AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Imar suclari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Imar suçları nelerdir?​

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Nedir?
- Yapı ruhsatiyesi (inşaat ruhsatı) alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapma veya yaptırma suçu (TCK-184/1)
- Yapı ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su ve telefon bağlanmasına müsaade etme suçu (TCK-m.184/2)

Imar kirliliğine neden olma suçu bina?​

“İmar kirliliğine neden olma” suçu 5237 sayılı TCK’nın 184. maddesinde; “(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Imar kirliliğine neden olma suçu para cezası?​

Imar kirliliğine neden olma suçu para cezası?
İmar kirliliğine neden olma suçunun cezası, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 184/1). İmar kirliliği suçu nedeniyle doğrudan adli para cezası verilemez, ancak hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.

Imar kirliliğine neden olma suçu hükmün açıklanmasının geri birakilmasi?​

Imar kirliliğine neden olma suçu hükmün açıklanmasının geri birakilmasi?
İmar kirliliği suçu nedeniyle sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verilmesi mümkün değildir. Çünkü, kanun koyucu imar kirliliği suçu açısından özel bir etkin pişmanlık hali düzenlemiştir. Ancak, koşulları varsa sanık hakkında hapis cezasının ertelenmesi kararı verilmesi mümkündür.

Anayasanın 184 maddesi nedir?​

MADDE 184 – (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Izinsiz yapı yapmanın cezası nedir?​

Ruhsatı olmayan ve ruhsatına aykırı olarak inşa edilen yapılar, kaçak yapı olarak nitelendiriliyor. Türk Ceza Kanunu kaçak yapı hükümlerine göre kaçak yapı sahiplerine bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası veriliyor…

Kaçak yapıyı yıkmak kimin görevi?​

Kaçak yapıyı yıkmak kimin görevi?
Yapı ruhsatına aykırı olarak yapılan ya da yapı ruhsatı olmayan yapı için, ilgili belediye ya da il özel yönetimi 3194 sayılı Yasa’nın 32 ve 42. maddeleri çerçevesinde yıkım kararı alma ve yönetsel para cezası uygulama yetkilerini kullanır. İlgili belediye ya da il özel yönetimi istemi durumunda yıkım, OSB’ce yapılır.

Imar para cezası ne demek?​

Imar para cezası ne demek?
İmar Para Cezası Verilmesi. İmara aykırı yapı hakkında yapı tatil tutanağı düzenlendikten sonra ilk olarak belediye veya il özel idaresi encümeni tarafından, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesinin 2. fıkrasına göre imar para cezası verilir.

Hagb hangi durumlarda verilir?​

Bu yüzden, örneğin, kasten adam yaralama, taksirle adam yaralama, hırsızlık suçu, dolandırıcılık suçu, hakaret suçu, mala zarar verme suçu, tehdit suçu, şantaj suçu, uyuşturucu madde kullanma gibi suçlar nedeniyle hükmedilen hapis cezaları süre koşulunu sağladığı takdirde sanık hakkında HAGB kararı verilebilir.

TCK 184 ne zaman yürürlüğe girdi?​

“5237 Sayılı TCK’nun 184.Maddesinin 12.10.2004 Tarihinde Yürürlüğe Girmiş Olması Nedeniyle Bu Tarihten Sonraki İmara Aykırı Eylemler Cezalandırılır. Eylemin Suç Oluşturup Oluşturmaması Açısından Eylem Suç Tarihinin Tespiti Zorunludur.”

Imar kirliliğine neden olma Madde 184?​

Imar kirliliğine neden olma Madde 184?
TCK 184 İMAR KİRLİLİĞİNE NEDEN OLMA. MADDE 184 – (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ruhsatsız yapılara uygulanacak yaptırımlar nelerdir?​

Ruhsatsız yapılara uygulanacak yaptırımlar nelerdir?
Ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapanlara (malik ve müteahhide) idari para cezası verilir. Yapının sorumlusu fenni mesule bu cezanın 1/5’i oranında idari para cezası verilir. İdari para cezaları tekerrür halinde bir katı kadar artırılarak verilir.

Projeye aykırı yapı nereye şikayet edilir?​

Kaçak yapıların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ALO 181 hattına ihbar edilmesi de mümkündür. Halk arasında “kaçak yapı ihbar telefonu” olarak bilinen bu hat sayesinde vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet ve ihbarlarını Alo 181’e iletebiliyorlar.
 
İmar suçlarına yönelik verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkür ederim. İmar kirliliğine neden olma suçları, yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapılması veya yaptırılması durumlarını kapsamaktadır. Bu suçlar Türk Ceza Kanunu'nun 184. maddesinde düzenlenmiştir ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilmektedir.

İmar kirliliğine neden olan kişilerin hapis cezası yanı sıra idari para cezasına da çarptırılabileceği belirtilmiştir. İmar suçlarıyla mücadelede yıkım kararları alma yetkisi genellikle ilgili belediyelere veya il özel yönetimlerine aittir. Ruhsatsız yapıların yıkımı ve idari para cezalarının uygulanması da bu kurumlar tarafından gerçekleştirilir.

Ayrıca, TCK 184. madde 12 Ekim 2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve bu tarihten sonraki imara aykırı eylemler cezalandırılmaktadır. Ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılar için idari para cezası uygulanabilir ve bu cezalar tekerrür halinde artırılarak verilebilir.

İmar suçlarıyla ilgili önemli bir detay da, imar kirliliği suçunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının mümkün olmamasıdır. Ancak, hapis cezasının ertelenmesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Yaptığınız paylaşımlarla ilgili olarak, kaçak yapılar veya imara aykırı yapılar hakkında şikayette bulunmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Alo 181 hattını arayarak ihbarda bulunabilirsiniz. Bu hat üzerinden çeşitli çevre sorunlarıyla ilgili şikayetlerde bulunmak mümkündür.
 
Geri
Üst