Imanli olmak ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
162.616
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Imanlı olmak ne demek?​

‘Güven içinde bulunmak’ anlamındaki emn kökünden gelen imanın asıl sözlük anlamı tasdik etmek, doğrulamak, inanmaktır. Bu manada iman, her- hangi bir haber verenin haberine hiç tereddüt etmeden içten ve kesin olarak inanmaktır. İman, bir şeyin varlığı hakkında, zihnin güven duygusu içinde ve em- niyette bulunmasıdır.

İnanç bir duygu mudur?​

Bireyin duygularıyla yakından ilgili tecrübelerinden biri olan dindarlık, duygusal deneyimler de içermektedir. İnancın bireydeki temel nüvelerinden biri olan güven, başlı başına bir duygusal tecrübedir. Dinî inanç gereği, kutsala olan bağlılık da yoğun duygusal deneyimler arasındadır.
Peygamber’i, Allah Teâlâ’dan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde (zarûrât-ı dîniyye) tasdik etmek, onun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmak demektir. İMANIN DEĞİŞMEYEN UNSURU NEDİR? Buna göre; imanın hakikati ve özü kalbin tasdikidir.
Tahkiki iman nasıl elde edilir?
Tahkiki iman, imanın en üst derecesidir….
- Ayetlerin hem zahiri hem de batıni yönüyle anlamak.
- Başkalarını taklit ederek değil ihsan ile ibadet etmek.
- Kuran’ı Kerim’i uzun uzun, tefekkür ederek okumak. Haberin Devamı
- Dini konularda sürekli araştırma yapmak ve yeni şeyler öğrenmeye çalışmak.
Mezheplere göre iman nedir?
2.2. 490/1097) ile Kemâlettin el-Beyâdî (ö. 1098/1687) gibi âlimlere göre iman kalbin tasdiki ve dilin ikrarıdır.23 Ayrıca Gaylâniyye ile Neccâriyye mezhepleri imanı; “Allah’ı, peygamberlerini, farzlarını bilmek, Allah’a boyun eğmek ve dil ile ikrar etmektir.

Imanlı olmak için ne yapmak gerekir?​

Ahmed Ziyaüddin Hazretleri’nin hazırladığı ‘Levamiul Ukul’ adlı eserde geçen bir hadis-i şerifte, “Üç şey imandandır. Azdan da vermek, tanıdığı tanımadığı her Müslüman ‘a selâm vermek, kendi aleyhine de olsa âdil davranmak” buyruluyor. Yani kim bu üç şeyi kendinde bulundurursa imanı tamamlamış olur.
 
Geri
Üst