AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Infazin amaci nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Infazın amacı nedir?​

Bu kanuna göre infazın amacı; öncelikle genel ve özel önlemeyi sağlamak, bu maksatla hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün; yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken ve kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir …

11 günden 20 güne kadar hücreye koyma cezası gerektiren eylemler nelerdir?​

(3) Onbir günden yirmi güne kadar hücreye koyma cezasını gerektiren eylemler şunlardır: a) İsyan çıkartmak. b) Kuruma ağır zarar vermek. c) Kasten yangın çıkarmak.

5237 sayılı kanun ne demek?​

5237 sayılı kanun ne demek?
Türk Ceza Kanunu (TCK), 26 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen ve 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı ceza kanunudur. Amacı; “kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir”.

5237 sayılı Türk ceza Kanunu ile benimsenen para cezası sistemi nedir?​

5237 sayılı Türk ceza Kanunu ile benimsenen para cezası sistemi nedir?
Adli para cezası, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu- nun 52’nci maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre, adli para cezası, yasada yazılı kurallara göre sapta- nan bir miktar paranın, hükümlü tarafından Devlet Hazinesi’ne ödenmesidir (TCK m. 52/1). Adli para cezasının saptanmasında da “gün para cezası” kuralı benimsenmiştir.

Infaz hakimliği ne demek?​

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkında idarece yapılan işlemler veya bunlarla ilgili faaliyetlere ilişkin yapılan şikâyetler bakımından işlemin yapıldığı veya faaliyetin gerçekleştiği ceza infaz kurumunun bulunduğu yer infaz hâkimliği yetkilidir.” denilmektedir.

Infaz koşulu nedir?​

Mahkûmiyet hükümleri kesinleşmedikçe infaz olunamaz (CGTİHK m.4). O halde infazın koşulu,mahkûmiyet hükmünün kesinleşmesidir. Diğer bir deyişle koşul, kesin ya da kesinleşmiş bir hükmünvarlığıdır. İlk derece mahkemesinin verdiği kararın kural olarak karara konu olan hukuki sorunu çözdüğü kabuledilir.

Hücreye koyma cezasının infazına nasıl başlanır?​

Hücreye koyma cezasının infazına nasıl başlanır?
a) Hücreye koyma cezasının infazına, infaz hâkiminin onayı ile başlanır. Hücreye koyma cezasına ilişkin diğer hükümler saklı kalmak üzere, kesinleşen disiplin cezalarının infazına derhâl başlanır. Birden fazla disiplin cezası verilmiş olması hâlinde, bu cezalar kesinleşme tarihleri sırasına göre ayrı ayrı infaz edilir.

Müddet name ne oluyor?​

Müddet name ne oluyor?
Mahkeme tarafından karara bağlanan kesinleşmiş hapis cezaları ilgili bilgilerin bulunduğu belgeye denilmektedir. Müddetname hükümlünün ceza evinden ne zaman çıkacağını gösteren belgedir.

CMK 5237 maddesi nedir?​

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu. Madde 1- (1) Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. (2) İdarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamaz.

5237 sayılı Kanun 53 maddesi nedir?​

Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma, işlemiş olduğu suç nedeniyle toplumla güvene dayalı ilişkisi zedelenen kişinin belli bir süreyle bazı hakları kullanmasının yasaklanmasıdır (TCK m.53). Örneğin, sürücü belgesinin geri alınması, bir meslek veya sanatın belli bir süre yerine getirilmesinin yasaklanması gibi.

5237 sayılı Kanun 53 cezası nedir?​

5237 sayılı Kanun 53 cezası nedir?
TCK m.53 – (5): Birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet halinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir.

5237 sayılı TCK ya göre suç karşılığında uygulanan yaptırımlar nelerdir?​

5237 sayılı TCK ya göre suç karşılığında uygulanan yaptırımlar nelerdir?
5237 sayılı TCK’ya göre iki tür ceza yaptırımı bulunmaktadır: Hapis cezası ve adli para cezası. Hapis cezasının amacı; suç işleyen kişiyi caydırmak, ıslah etmek veya tekrar suç işlemesini önlemektir. Hapis cezası, bölünebilir bir cezadır.
 
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkında idarece yapılan işlemler veya bunlarla ilgili faaliyetlere ilişkin yapılan şikayetler bakımından işlemin yapıldığı veya faaliyetin gerçekleştiği ceza infaz kurumunun bulunduğu yer infaz hâkimliği yetkilidir. İnfaz hâkimliği, ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutukluların hukuki haklarını korumak ve infaz kurumlarında yaşanan sorunlara çözüm bulmakla görevlidir.

Infaz koşulu, mahkûmiyet hükmünün kesinleşmedikçe infazın yapılamayacağını belirtir. Yani, infazın gerçekleşmesi için mahkeme kararının kesinleşmiş olması gerekmektedir. Kesinleşmiş hükmün bulunmadığı durumlarda infaz işlemi başlatılamaz.

Hücreye koyma cezasının infazına başlanabilmesi için infaz hâkiminin onayı gerekmektedir. Kesinleşen disiplin cezalarının infazına ise hemen başlanır ve birden fazla ceza varsa infazlar kesinleşme tarihlerine göre sırayla yapılır.

"Müddetname" ise mahkeme tarafından verilen kesinleşmiş hapis cezasını içeren belgeye verilen isimdir. Bu belge hükümlünün cezaevinden tahliye tarihini gösterir.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre suçlar için uygulanabilecek yaptırımlar arasında hapis cezası ve adli para cezası bulunmaktadır. Hapis cezasının amacı suç işleyen kişiyi caydırmak, ıslah etmek veya tekrar suç işlemesini önlemektir. Adli para cezası ise belirlenmiş bir miktar paranın hükümlü tarafından Devlet Hazinesi'ne ödenmesini öngörür.
 
Geri
Üst