AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

İMKB Nedir?imkb acılımı nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
imkb acılımı nedir?
imkb anlamı nedir?
İMKB Nedir?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ya da kısaca İMKB , sermaye piyasasında faaliyet gosteren banka ve aracı kurumlara saklama ve takas hizmeti veren kuruluştur Aynı zamanda ozel butcesi ve gelir kaynakları olan ozerk nitelikli, tuzel kişiliğe sahip bir mesleki kuruluştur

6 Ekim 1983 tarih ve 18183 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Menkul Kıymetler Borsaları Hakkında 91 sayılı KHK, Turkiye'nin sermaye piyasalarını daha etkin hale getirmek perspektifi ile Turkiye'de menkul kıymet alım satım işlemlerinin gercekleştirilmesine elverişli ortam yaratmak amacıyla Turkiye'de menkul kıymetler borsalarının kuruluş esas ve şartlarını duzenlemektedir
6 Ekim 1984 tarih ve 18637 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan Menkul Kıymetler Borsalarının Kuruluş ve Calışma Esasları Hakkında Yonetmelikile Turkiye'de menkul kıymetler borsalarının kuruluş, calışma, denetlenme ve borsada alım satım esasları ile borsa uyelerinin kuruluş, calışma ve yukumlulukleri duzenlenmiştir

İMKB, genel kurulca secilen beş uyeden oluşan bir yonetim kurulu tarafından yonetilir Osman BİRSEN 25 Ekim 1997 tarihinde uclu kararname ile İMKBye Başkan olarak atanmıştır Yonetim Kurulu'nun diğer dort uyesi, yatırım bankaları, ticari bankalar ve aracı kurumlar olmak uzere Borsa uyelerini oluşturan uc ayrı kategorideki aracı kuruluşları temsilen secilmektedir

91 sayılı KHK'de ongorulen gorevleri yerine getirmek uzere kurulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Sermaye Piyasası Kurulu'nun gozetim ve denetimi altında olan tuzel kişiliği haiz bir kamu kurumudur İMKB calışma usul ve esasları, 19 Şubat 1996 tarih ve 22559 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yonetmeliğinde duzenlenmiştirbilgisitenlarcom

İMKB, bir meslek kuruluşu olarak, yatırım ve kalkınma bankaları, ticari bankalar ve aracı kurumlardan oluşan uyelere sahiptir

İMKB Hisse Senetleri Piyasası'nda dort surekli pazar bulunmaktadır Bunlar; Ulusal Pazar, İkinci Ulusal Pazar, Yeni Ekonomi Pazarı ve Gozaltı Pazarıdır İMKB Tahvil ve Bono Piyasasında ise Kesin Alım Satım Pazarı, RepoTers Repo Pazarı ve Gayrimenkul Sertifikaları Pazarı bulunmaktadır

Borsada ortaklık hakkı veya alacaklılık hakkı sağlayan ve Sermaye Piyasası Kurulunca menkul kıymet olarak kabul edilen sermaye piyasası aracları işlem gorebilmektedir İMKB'de hisse senedi, devlet tahvili ve hazine bonosu işlem gormektedir

Yatırımcıları Koruma Fonu'ndan aracı kuruluşların yaptıkları sermaye piyasası faaliyetleri nedeniyle muşterilerine karşı sadece hisse senedi işlemlerinden doğan nakit odeme ve hisse senedi teslim yukumlulukleri icin odeme yapılabilmektedir

Geri