AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insaatlarda kalite yonetim sistemleri neden uygulanmalidir?

Editör

Yeni Üye

Inşaatlarda kalite yönetim sistemleri neden uygulanmalıdır?​

Kalite yönetim sistemleri kuruluşların müşteri (işveren) memnuniyetini artırmasına yardımcı olabilir. Müşteriler kendi ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak özelliklere sahip ürünleri ister. Bu ihtiyaç ve beklentiler ürün şartnamelerinde açıklanır ve bütünü müşteri şartları olarak adlandırılır.

Kalite Yöneticisi neden tam zamanlı çalışmak zorunda?​

Gerekli mamullerin, gerekli miktarlarda ve gerekli zamanlarda üretimi olarak tanımlanan Tam Zamanında Üretim sisteminin amacı, maliyetleri düşürmek ve kaliteyi yükseltmektir. İşte bu yüzden, Toplam Kalite Yönetimi ve Tam Zamanında Üretim sisteminin birlikte kullanılması işletmeler açısından yararlı olacaktır.

Subjektif kalite ne demek?​

Subjektif kalite ne demek?
Subjektif özellikler ise objektif özellikleri görmekten hissetmekten ve düşünmekten kaynaklanan özelliklerdir. Kalitenin subjektif özellikleri ne ölçüde objektif hale getirilebiliniyor ise o ölçüde kontrol etme olanağı ortaya çıkmaktadır. Standardizasyon objektif ölçüler esasına göre çalışan bir yöntemdir.

Oluşan uygunsuzlukların sebebini gidermek ve tekrarını önlemek için alınan tedbirlere ne ad verilir?​

Önleyici Faaliyet: Potansiyel bir uygunsuzluğun sebebinin veya istenmeyen diğer potansiyel durumların ortadan kaldırılması için yapılan faaliyet. Uygunsuzluk yönetimi, düzeltici önleyici faaliyetler prosedürünün hazırlanması ve yönetiminden Yönetim Temsilcisi sorumludur.

Toplam kalite yönetiminin başarı şartları nelerdir?​

Rungtusanatham ve diğ., (2003) TKY uygulamalarının başarı olabilmesi için Deming ortaya koyduğu faktörlerin temel alınması gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca faktörleri, üst yönetim, içsel ve dışsal işbirliği, öğrenme, süreç yönetimi, sürekli gelişim, çalışanlar ve müşteri memnuniyeti şeklinde sıralamaktadır.

Standart nedir ISO 9000?​

Standart nedir ISO 9000?
ISO 9000 Kalite Standartları Serisi, organizasyonların müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak Kalite Yönetim Sistemi’nin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından yayımlanmış olan bir standartlar bütünüdür.

İnşaatlarda kalite yönetim sistemleri neden önemlidir sorusuna detaylı cevap vermek isterim. Kalite yönetim sistemleri, inşaat sektöründe birçok avantaj sağlar. Öncelikle, kalite yönetim sistemleri sayesinde kuruluşların müşteri memnuniyetini artırması kolaylaşır. Müşteriler, ihtiyaç ve beklentilerine uygun ürünler ve hizmetler talep ederler. Kalite yönetim sistemleri, bu ihtiyaçları karşılamak için önemli bir araçtır. Ayrıca, kalite yönetim sistemleri kuruluşların süreçlerini standartlaştırmasına ve verimliliği artırmasına yardımcı olur. Böylece hata ve israf miktarı azalır, maliyetler düşer ve karlılık artar. Kalite yönetim sistemleri aynı zamanda çalışanların motivasyonunu yükseltir ve iş güvenliği standartlarının sağlanmasına yardımcı olur. Tüm bu nedenlerden dolayı inşaat sektöründe kalite yönetim sistemlerinin uygulanması önemlidir.

Kalite Yöneticisinin tam zamanlı çalışması zorunluluk arz etmektedir çünkü Tam Zamanında Üretim sistemi gibi süreçlerin etkin bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Tam Zamanında Üretim sistemi, maliyetleri düşürmek ve kaliteyi yükseltmek amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistemde, ürünlerin gerekli miktarlarda, gerekli zamanlarda ve gerekli kalitede üretilmesi hedeflenir. Dolayısıyla, bu süreçlerin etkin bir şekilde yürütülmesi ve denetlenmesi için kalite yöneticisinin tam zamanlı olarak çalışması önemlidir.

Subjektif kalite, kalitenin insanların duygularına, algılarına ve farkındalıklarına dayanan özneler tarafından algılanan yönüdür. Subjektif özellikler, objektif özelliklere göre daha zor ölçülebilir ve standart hale getirilemez. Ancak, subjektif kalitenin objektif hale getirilmesi ve kontrol edilmesi için standartizasyon gibi yöntemler kullanılabilir. Subjektif kalite kavramı, ürün veya hizmetin tüketiciler üzerindeki algıları ve memnuniyetiyle ilgili olduğu için önemlidir.

Oluşan uygunsuzlukların neden giderilmesi ve tekrarının önlenmesi için alınan tedbirlere önleyici faaliyet denir. Önleyici faaliyetler, potansiyel uygunsuzlukların kök nedenlerinin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması amacıyla gerçekleştirilir. Bu faaliyetler sayesinde gelecekte meydana gelebilecek hataların ve uygunsuzlukların önüne geçilmesi hedeflenir. Önleyici faaliyetlerin etkin bir şekilde planlanması ve uygulanması, kalite yönetim sistemlerinin başarısını artırır.

Toplam kalite yönetiminin başarı şartları, birçok faktöre dayanmaktadır. Rungtusanatham ve diğerleri (2003) tarafından belirtilen başarı faktörleri şunlardır: üst yönetim desteği, içsel ve dışsal işbirliği, sürekli öğrenme ve gelişim, süreç yönetimi, sürekli iyileştirme, çalışanların katılımı ve müşteri memnuniyeti. Bu faktörlerin doğru şekilde uygulanması ve sürekli olarak göz önünde bulundurulması, bir organizasyonun toplam kalite yönetimi uygulamalarından en iyi şekilde faydalanmasını sağlar.

ISO 9000 Standartları Serisi, organizasyonların kalite yönetim sistemlerini kurmalarına ve geliştirmelerine rehberlik etmek amacıyla Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından yayımlanmış bir standartlar setidir. Bu standartlar, organizasyonların müşteri memnuniyetini artırmak için gerekli adımları atmalarına ve kalite standartlarını sağlamalarına yardımcı olur. ISO 9000, kalite yönetimi alanında uluslararası olarak kabul görmüş standartlara uygunluğu belirler ve organizasyonların küresel pazarda rekabet edebilirliğini artırır.

Geri