AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ineklerde olu dogum neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ineklerde ölü doğum neden olur?​

Annenin ırkı, düve veya inek olması, yavrunun erkek olması, annenin aşırı yağlı olması, genetik faktörler, yavrunun anormallikleri, doğuma müdahale, stres, izmineral eksiklikleri, küflü yemler, aşırı nitrat-nitrit, gebelik süresinin kısa veya uzun olması ölü doğuma sebep olabilir.

Dana neden kusar?​

Abomasumdaki bezoar, trichobezoar adı verilen tüy yumakları kusmaya neden olurlar. Kaba yapılı, kartlaşmış otlar abomasumda mekanik olarak sıyrılmalara sebep olursa, kusma ortaya çıkar. Farklı grupların birbirine karıştırılmasının, ani hava değişimlerinin de strese yol açacağı unutulmamalıdır.
Ineklerde kusma sebebi nedir?
İneklerin kusmasına (vomiting, emesis) sebep olabilecek durumlar şunlardır; 1- Akut rumen asidozu, işkembedeki asitliğin artması, pH düşmesi. 2- Yabancı cisim batması (RPT), özellikle şiddetli, generalize peritonitis (karın zarı yangısı) ile kombine vakalar. 5- Abomasumun (şirdenin, midenin) sağa dönmesi (RDA).
Hayvanlar neden kusar?
Pek çok hastalık köpeklerde kusmaya neden olabilmektedir. Kanser, böbrek hastalıkları, böbreküstü bezi problemleri, pankreatit, karaciğer hastalığı, diyabet, parazit sorunları, toksinlere maruz kalmak, enfeksiyon, hareket hastalığı, iltihabi bağırsak hastalığı ve çeşitli ilaçlar köpeklerde kusmaya neden olabilmektedir.

Yeni doğan buzağıya su verilir mi?​

Buzağının mutlaka doğumdan hemen sonra ayağa kalkıp bu sıvıyı içmesi gerekir. Böylece vücudu mikrop ve hastalıklara karşı direnç kazanır. Aksi halde çok çabuk hasta olup ölebilir. Çünkü buzağıların enfeksiyöz hastalıklara ve mikroplara karşı hiçbir bağışıklığı yoktur.

Buzağı hırıltısı nasıl geçer?​

Yeni doğan buzağının nefesi çok hırıltılı ise bir, iki dakika baş aşağı tutulur ki yavru suları akciğerden aksın. Bu tür durumlarda doğum krikosu yanınızda olması size büyük kolaylık sağlayacaktır. 4- Yavrunun göbek kordonu sprey ya da tentürdiyot ile dezenfekte edilir ve bağlanır.
 
Geri
Üst