- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Inançlı temlik ne demek?
‘İnançlı işlem’ daha çok teminat amacıyla bir malın inanılan kişiye inançlı temlik yoluyla devrinin ardından malın tarafların anlaştığı şartlarda geri inanılana naklini ifade eden işlemdir. Roma hukukunda çoğunlukla rehin hakkı kurmak yerine taraflar inançlı temlik yapmayı tercih etmişlerdir.Inançlı temlik sözleşmesi nedir?
İnanç sözleşmesi, inananla inanılan arasında yapılan, onların hak ve borçlarını belirleyen, inançlı muamelenin sona erme sebeplerini ve devredilen hakkın, inanılan tarafından inanana geri verilme şartlarını düzenleyen bir sözleşme olup borçlandırıcı bir işlemdir.Bir satışın muvazaalı olmadığı nasıl ispat edilir?
Bir satışın muvazaalı olmadığı nasıl ispat edilir?Senede bağlı bir sözleşmeye karşı muvazaa iddiası, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 288. ve 290. maddelerinde belirtildiği üzere ancak yazılı delille kanıtlanabilir. Sözleşme aynı Kanunun 293. maddesinde sözü edilen yakın akrabalar arasında yapılmış olsa dahi muvazaanın yazılı delille ispat edilmesi gerekir.
Inançlı işlem nasıl ispat edilir?
Taraflar inanç anlaşmasını sadece yazılı sözleşme ile ispatlayabilir. Bu yazılı delil, tarafların getirecekleri ve onların imzalarını taşıyan bir belge olmalıdır. Diğer bir anlatımla, inanç sözleşmesi tarafların borç altına girdiğine dair imzasının bulunduğu yazılı bir belge ile ispat edilebilir.Inançlı borç ne demek?
Kanunun emredici hükümlerine aykırı olmamak kaydı ile taraflar arzu ettikleri amaca ulaşabilmek için, kar- şılıklı güvene dayanan bir inançlı işlem yapabilirler. Bu amaçlardan biri de borca teminat ya da kredi sağlamaktır. Bu tür inançlı işlemlere teminat amaçlı inançlı işlemler denilmektedir.Inançlı mülkiyet ilkesi nedir?
Inançlı mülkiyet ilkesi nedir?İnançlı mülkiyet esasında fona inançlı olarak fon kurucusu sahiptir. Tasarruf sahipleri ise fonla ilgili muameleleri yapma yetkisini kurucuya verirler. Bu yetki devri fon içtüzüğü ile olur. Kurucu, fonu bu sözleşme (içtüzük) çerçevesinde ve tasarruf sahiplerinin haklarını koruyarak yönetmek/yönettirmek zorundadır.
İnançlı işlemler, bir kimsenin menfaatinin başkası tarafından korunması veya teminat sağlamak amacıyla ona bazı hakları ciddi olarak devrettiği, ancak hakları iktisap edenin bunlardan doğan bazı yetkileri hiç kullanmaması, bazılarını da ancak önceden hak ve halen menfaat sahibi olanın gösterdiği biçimde kullanmak …
Bir diğer tanıma göre, inançlı işlem, inananın bir borca teminat teşkil etmek veya idare olunmak üzere malvarlığına dâhil bir şey veya hakkı, aynı amacı güden olağan hukuki işlemlerden daha güçlü bir hukuki durum yaratmak maksadıyla inanılana kazandıran, sonra da tekrar devretme yükümlülüğünü içeren işlemdir.
Muvazaalı işlem nasıl ispat edilir?
Muvazaalı işlem nasıl ispat edilir?Muvazaalı işlemin tarafları, muvazaayı ancak yazılı delil ile ispat edebilirler. (Y. HGK., T. 28.5
Muris muvazaası hangi delille ispat edilir?
Muris muvazaasıı tanık dahil her türlü delil ile ispat edilebilir. Tüm deliller toplanarak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.Inançlı işlem nedir örnek?
d-) Teminat amacıyla yapılan inançlı işlemler:Örnek üzerinden açıklayacak olursak borçlu almış olduğu kredi karşılığında gayrimenkulü üzerinde rehin tesis etmek yerine taşınmazın mülkiyetini ya da alacağını alacaklıya devretmekte alacaklı ile de borcunu ödediğinde taşınmazının ya da alacağının kendisine iade edileceği …Inançlı işlem neden yapılır?
Inançlı işlem neden yapılır?b-) Alacaklıdan mal kaçırma amaçlı yapılan inançlı işlemler:Alacaklılarının yasal takibine uğrama tehdidiyle karşı karşıya olan borçlu ,alacaklılarının cebri icra yoluna başvurduklarında haczedebilecekleri malı olmamasını sağlamak amacıyla inançlı işleme başvurabilir.