AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Infaz yasasinda karsiliksiz cek var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.083
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Infaz yasasında karşılıksız çek var mı?​

7226 Sayılı Kanun’un 49. maddesi ile 5941 Sayılı Çek Kanunu’na eklenen geçici 5. madde ile karşılıksız çek keşide etme suçundan hapis cezasına mahkum olanların mahkum olduğu hapis cezasının infazı durduruldu. Ancak bu hüküm 24.03.2020 tarihinden önce karşılıksız çek keşide edenleri kapsamaktadır.

Karşılıksız çek cezası ertelendi mi?​

Karşılıksız çek cezası ertelendi mi?
Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM’de kabul edildi. Yasayla çek cezaları 30 Haziran 2022’ye kadar ertelendi.

Çeklerde erteleme var mı?​

Çeklerde erteleme var mı?
Buna göre torba teklifte çek cezalarının süresinin uzatılması yer aldı. Çek kanununun geçici 5. maddesinde 24 Mart 2020 tarihine kadar işlenen suçların infazının durdurulması öngörülürken torba teklifte yer alan düzenlemeyle bu tarih 30 Nisan 2021 tarihine çekildi.

Çek affı uzatıldı mı?​

Çek ödenmezse ne olur 2022?​

Çek ödenmezse ne olur 2022?
30 Haziran 2022 tarihine kadar çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin ödenmemesi halinde alacaklının şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilir. Teklife göre hükümlü taksitlerden birini süresi içinde ödemediği takdirde ödemediği bu taksit, sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecek.

Çek ödenmezse ne olur 2021?​

Çek ödenmezse ne olur 2021?
Yüzde 10’luk tutarı ödeyip, 2021 yılının mart ayından sonra çek bedelinin 15 eşit taksitinden, iki taksitini ödeyemeyenler de bu yıl tekrar hapse girecekler. Çekleri yazılan ve çek bedelini ödeyemeyen binlerce esnaftan bir de devlet çek bedeli kadar adli para cezası isteyecek, ödeyemediği takdirde hapse girecek.

Çek cezası kalkiyor mu?​

Yargıtay’daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu’nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi.

Çekler hangi tarihe kadar ertelendi?​

Çekler hangi tarihe kadar ertelendi?
Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Çek ve kambiyo senetlerinin ibraz süreleri ertelendi. Son günü 30 Nisan ile 31 Mayıs arasındaki çekler kapsamda olacak. 1 Haziran’dan sonra, kalan ibraz süresi içinde ibraz edilebilecek.

Çek yasası uzatıldı mı?​

Çek yasası uzatıldı mı?
TBMM’den geçen bu düzenlemeyle üzerindeki yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi, 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılacak. Halen uygulanmakta olan çek ibraz yasağının süresi 31 Aralık 2021 tarihinde sona eriyordu.

Çek cezası kalkacak mı?​

30.04.2021 tarihine kadar karşılıksız çek keşide etme, aslında adli para cezasını ödememe şeklide işlenen suçtan dolayı mahkum olanların cezalarının infazı durduruldu.

Çek ödemeleri ne olacak 2021?​

Çek ödemeleri ne olacak 2021?
28.07.2021 tarihi esas alınarak tespit edilecek borcun 22.06.2022 tarihine kadar ödenmesi gereken onda birlik kısmının çıkarılmasıyla bulunacak kalan onda dokuzluk kısmı ise 30.06.2022 tarihinden itibaren ikişer ay arayla on beş eşit taksitte ödenebilecektir.

Çekte zamanaşımı süresi ne kadardır?​

Çekte zamanaşımı süresi ne kadardır?
ÇEKTE ZAMANAŞIMI 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 814. maddesi; ”(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
 
Merhaba! Çeklerle ilgili kanunda yapılan değişiklikler hakkında detaylı bilgi vermişsiniz. Özetlemek gerekirse:

1. 7226 Sayılı Kanun ile 5941 Sayılı Çek Kanunu'na eklenen geçici 5. maddeyle karşılıksız çek keşide etme suçundan hapis cezasına mahkum olanların hapis cezalarının infazı durduruldu. Ancak bu hüküm 24.03.2020 tarihinden önce karşılıksız çek keşide edenleri kapsamaktadır.

2. Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile çek cezaları 30 Haziran 2022'ye kadar ertelendi.

3. Çeklerde ertelemeyle ilgili olarak torba teklifle çek cezalarının süresinin uzatılması öngörüldü ve 24 Mart 2020 tarihine kadar işlenen suçların infazının durdurulması süresi 30 Nisan 2021 tarihine çekildi.

4. Çeklerin ödenmemesi durumunda 2022'ye kadar çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin ödenmemesi halinde alacaklının şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecek.

5. 2021 yılı için çek ödenmemesi durumunda yüzde 10'luk tutarın ödenmesi gerektiği ve ödenememesi halinde hapis cezasıyla karşılaşılacağı belirtilmiş.

6. Yargıtay'daki iş yükünün azaltılması amacıyla çek cezalarına ilişkin düzenlemeler yapılarak karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi.

7. Çek ve kambiyo senetlerinin ibraz sürelerindeki değişikliklerle ilgili olarak Vergi Usul Kanunu'nda yapılan düzenleme ile çek ibraz süreleri ertelendi.

8. Çek yasasıyla ilgili düzenlemelerle üzerindeki yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı.

9. Son olarak, 30.04.2021 tarihine kadar karşılıksız çek keşide etme suçundan mahkum olanların cezalarının infazının durdurulduğunu belirtmişsiniz.

Eğer daha fazla bilgi ya da başka konularda sorunuz varsa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
 
Geri
Üst