Ineklerde sap hastaligi nasil gecer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ineklerde şap hastalığı nasıl geçer?​

Şap hastalığının tedavisinde geleneksel yöntemlerden de destek alınabiliyor. Halk veterinerliği kayıtlarına göre, şap hastalığına yakalanan hayvanlara şap ile müdahale edilebiliyor. Hayvanın ağzının içine dökülen şap ile masaj yapılıyor. Oluşan yaralara çeşitli yağlar tatbik ediliyor.
Şap aşısı olan ineğin sütü içilir mi?
Şap hastalığı bulaşan hayvanlar tedavi edilseler bile, et ve süt verimleri düşüyor. Doğurganlıklarını kaybediyor. En önemlisi, hastalığa yakalanan hayvanların etinin ve sütünün tüketilmesindeki sakıncalar.

Şap belirtileri nelerdir?​

ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER? Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içerisinde salya akışı başlar ve dil-dişetinde veziküller şekillenir. Keseciklere (veziküllere) interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir.
Şap hastalığı ne kadar sürer?
Şap virüsü ; Sığır derisi ve kıllarda 4 hafta, Sütte 9 gün, Ayakkabılarda 3 ay, Sıvı hayvan dışkısında 6 ay, Samanda 3 ay, Toprakta 4 hafta, Kuru otlarda ve danelerde 5 ay, İdrarda 40 gün, Sineklerde 70 gün, hastalık yapma gücünü korur.

Dabak hastalığı nasıl tedavi edilir?​

Şap hastalığı görülen bölgenin 20 km çapında bulunan tüm hayvanların aşılanması gerekmektedir. Süt sağılan hayvanların meme temizliğine, sağma makinelerinin ve el temizliğine özen gösterilmelidir. Şap hastalığı sonunda ahırların tümü kireç ile boyanmalıdır.
Şap aşısı yapılan ineğin eti yenir mi?
AYŞE YILDIZ – Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunusemre Özkanlar, bazı hastalıklı etlerin şarta tabii tüketilebileceğini belirterek, “Tüberküloz varsa o et mutlaka kavurma yapılmalı, şap hastalığı varsa et çiğ olarak 24 saat asitleşerek olgunlaşması sağlanmalı” dedi.

Veremli olan ineğin sütü içilir mi?​

Halk sağlığı açısından çok tehlikeli olması nedeniyle çıkarılan “Sığır Tüberkülozu Yönetmeliği”nin 8. maddesinin e fıkrasında “Enfekte bir sürüdeki ineklerden elde edilen sütler, uygun ısıl işlemden geçirilmek amacı dışında süt işleme tesislerine nakledilemez, çiğ süt olarak satışa sunulamaz” maddesi dikkat çekiyor.
Şap hastalığı insanlara nasıl geçer?
Enfekte veya kuluçka dönemindeki hayvanlar solunum, deri, sekret ve ekstretleri, süt ve sperma ile virusu saçmaktadır. Hastalık bulaşık (kontamine) hayvan ürünleri, bulaşık (kontamine) araç ve aletler, insan, yabani hayvanlar, kuşlar, rüzgar ve nakil araçları ile de bulaşabilmektedir.

Ineklerde şap hastalığı nedir?​

Şap, çift toynaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalıktır. Halk arasında tabak veya dabak olarak adlandırılır. Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır.
Hayvanda şap hastalığı nasıl belli olur?

Şap virusu kaç derecede ölür?​

3. Virus fiziksel etkenlere karşı değişik duyarlılık göstermektedir. Isıya dayanıksız olup 37oC’de 12 saatte, 60-65oC de 1/2 saatte, 85oC de ise birkaç dakika da yıkımlanarak etkisiz hale gelmektedir. Ancak düşük ısı derecelerine ve ani donma ve çözülmelere karşı oldukça dayanıklıdır.
Şap hastalığı nasil gecer?

Verem olan hayvanın eti yenir mi?​

Tüberkülozlu etlerin tüketilmesi insan sağlığını tehdit eder; ancak kesimhanelerde veteriner kontrolü altında hastalıklı etlerin gıda zincirine katılması mümkün değildir. Tüberküloz hastalığından korunmak için kesimhaneler dışında, veteriner hekim kontrolü olmaksızın kesilen hayvanların etlerini tüketmekten kaçınınız.
 
Geri
Üst