İmmanuel Kant Aydınlanma Nedir

SoruCevap

Yeni Üye
İmmanuel Kant nedir
Aydınlanma nedir

Aydınlanma, insanın kendi sucu ile duşmuş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır Bu ergin olmayış durumu ise, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır İşte bu ergin olmayışa insan kendi sucu ile duşmuştur; bunun nedenini de aklın kendisinde değil, fakat aklını başkasının kılavuzluğu ve yardımı olmaksızın kullanmak kararlılığını ve yurekliliğini gosteremeyen insanda aramalıdır

Sapare Aude! Aklını kendin kullanmak cesaretini goster! Sozu şimdi Aydınlanmanın parolası olmaktadır Doğa, insanları yabancı bir yonlendirilmeye bağlı kalmaktan coktan kurtarmış olmasına karşın (naturaliter maiorennes) , tembellik ve korkaklık nedeniyledir ki, insanların coğu butun yaşamları boyunca kendi rızalarıyla erginleşmemiş olarak kalırlar, ve aynı nedenlerledir ki bu insanların başına gozetici ya da yonetici olarak gelmek başkaları icin de cok kolay olmaktadır Ergin olmama durumu cok rahattır cunku

Benim yerime duşunen bir kitabım, vicdanımın yerini tutan bir din adamım, perhizim ile ilgilenerek sağlığım icin karar veren bir doktorum oldu mu, zahmete katlanmama hic gerek kalmaz artık

Para harcayabildiğim surece duşunup duşunmemem de pek o kadar onemli değildir; bu sıkıcı ve yorucu işten başkaları beni kurtaracaktır cunku

Başkalarının denetim ve yonetim işlerini lutfen uzerlerine almış bulunan gozeticiler vasiler, c insanların coğunun, bu arada butun latif cinsin ergin olmaya doğru bir adım atmayı sıkıntılı ve hatta tehlikeli bulmaları icin , gerekeni yapmaktan geri kalmazlar

Onlerine kattıkları hayvanlarını once sersemleştirip aptallaştırdıktan sonra, bu sessiz yaratıkların kapatıldıkları yerden dışarıya cıkmalarını kesinlikle yasaklarlar; sonra da onlara, kendi kendilerine yurumeye kalkışırlarsa başlarına ne gibi tehlikelerin geleceğini bir bir gosterirler

Oysa onların kendi başlarına hareket etmelerinden doğabilecek boyle bir tehlike gercekten buyuk sayılmaz; cunku bir kac duşuşten sonra bunu goze alanlar sonunda yurumeyi oğreneceklerdir, ne var ki bu turden bir ornek insanı urkutuverir ve bundan boyle de yeni denemelere kalkışmaktan alıkoyar Demek oluyor ki her birey icin nerdeyse ikinci bir doğa yerine gecen ve temel bir yapı oluşturan bu ergin olmayıştan kurtulmak cok guctur

Hatta insan bu duruma seve seve katlanmış ve onu sevmiştir bile; işte bu yuzden o, kendi aklını kullanma bakımından gercekten de yetersizdir; cunku onun boyle bir deneyi gercekleştirmesine asla izin verilmemiştir, o aklını kullanmayı denemeye hic bir zaman bırakılmamıştır

Dogmalar ve kurallar, insanın doğal yetilerinin akla uygun kullanılışının ya da daha doğru bir deyişle kotuye kullanılmasının bu mekanik aracları, erginleşme ve olgunlaşma icin surekli bir ayakbağı olurlar

Geri