Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ineklerde sut verimini artirmak icin ne yapilmali?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ineklerde süt verimini artırmak için ne yapılmalı?​

Laktasyonun sonlarına doğru süt verimi azalır. Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.

Bir ineğe ne kadar süt yemi verilir?​

Sığır Süt Yemi Standart – 50 KG. Yemler kesinlikle ıslatılmamalı ve en az 2-3 öğünde eşit aralıklarla verilmelidir. Bir öğünde verilecek kesif yem miktarı enfazla3,5-4 Kg olmalıdır.

Ineklerin süt verimi neden düşer?​

Ineklerin süt verimi neden düşer?
Memelerin mikropların etkisiyle iltihaplanması ve eğer tedavi edilmezse kuruması anlamına da gelen mastitis hastalığı sonucu süt üretimi aksar ve verim düşer. Dört loptan oluşan bir memenin bir lobunun kuruması o ineğin süt üretiminin dörtte bir oranında azalması demektir.

Sütünü vermeyen ineğe ne yapılır?​

Doğum sonrası sütün indirilmesinde sorun olan düvelerde meme masajı, ılık kompres veya emzirme gibi yöntemlere başvurulmalıdır. Şayet bu yöntemler ile tatminkar sonuçlar elde edilemiyor ise o zaman oksitosin enjeksiyonu yapılmalı ve oksitosin kullanımına, her sağımdan önce birkaç gün devam edilmelidir.

Sütün kuru maddesi nasıl arttırılır?​

Süte katılan veya sütten çekilen maddelerin etkisi: Hile amacıyla süte ilave edilen su, yağsız süt, yayık altı, peynir suyu ve benzeri gibi maddeler, kuru madde miktarını düşürürken, süt tozu, krema, koyulaştırılmış süt, soda v.b. maddeler kuru madde miktarını artırırlar.

Inekler günlük ne kadar süt verir?​

Inekler günlük ne kadar süt verir?
Dünyada ve ülkemizde hayvancılık temel olarak et ve süt üretimi için yapıldığından, ne et üretiminde nede süt üretiminde ülkemiz istenilen düzeyin çok uzağındadır. Ülkemizde bir inek yaklaşık olarak günde 5 litre falan süt vermektedir.
Hayvanın sütü neden azalır?​
Sıcak havalarda hayvan fazla yem yiyemediğinden dolayı süt veriminde azalma olur. Çevre sıcaklığının 5 ila 20 0C olduğu dönemde süt verimi etkilenmez. 25 0C’nin üstündeki çevre sıcaklıklarında süt veriminde düşme olur.
Ineğin sütten kesilmesi nedir?​
İneğin sütünü sağmaktan vazgeçerek sütünün kesilmesini sağlamaya kuruya alma denir. Günümüz süt sığırcılığı hayvancılığında en önemli konulardan bir tanesi gebe ineklerin zamanında (doğumdan iki ay önce) soğultulup kuruya alınmasıdır.

Bir inek ne zaman süt verir?​

Bir inek ne zaman süt verir?
Düve hayvanı ilk on iki aydan sonra süt verimi başlamaktadır. Bu san iki ay sürecinde bu hayvanların beslenmesi oldukça önemli olmaktadır.

Inek ne zaman süt verir?​

Doğumdan sonra yaklaşık 10 ay süt üretecektir. Fakat doğumdan sadece 3 hafta sonra, sıradaki döllenme için “hazırdır”. Ortalama bir süt üretim çiftliğinde yaklaşık 700 inek bulunur.
 
Ineklerde süt verimini artırmak için yapılabilecek bazı önemli adımlar şunlardır:

1. Günde İki Kez Sağım Yapmak: Genellikle süt sığırcılığında günde iki kez, 12 saat arayla sağım uygulanır. Düzenli sağım, süt verimini artırabilir.

2. Beslenmeye Özen Göstermek: Yüksek besleme düzeyinde ve dengeli bir beslenme planı ile ineklere yeterli besin sağlanmalıdır. Yüksek verimli ineklere uygun besleme programı uygulanmalıdır.

3. Meme Sağlığına Dikkat Etmek: Mastitis gibi memelerin mikropların etkisiyle iltihaplanması durumunda tedavi edilmesi gerekmektedir. Meme sağlığına dikkat edilerek süt verimi korunmalıdır.

4. Doğum Sonrası Bakım: Doğum sonrası ineklere uygun bakım ve destek sağlanmalıdır. Sütün indirilmesinde sorun yaşayan düvelerde meme masajı, ılık kompres uygulaması gibi yöntemlere başvurulabilir.

Süt veriminin düşmesine neden olan faktörler arasında ise mastitis hastalığı gibi memelerin iltihaplanması, yanlış beslenme, çevresel stres faktörleri, sıcak hava koşulları ve genetik faktörler yer alabilir. Bu nedenlerle ineklerin sağlığına, bakımına ve beslenmesine özen gösterilmesi önemlidir.

Eğer süt verimi düşüyorsa, veteriner hekimlerden destek alarak gerekli önlemlerin alınması ve uygun tedavilerin uygulanması önemlidir. İneğin süt üretimine etki eden çeşitli faktörler olduğu için, veteriner hekimlerin önerilerini dikkate almak ve gerektiğinde profesyonel destek almak süt verimini artırmak için önemlidir.
 
Geri
Üst