AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Influenza nasil seyreder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İnfluenza nasıl seyreder?​

Halk arasında grip olarak ifade edilen influenza, kolay bulaşan mevsimsel hastalık şeklinde ifade edilebilir. 2 günlük kuluçka süresi ardından öksürük, boğaz ve eklem ağrısı, ateş gibi belirtilerle seyreder. Tedavi edilebilen grip için en etkili yol ise DSÖ’nün belirttiği gibi aşıdır.

İnfluenza oldum ne yapmalıyım?​

İnfluenza oldum ne yapmalıyım?
Antiviral ilaçların kullanılmasının yanında; ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, burun akıntısını ve tıkanıklığını giderici ilaçlar, yatak istirahati, bol sıvı alınması, hasta odasının sık sık havalandırılması grip tedavisinin temel taşlarıdır.

İnfluenza virüsü nasıl anlaşılır?​

İnfluenza virüsü nasıl anlaşılır?
İNFLUENZA BELİRTİLERİ Daha önce virüs ile karşılaşmamış olduklarından çocuklarda erişkinlere göre daha yüksek ateş, ateşli nöbet, lenf bezi büyümesi, daha fazla sindirim sistemi tutulumu (bulantı, kusma, ishal) ve daha az solunum sistemi bulguları (kuru öksürük, burun akıntısı, boğazda yanma) gözlenebilir.

Grip kaç gün sonra bulaşmaz?​

Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gündür. Grip hastaları hastalık belirtileri başlamadan bir gün önce hastalığı bulaştırmaya başlar, bulaşıcılık 5 gün daha devam eder. Çocuklarda bu süre 10 gün kadar daha uzun olabilir.

İnfluenza ateş kaç gün sürer?​

İnfluenza ateş kaç gün sürer?
Sık görülen belirtiler; ateş (38 – 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer.

İnfluenza kendiliğinden geçer mi?​

İnfluenza kendiliğinden geçer mi?
İNFLUENZA TEDAVİSİ Grip, virüs enfeksiyonu olduğu için tedavisi yoktur. Antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir; ancak doktora gitmek ve 3-5 gün iyice dinlenmek gereklidir.

İnfluenza olan bir daha olur mu?​

Mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri bulunmaktadır. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli değişmekte, bir önceki yıl görülen virüsten oldukça farklı virüsler sonraki yıllarda insanları hastalandırabilmektedir.

Influenza A nedir belirtileri?​

Influenza A nedir belirtileri?
Sık görülen belirtiler; ateş (38 – 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.

İnfluenza virüsü nasıl bulaşır?​

İnfluenza virüsü nasıl bulaşır?
Temel olarak enfekte bireylerden öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Bu damlacıkların enfekte bireylerin 180 cm (6 feet) uzağına kadar yayılabildiği gösterilmiştir. Bunun dışında enfekte bireylerin çıkartıları ile temas eden yüzeylerden kişilere temas yoluyla da bulaşabilmektedir.

Gribin bulaşmaması için ne yapmalı?​

Gripten korunmak için 10 altın kural
- Sık ve etkili el yıkama alışkanlığı gibi hijyenik kurallara uyulması
- Hasta kişilerin öksürme sırasında ağızlarını elleriyle kapatması hatta maske kullanması
- Bol sıvı alınması
- Düzenli beslenmeye özen gösterilmesi.
- Yeterli taze ve doğal sebze ve meyve tüketilmesi.
 
İnfluenza, grip olarak da bilinen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık genellikle 2 günlük kuluçka süresinden sonra öksürük, boğaz ağrısı, eklem ağrıları, yüksek ateş gibi belirtilerle seyreder. Bu belirtiler genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden iyileşir ancak bazı durumlarda komplikasyonlar gelişebilir.

İnfluenza hastalığının tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, burun tıkanıklığını giderici ilaçlar, dinlenme, bol sıvı tüketimi, hasta odasının havalandırılması gibi önlemler alınabilir.

Grip hastalığı insanlar arasında öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında damlacık yoluyla bulaşır. Enfekte bireylerin salgıları ile temas eden yüzeylerden de bulaşabilir. Bu nedenle hijyen kurallarına uyulması, el yıkamanın düzenli olarak yapılması, hasta kişilerin maske kullanması gibi önlemler alınarak grip bulaşması önlenmeye çalışılmalıdır.

Mevsimsel grip olan influenza, farklı alt tipleri bulunan bir virüstür. Dolayısıyla yıllar içerisinde virüslerin değişmesi nedeniyle grip olan bir kişinin farklı alt tiplerle tekrar hastalanması mümkün olabilmektedir.

Gripten korunmak için hijyenik kurallara uyulması, dengeli beslenme, yeterli sıvı tüketimi ve taze sebze-meyve alımına dikkat edilmesi önemlidir. Ayrıca hasta kişilerle temasın sınırlanması ve hasta kişilerin toplu alanlardan uzak tutulması da grip bulaşmasını önlemede yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst