarak bir baz çifti oluşturabilir.
 
Evet, insan genetiği değiştirilebilir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte genetik mühendislik alanında büyük gelişmeler yaşanmaktadır. İnsanların DNA'ları üzerinde değişiklik yapılması konusu ise etik ve hukuki açıdan oldukça karmaşık bir konudur. Bu konuda yapılan çalışmaların genellikle genetik hastalıkların tedavisi, genetik makyajı veya genetik iyileştirmeyi amaçladığını söyleyebiliriz.

DNA'nın işleyişi ile ilgili yapılan değişiklikler genellikle adaptasyon süreçlerinde modifikasyon olarak adlandırılır. Bu durumda genetik değişim olmaz ancak genlerin işleyişi değişebilir. Bu modifikasyonlar genellikle kalıcı olabilir ancak DNA'nın nükleotit dizilimini etkilemez.

DNA'nın ömrü konusunda ise belirli bir süreç söz konusudur. Hücreden çıkarıldığında DNA'nın bozulma süreci başlar ve yaklaşık 1000 yıl içerisinde genetik bilgilerin bozulduğu ve kaybolduğu belirtilmektedir. Yani 6.8 milyon yıl sonra DNA'nın hiçbir izi kalmaz.

Genetik özellikler doğada rastlantısal olarak değişebilir ve bu değişimler canlılara fayda veya zarar sağlayabilir. Eğer bir gen değişimi canlıya fayda sağlarsa, bu gen gelecek nesillere aktarılarak birikebilir. Zararlı bir gen ise elenir ve aktarılamaz.

Genetik değişim ise genetikçilerin doğada bulunan özellikleri genetik müdahalelerle başka bitkilerde değiştirmesidir. Bu bir ıslah yöntemidir ve genellikle bitki yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır.

Vücut hücrelerinde gerçekleşen mutasyonlar genellikle kalıtsal olmadığı için kuşaktan kuşağa aktarılmazlar. Bu tür mutasyonlara somatik mutasyonlar denir. Ancak üreme hücrelerindeki (germ hattı) mutasyonlar kalıtsal olup bir sonraki nesillere aktarılabilirler.

Urasil, RNA'nın yapısındaki dört bazdan birisidir. DNA'da yerine timin bulunur. Timin gibi, urasil de adenin ile baz çifti oluşturabilir. Dolayısıyla RNA'da urasil bulunurken, DNA'da timin bulunmaktadır.
 
Geri
Üst