AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Imtiyaz ne demek kisaca tarih?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.446
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İmtiyaz ne demek kısaca tarih?​

İmtiyaz İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İmtiyaz: Başkalarına tanınmayan özel, kişisel hak veya şart, ayrıcalık. İmtiyaz Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak İmtiyaz: Ayrıcalık.

İmtiyaz kime tanınır?​

İmtiyaz kime tanınır?
Anonim şirkette imtiyazlar kural olarak paylara tanınır. Bu genel kuralın istisnası 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda hüküm altına alınmıştır. İmtiyaz tanınan paylar, pay sahibine bir takım imtiyazlı haklar tanımakta olup, bu haklardan biri oy hakkında imtiyazdır. Pay, İmtiyaz, Oy, Oy Hakkı.

İmtiyaz hakları ne demek?​

İmtiyaz hakları ne demek?
İmtiyaz kişiye özel hak ve ayrıcalık anlamına gelmektedir. Başkalarına tanınmayan ve sadece belirli kişi ya da kişiler adına sunulmuş olan özel haklar ve ayrıcalıklardır. Bu ayrıcalıklar duruma bağlı olarak değişkenlik gösterir.

İmtiyaz geçmek ne demek?​

İmtiyaz farklı şekillerde kullanılmakla birlikte TDK’de bir başkasına tanınmayan özel hak ve ya şart anlamına gelmektedir. Sözcük bunun dışında farklı anlamlara da gelmektedir: – Fabrika ve işletme gibi kurum ve kuruluşların devlet tarafında aldıkları özel izinlere imtiyaz adı verilmektedir.

Ayrıcalık ne demek TDK?​

Ayrıcalık ne demek TDK?
Ayrıcalık TDK’ya göre, başkalarından ayrı ve üstün tutma durumu anlamındadır.

Tümen ne demek ne demek?​

Tümen ne demek ne demek?
Tümen kelimesi Türkçe’de “‘büyük ölçü’, çok büyük sayı, onbin sayısı” anlamına gelir.

Şirket imtiyazı nedir?​

İmtiyaz; kâr payı, tasfiye payı, rüçhan ve oy hakkı gibi haklarda, paya tanınan üstün bir hak veya kanunda öngörülmemiş yeni bir pay sahipliği hakkıdır.

Temettü imtiyazı nedir?​

Temettü imtiyazı nedir?
esas sözleşmede hüküm bulundurmak kaydı ile, sahiplerine temettü ödemesi, rüchan hakkı kullanımı, oy hakkı gibi konularda ayrıcalık tanıyan senetlerdir.

Imtiyazlı imtiyazsız ne demek?​

Imtiyazlı imtiyazsız ne demek?
İmtiyaz sahibi kelime anlamı olarak imtiyaz elde etmiş kişi demektir. Ayrıcalık elde etmiş, herhangi bir kişi tarafından ayrıcalık tanınan anlamındadır. Devlet tarafından özel izin verilen kurum ve kuruluşlara da imtiyazlı adı verilmektedir.

Imtiyazlı eşitlik ne demek?​

Ref-i imtiyaz ise tüm ayrıcalıkların ortadan kalkması ve herkesin eşit haklara sahip olması demektir.

Ayrıcalıklı olmak ne demek?​

Ayrıcalıklı olmak ne demek?
benzerlerinden ayrı olma durumu. öncelik, imtiyaz gibi anlamlara gelebileceği gibi muafiyet anlamı da mevcuttur. sıradanlığın içinde, sıradanlığa sığınmadan, ayrıcalık yaratmak… zamansallık etkisi ve hakimiyeti.

Ayrıcalık tanımak ne demek?​

Ayrıcalık tanımak ne demek?
1) birine özel hak vermek; 2) birini kayırmak.

1 tümen asker kaç kişi?​

Savaş şartlarına ve ülkelere göre değişmekle beraber mevcudu genelde 10,000 ile 20,000 kişiden oluşur ve bir tümgeneral komutasındadır.

Tugay mı daha büyük tümen mi?​

Tugay mı daha büyük tümen mi?
Tugay, alaydan büyük, tümenden küçük askeri taktik birim. Personel sayısı ihtiyaçlara göre değişmekle beraber 5.000 askerden oluşan askeri birliklerdir. Organizasyonunda piyade bölüklerinden, tank gücüne, istihkâm bölüğüne her türlü ikmal ve muhabere birimine sahiptir.

Grup imtiyazı nedir?​

Grup imtiyazı nedir?
TTK 360’ncı maddenin ikinci fıkrasında yasa koyucu imtiyazı “belirli pay grubu”na tanıyarak “grup imtiyazı” kavramını kabul eder[4]. İmtiyazın tek tek paylara değil paylardan oluşan gruba tanınması nedeniyle payların devri halinde payın yeni sahibi her durumda ilgili gruba dahil olur ve imtiyazdan faydalanır.
 
İmtiyaz, genel olarak özel hak ve ayrıcalık anlamına gelir. Tarihsel olarak incelendiğinde, imtiyazın Osmanlı Türkçesi'nde de ayrıcalık anlamına geldiği görülmektedir. İmtiyazlar genellikle anonim şirketlerde pay sahiplerine tanınan özel haklar olarak karşımıza çıkar. Bu haklar arasında oy hakkı gibi ayrıcalıklar bulunmaktadır. Bir başka deyişle, imtiyaz sahibi kişi veya kurum, diğerlerine tanınmayan özel haklara ve ayrıcalıklara sahip olabilir.

İmtiyazlar kime tanınır sorusuyla ilgili olarak, pay sahiplerinin genellikle imtiyazlardan faydalandığı bilinmektedir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda belirli istisnalar dışında imtiyazlar pay sahiplerine tanınmaktadır. Bu imtiyazlar özel haklar içerebilir ve pay sahiplerine belirli ayrıcalıklar sağlayabilir.

İmtiyaz hakları ise kişiye özel haklar ve ayrıcalıklar olarak tanımlanır. Başkalarına tanınmayan ve belirli kişi veya kişilere sağlanan özel haklar imtiyaz hakları olarak adlandırılır. Bu haklar duruma bağlı olarak değişkenlik gösterebilir ve genellikle ayrıcalıklı durumlar yaratır.

İmtiyaz geçmek terimi, TDK'ye göre bir başkasına tanınmayan özel hak veya şart anlamına gelir. Sözcüğün farklı anlamlara da gelebileceği belirtilir ve örneğin, devlet tarafından kurumlara verilen özel izinlere de imtiyaz adı verilebileceği ifade edilir.

Ayrıcalık ise TDK'ya göre, başkalarından ayrı ve üstün tutulma durumunu ifade eder.

Imtiyazlı ve imtiyazsız terimleriyle ilgili olarak, imtiyaz sahibi kişi veya kurumu belirtmek için kullanılan ifadelerdir. İmtiyazlı kişi veya kurumlar, ayrıcalıklı haklara sahip olan ve özel izinlerle tanınan grupları ifade eder.

Ref-i imtiyaz ise tüm ayrıcalıkların ortadan kalkması ve herkesin eşit haklara sahip olması anlamına gelmektedir.

Son olarak, ayrıcalıklı olmak, diğerlerinden farklı ve üstün bir konumda olmayı ifade ederken, ayrıcalık tanımak ise birine özel hak vermek veya kayırmak anlamına gelmektedir.
 
Geri
Üst