AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Incoterm zorunlu mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.971
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Incoterm zorunlu mu?​

Incoterms bir dizi ticari / ticari kurallar Uluslararası Ticaret Odası (“ICC”) uluslararası satış sözleşmelerinde kullanılan.[1] Incoterms zorunlu kurallar değildir – yasal etki elde etmeleri için, taraflarca açıkça sözleşmelerine dahil edilmelidirler.

Kaç tane INCOTERMS var?​

Böylece Incoterms kurallarının sayısı 13′ den 11′ e indirilmiş oldu. INCOTERMS ayrıca genel olarak iki gruba ayrıldı. Tüm taşıma türlerini kapsayan kurallar EXW – FCA – CPT – CIP – DAT – DAP – DDP olmak üzere yedi adet olarak belirlendi.

Kaç tane teslim şekli vardır?​

Kaç tane teslim şekli vardır?
Buna göre, uluslararası ticarette 11 teslim şekli bulunmakta olup bunlar iki sınıfa ayrılmaktadır. Bu teslim şeklinde satıcı malları, kendi yerinde veya ismen belirlenmiş başkaca bir yerde (fabrika, depo, işyeri gibi) alıcının tasarrufuna bırakarak teslim eder.

DDU teslim şekli kalktı mı?​

12) GÜMRÜK RESMİ ÖDENMEMİŞ OLARAK TESLİM / DELIVERED DUTY UNPAID (DDU) (2011 Yılında Yürürlükten Kaldırılmıştır) Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malların ithal ülkesinde, belirlenen yerde emre hazır tutulması ile sona erer.

INCOTERMS 2010 geçerli mi?​

İlk kez 1936 yılında Uluslararası Ticaret Odasınca yayımlanan INCOTERMS uzun bir aradan sonra yeniden güncelleniyor. Incoterms 2010 bugün halen geçerli ama 1 Ocak 2020 itibarıyla yeni versiyonu ile karşımıza çıkacak.

INCOTERMS 2010 ne demek?​

INCOTERMS 2010 ne demek?
INCOTERMS, Uluslararası Ticaret Odası (ICC – International Chamber of Commerce) tarafından uluslararası ticarette kullanılan terimlerin bir standarda kavuşturulması amacıyla uygulamaya konulan bir programdır.
DDU teslim ne demek?​
DDU, ((İngilizce) Delivered Duty Unpaid) Türkçe olarak “Gümrük Resmi Ödenmeksizin Teslim” anlamına gelen bir terimdir ve satıcının, ithalat için gümrüklemeden ve belirtilen varış yerinde gelen taşıma aracından boşaltmadan malları alıcıya teslim ettiğini ifade eder.
DDU yerine ne kullanılır?​
DAP daha önceki DAF, DES, ve DDU’nun yerini almıştır. DAP başka bir deyişle, Eşyanın alıcı ve satıcı tarafından belirlenmiş olan boşaltma yerinde (bir liman iskelesi, gümrük noktası, havalimanı) boşaltma için hazır durumda nakliye aracının üzerinde alıcı emrine bırakılmasıdır.

INCOTERMS 2010 ve 2020 arasındaki farklar nelerdir?​

INCOTERMS 2010 ve 2020 arasındaki farklar nelerdir?
Incoterms® 2010 kurallarında, DAT kısaltması teslimatın yalnızca terminalde yapılabileceği anlamına geldiğinden, teslimatin herhangi bir yerde yapılabileceğini vurgulamak için Incoterms® 2020’de terim değiştirilmiş ve “terminal” terimi kısaltmadan çıkarılmıştır.
 
INCOTERMS nedir?
INCOTERMS, Uluslararası Ticaret Odası (ICC – International Chamber of Commerce) tarafından belirlenen uluslararası ticarette kullanılan standart teslim şartlarını tanımlayan bir programdır. Bu şartlar, satıcı ve alıcı arasındaki sorumlulukların ve maliyetlerin belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak belirtmek gerekir ki, INCOTERMS kuralları bir zorunluluk değildir. Taraflar, bu kuralları ticari sözleşmelerine açıkça dahil etmelidirler.

Kaç tane INCOTERMS var?
INCOTERMS kuralları sayıları 13'ten 11'e düşürülmüştür. Bu kurallar genel olarak iki gruba ayrılmıştır. Tüm taşıma türlerini kapsayan kurallar, EXW – FCA – CPT – CIP – DAT – DAP – DDP şeklinde yedi adet olarak belirlenmiştir.

Kaç tane teslim şekli vardır?
Uluslararası ticarette toplam 11 teslim şekli bulunmaktadır. Bu teslim şekilleri satıcının malları, kendi yerinde veya belirlenmiş başka bir yerde alıcının tasarrufuna bırakarak teslim etmesini içermektedir.

DDU teslim şekli kalktı mı?
Gümrük Resmi Ödenmemiş Olarak Teslim (DDU) terimi, 2011 yılında yürürlükten kaldırılmıştır. Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malların ithalat ülkesinde belirlenen bir yerde emre hazır tutulması ile sona eriyordu.

INCOTERMS 2010 ve 2020 arasındaki farklar nelerdir?
INCOTERMS 2010 ile 2020 arasındaki farklardan biri, DAT teriminin değiştirilerek teslimatın sadece terminale yapılabileceği anlamından çıkarılarak herhangi bir yerde teslimatın yapılabilmesine olanak verilmiştir. Ayrıca 2020 versiyonunda terminal terimi kaldırılmıştır. Bu güncellemeler, daha fazla esneklik ve anlaşılabilirlik sağlamak amacıyla yapılmıştır.
 
Geri
Üst