AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insan amonyak atar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Insan amonyak atar mı?​

İdrar, idrar boruları aracılığıyla idrar kesesine taşınır ve buradan, idrar yolu aracılığıyla atılır. İdrarın içerisinde bulunanları şöyle özetleyebiliriz: Amonyak (%0.05)

Sağlıklı bir insanın kanında amonyak bulunur mu?​

Sağlıklı bir insanın idrarında: su, üre, ürik asit, amonyak, kreatinin (kas metabolizması ürünü), fazla vitaminler (B-C), hormonlar, ürokom (Hemoglobinin parçalanma ürünü), kalsiyum, sodyum, potasyum, klorür, fosfat, sülfat gibi iyonlar bulunur.
Amonyak insan vücudunda üretilir mi?
Amonyak bağırsak bakterileri ve proteinin sindirimi sırasında vücut hücreleri tarafından üretilen bir bileşiktir. Normalde karaciğere taşınan ve burada üre ve glutamine dönüştürülen bir atık üründür. Üre daha sonra böbreklere taşınarak idrarla atılmaktadır.
Dolayısıyla “X türü sadece ürik asit atar.” diye bir argüman, konu hakkındaki bilgisizlikten doğar. Yazımızın en başında, insanın idrarı içerisindeki kimyasallardan bahsetmiştik. Göreceğiniz üzere, aslında her hayvan türü, hem amonyak, hem üre, hem de ürik asit atabilmektedir.

Insanlar amonyağı nasıl atar?​

Vücudun su kaybetmesi, homeostatik dengenin bozulmasına sebep olacağından amonyağın büyük bir kısmı karaciğerde üre ve biraz da ürik aside çevrilerek vücuttan atılır. İnsanda amonyağın bir kısmı, tuzların fazlası, su ve ilaç gibi maddeler, ana azotlu atık olan üre, idrar şeklinde böbreklerden atılır.

Amonyak idrarla vücut dışına atılır mı?​

Vücut işlevinin devamlılığı adına hücrelerden atık maddelerin dışarı atılması gerekir. Boşaltımı yapılır olan zararlı atık maddeler; karbondioksit gazı, madensel tuzların ve suyun fazlası, üre, safra salgısı, amonyak, ürik asit şeklinde sıralanabilir.
İnsanın idrarında ne bulunmaz?
Normal idrarda glukoz ve plazma proteinleri bulunmaz. Kan plazması böbreklerden geçerken bazı zararlı maddeler buralarda tutularak idrarla dışarı atılır. Plazma klirensi, ilgili maddenin bir dakikada idrarla çıkan miktarını taşyan plazma hacmidir.
Bitkilerde boşaltımın yapılacağı bir organ bulunmamaktadır. Su bitkilerinde ise boşaltım difüzyon ile direkt olarak yapılmaktadır. Suyun fazlası stomalardan ve bitkilerin yapraklarının kenarlarında yer alan hidatot adı verilen yapılardan damlama ile atılmaktadır.
Plazmada bulunan bazı maddeler, böbreklerden tam olarak temizlenirken bazı maddeler tam olarak temizlenmez. Örneğin ürenin tamamı idrarla dışarı atılmaz. Yüksek diffüzyon gücüne sahip olan ürenin bir kısmı tubuluslardan geri emilerek kana verilir. Geri kalan üre, 1 dakikada oluşturulan 1 ml idrarla dışarı atılır.
Bir insanın idrarında hangi maddeler bulunur?
➢ Sağlıklı bir insanın idrarında su, üre, ürik asit, kreatinin K+,Na+,CL-, fosfat ve sülfatlar bulunur.
 
Geri
Üst