AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Inekler dogumdan sonra neden yemek yemez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Inekler doğumdan sonra neden yemek yemez?​

İneklerin doğumdan hemen önce ve doğumdan sonraki günlerde iştahsız olması, gerekli miktarda kuru madde alamamaları büyük sorunların habercisidir. Kuru dönemde işkembe papillaları küçülmüş, işkembenin içerisindeki faydalı bakteri ve protozoalar (infusorialar) azalmıştır. İşkembenin absorbsiyon kapasitesi düşmüştür.

Inekler doğumdan ne kadar sonra kızgınlık gösterir?​

İnek ve düveler yılın her mevsiminde, yaklaşık 21 günde bir tekrarlayan kızgınlık dönemine sahiptirler. Bu süre 18. İla 24. günler arasına da sarkabilir. Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir.
Doğum yapan ineğe su verilir mi?
Doğumdan Sonra Ananın Bakım ve Beslenmesi İçecekleri suyun ılık olmasına dikkat edilir. İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Doğum yapan hayvanları özellikle ilk 8-10 gün soğuktan korumalı, sindirilmesi kolay yemler vermelidir.

Inekler neden iştahsız olur?​

Basit hazımsızlık: Bu hastalığı hayvanlarda iştahsızlığa sebep olmaktadır. Basit hazımsızlık bir ön mide rahatsızlığıdır. Hastalığa sebep, taze yemlerin fazla verilmesi, donmuş ve küflenmiş besin verilmesidir. Bu hastalığın oluşmaması için büyükbaş hayvanlara ani besin değişikliği yapılmamalıdır.

Inekler doğumdan sonra neden zayıflar?​

İneklerde zayıflamanın en önemli sebebi enerji noksanlığıdır. Özellikle doğumu takip eden günlerde orta veya şiddetli ölçüde enerji noksanlığı ile karşı karşıya kalan inek önce süt veriminde düşme, zayıflama ve sonra da döl tutmama sorunları ile işletmeye zarar vermeye başlayacaktır.
Ineğin gebeliği kaç günde belli olur?
Çiftlik hayvanlarda kandaki östrojenlerin RIA ve EIA yöntemleri ile saptanması mümkündür • Gebeliğin inekte 105, kısrakta 80, koyunda 100. gününde gebeliği teşhis etmek mümkündür.
Buzağılama aralığının 12 ay dolaylarında gerçekleşmesi için servis periyodunun 70-90 gün olması gerekir. Servis periyodunun 70 – 90 günde gerçekleşmesi içinde inekler doğumdan sonra gözlemlenen ilk kızgınlık yerine, onu izleyen ikinci kızgınlıkta tohumlanmalı ve gebe kalmalıdır.
 
Geri
Üst