- Konu Yazar
- #1
İmza taklit etmek suç mu?
Mağdurun rızası açık olabileceği gibi zımni de olabilir. Özellikle iki kişi arasındaki ilişkiler, böyle bir rızanın varlığını ciddi olarak kabule elverişli olduğu takdirde, bu rızaya dayanarak başkasının imzasını atan kimsede suç kastının varlığı kabul olunamaz. Yargıtay’ın duraksamasız uygulamaları da bu yöndedir.Sahte rapor cezası ne kadar?
Sağlık personelinin işlediği belgede sahtecilik suçlarını tanımlayan TCK 210/2. Maddesi, ” gerçeğe aykırı belge düzenleyen tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire veya diğer sağlık mesleği mensubu, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Evrakta sahtecilik nasıl kanıtlanır?
Evrakta sahtecilik nasıl kanıtlanır?Belgede sahtecilik suçunun oluşması için kullanılan belgenin aldatma kabiliyetinin (iğfal kabiliyeti) bulunması gerekir. Özel belgede sahtecilik suçlarında sahte belgenin hukuki sonuç doğuracak şekilde kullanılması gereklidir. Bir belgenin sahte olup olmadığını tespit etmek görevi mahkemelere aittir.
Resmi evrakta sahtecilik para cezasına çevrilir mi?
Resmi belgede sahtecilik suçunun cezası sadece hapis cezası olarak düzenlenmiştir. Adli para cezası veya seçimlik olarak adli para veya hapis cezası şeklinde bir düzenleme de içermediği gibi resmi evrakta sahtecilik suçunun cezası hapis cezası olup adli para cezasına çevrilememektedir.İmza taklidi etme nasıl anlaşılır?
Bu özellik nedeniyle imzalar, tümüyle aynı şekilde tekrarlanabilir olmamaktadır. Buna doğal çeşitlilik denilmektedir. Bu nedenle de iki imzanın üst üste çakışacak biçimde birbirinin aynı olması mümkün olmadığından, bu durum uzmanlarca taklit belirtisi sayılmaktadır.Sahte imzanın cezası ne kadardır?
Sahte imzanın cezası ne kadardır?-Sahte resmi belge düzenlemek, gerçek olarak düzenlenmiş bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek veya sahte belgeyi kullanmak kanunda 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmıştır.
Resmi belgede sahtecilik uzlaşmaya tabi mi?
Kamu görevlisinin resmi evrakta sahtecilik suçu (TCK m.204/2) işlemesi halinde dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Resmi belgede sahtecilik suçu, uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardan değildir.İmza nasıl tespit edilir?
Kâğıt üzerine resmedilen imzanın desensel görüntüsü imza inceleme uzmanı bilirkişi tarafından belge inceleme laboratuvarında gerçekleştirilen imza incelemesi sonucunda imzanın analiz edilmektedir. Grafoloji alanında gerçekleştirilen çalışmalar hem matematiksel ve istatistiksel veriler eşliğinde değerlendirilmektedir.İmza taklidi belli olur mu?
İmza taklidi belli olur mu?Çizgisel veya şekilsel imzalarda, sahtecilik yapan kişi, attığı imzaya kendi imzasından bir takım grafolojik özellikler yansıtması durumunda bu özelliklerden hareketle imzanın kim tarafından sahte olarak atıldığı adli belge inceleme uzmanı tarafından tespit edilebilmektedir.