- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İmtiyazı ne demek?
İmtiyaz başkalarına tanınmayan, kişisel hak ya da ayrıcalık olarak bilinmektedir. Herhangi bir birey ya da kuruma özel olarak atanmış bir ayrıcalık şeklinde tanımlanabilir.İmtiyazı kim verir?
1) İmtiyaz veren; işletmecinin bu varlıkla hangi hizmetleri, kime ve hangi fiyatla sunmak zorunda olduğunu kontrol ediyor veya düzenliyorsa, 2) İmtiyaz veren; sözleşme süresi sonunda varlıkta kalan önemli paylarını sahiplik, yararlanma yetkisi ya da farklı bir şekilde kontrol ediyorsa.
İmtiyaz usulü nedir örnek?
İmtiyaz sözleşmelerine örnek olarak mevcut elektrik santralinin devri veya yeni bir elektrik santrali kurulması, işletilmesi ve görülen hizmetin karşılığı olan bedelin hizmetten yararlananlarca ödenmesi şeklinde olabilir. Bazı madenlerin çıkarılması ve pazarlanması imtiyazı da bir kamu hizmetidir.Imtiyazsız ne demek?
Ayrıcalığı olmayan, ayrıcalık tanınmayan, ayrıcalıksız.
Kamu hizmeti imtiyazı kime verilir?
Kamu İmtiyazı Kimlere Verilebilir? Kamu imtiyazı, idarede olan gerçek ya da tüzel kişiyle yapılan bir sözleşmeye, kamunun kurulması ve işletilmesi karşılığı ücret ya da bedel almak amacıyla verilen bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile bir kamu hizmeti kurulur ya da yürütülmesi bir tüzel kişiye devredilir.Hukuki imtiyaz ne demek?
İmtiyaz kişiye özel hak ve ayrıcalık anlamına gelmektedir. Başkalarına tanınmayan ve sadece belirli kişi ya da kişiler adına sunulmuş olan özel haklar ve ayrıcalıklardır.
İmtiyaz yöntemi nedir?
idarenin tek taraflı iradesiyle belirlenen şartnamelere göre imtiyaz verildikten sonra hizmeti alanlarla imtiyaz sahibi arasında özel hukuk hükümleri uygulanır. idare imtiyaz veren durumundadır, özel kişi ise imtiyaz sahibidir. imtiyaz sahibi hizmetten yararlananlardan ücret alır, kar ve zararı kendisine aittir.Belediyelerde imtiyaz verme yetkisi kime ait?
Madde 10- Büyükşehir ve ilçe belediyeleri; görevli oldukları konularda bu Kanunla birlikte Belediye Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri ile ilgisine göre belediyelere tanınan yetki, imtiyaz ve muafiyetlere sahiptir.