AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ingilizlerin 3000 askerle cikarma yapip ilerlemesine emrindeki 67 askerle 10 saat boyunca engel olan kahraman kimdir?

Editör

Yeni Üye

Ingilizlerin 3000 askerle çıkarma yapıp ilerlemesine emrindeki 67 askerle 10 saat boyunca engel olan kahraman kimdir?​

Ezineli Yahya Çavuş Ezineli Yahya Çavus Balkan Harbine katılmıs. 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nda Ertuğrul Koyu’na çıkarma yapan 3000 askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran 26.P.A.3.Tb.10.Bl.1Tk.

Çanakkale Savaşı’nın tarihimizdeki önemi nedir kısaca?​

Çanakkale Savaşı’nın tarihimizdeki önemi nedir kısaca?
Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir. Çanakkale Cephesi’nin Anadolu halkına verdiği azim, umut ve kararlılık Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini de ateşlemiştir.

25 Nisan 1915 te Atatürk ile ilgili ne oldu?​

25 Nisan 1915 te Atatürk ile ilgili ne oldu?
25 Nisan 1915 Çanakkale Boğazından geçmeleri engellenen İtilaf Devletleri, Arıburnu’na asker çıkardı. Mustafa Kemal, tümeniyle düşman birliklerini Conkbayırında durdurdu. 25 Nisan 1915 İngiliz ve Fransız kuvvetleri, Çanakkale’ye ilk çıkarma harekatını başlattı.

25 Nisan 1915 de Atatürk ne yaptı?​

25 Nisan 1915’te Arıburnu’na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal’in komuta ettiği 19. Tümen Conkbayırı’nda durdurdu. Mustafa Kemal, bu başarı üzerine albaylığa yükseldi. Mustafa Kemal’in askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!” emri cephenin kaderini değiştirmiştir.

Çanakkale Ezineli Yahya Çavuş Kimdir?​

Çanakkale Ezineli Yahya Çavuş Kimdir?
Yahya Çavus’un babası Mustafa Bey, annesi ise Hanife Dudu Hanım’dır. Çanakkale ilinin Ezine ilçesine bağlı Koçali köyünde 1887 yılında doğmuştur. Seferberlik dâhilinde orduya katıldığında Yahya Çavuş’un eşi hamileydi ve bebek bekliyordu. Yahya Çavuş’un Muharrem isimli oğlu 05.01.1914 dünyaya gelmiştir.

Ezineli Yahya Çavuş nerede savaştı?​

Ezineli Yahya Çavuş nerede savaştı?
Çanakkale’de 25 Nisan çıkarmaları ile başlayan kara muharebelerinin asıl hedefi, 19 Şubat – 18 Mart 1915 tarihleri arasında yaşanan Çanakkale deniz muharebelerinde yenilgiye uğrayan İngiliz-Fransız müttefik donanmasına Marmara Denizi’ne giden yolu açmaktı.
Çanakkale Zaferi hakkında neler biliyorsunuz?​
Dünya Savaşı içinde gerçekleşmiş bir muharebedir. I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında yapılan Çanakkale Savaşı, Gelibolu Yarımadası’nda gerçekleşmiştir ve Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri çarpışmıştır. Gelibolu Yarımadası’nın konumu itibarıyla savaş karada ve denizde sürdürülmüştür.

Ezineli Yahya Çavuş, Gelibolu Yarımadası'nda 25 Nisan 1915 tarihinde Çanakkale Savaşı sırasında İngiliz kuvvetlerine karşı gösterdiği kahramanlığıyla tanınan bir askerdir. Ertuğrul Koyu'na çıkarma yapan 3000 İngiliz askerini, sadece 67 askeriyle 10 saat boyunca durdurmaya çalışmış ve bu direnişiyle öne çıkmıştır. Kendisinin emrindeki askerlerle İngilizleri durdurarak büyük bir cesaret örneği sergilemiştir.

Çanakkale Savaşı, Türk milleti için büyük bir öneme sahiptir. Bu savaş sırasında Türk askerleri, düşman kuvvetlerine karşı büyük bir direniş göstermiş ve galip gelmiştir. Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde de önemli bir yere sahiptir çünkü burada alınan zafer, güç dengelerini değiştirmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk ise Çanakkale Savaşı'nda önemli bir rol oynamıştır. 25 Nisan 1915 tarihinde Arıburnu'na çıkan düşman kuvvetlerini, Conkbayırı'nda durdurarak büyük bir başarı elde etmiştir. Bu başarısı üzerine Mustafa Kemal albaylık rütbesine yükselmiştir. Ayrıca, Mustafa Kemal'in askerlerine verdiği "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!" emri de savaşın seyrini değiştiren önemli bir olaydır.

Ezineli Yahya Çavuş'un, Çanakkale Savaşı'nda gösterdiği kahramanlık ve cesaret, Türk milletinin tarihinde özel bir yere sahiptir. Bu tür kahramanların gösterdiği fedakarlık ve direniş, Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesinde ilham kaynağı olmuştur.

Geri