İmanı zedeleyen sozler

SoruCevap

Yeni Üye
İmanı zedeleyen sozler
duşunmeden konuşmak
alay, hakaret etmek
ne dediğini bilmemek
Allah ozenip bezenip yaratmış, o, cennete girerse ben girmem, gunumuzde Kuranı Kerimle hukmedilemez ve Onunla amel edilemez
Halk arasında soylenegelen, bazen de kızgınlık anlarında zikredilen kimi sozler imani acıdan sıkıntılara yol acıyor Prof Dr Abdulaziz Beki, Allah ozenip bezenip yaratmış, o, cennete girerse ben girmem, Allah gelse seni elimden alamaz, Burası Allahın unuttuğu yer! gibi sozlerin imanı zedeleyeceğini ve bunun icin, kişinin soylediği sozlere dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi
Kızgınlık anında veya ofke sonucu ağızdan cıkanı kulak coğu zaman duymaz Bazen de herhangi bir konuşma esnasında futursuzca sozcukler dilden dokuluverir İnsan farkına vararak veya varmayarak pek cok defa, kendisini kufre gotubilecek davranış, iş ve sozlerde bulunabilmektedir Bu turlu davranış, iş ve sozler onun manevi hayatını karartır, zulumatlı hale getirir ve kapkaranlık yapabilir
Duşunulmeden soylenilen oyle sozler var ki kişiye ağır sorumluluklar yukluyor, manevi kayıplar yaşatıyor Allah ozenip bezenip yaratmış, o, cennete girerse ben girmem, gunumuzde Kuranı Kerimle hukmedilemez ve Onunla amel edilemez Azrail peşini bırakmadı, Gencliğin ilahı, Onun Allahı paradır gibi birtakım sozler kişiyi dinden cıkma noktasına getiriyor İlahiyatcı Prof Dr Abdulaziz Beki bu ve buna benzer ifadelerin imanı zedelediğini belirtiyor Bazı inanc, fiil ve sozler mumini kufre surukluyor İmanın getirdiği şartlara inanmama, puta, ateşe veya insan gibi herhangi bir yaratılmışa tapmak, Kuranı Kerimi kotu bir yere atmak, hac, zunnar gibi simgeleri kullanmak imanı zedeleyen davranışlardan sadece birkacı Ayrıca imana aykırı sozlerle de dil kirletiliyor Prof Dr Abdulaziz Beki dikkat edilmeden, umursamaz bir şekilde, sozun nereye vardığı, nasıl bir sonuc doğuracağı duşunulmeden kullanılan bazı ifadelerin imana aykırı olduğunu ifade ediyor Beki, Kuranı Kerim, sarih ve sahih mutevatir sunnet ve icma ile sabit olan dini bir hukmu kalple inkar etmek, kucumsemek veya alay etmek kufre girer Ayrıca bir Muslumana , Ey kafir, Yahudi, dinsiz demek ve bunu uzerinde bulunduğu İslam dinini kufre, Yahudiliğe, Hıristiyanlığa veya dinsizliğe benzeterek soylemek de imanı zedeler İmanı tehlikeye atar diyor
Prof Dr Abdulaziz Beki, ağızdan imana aykırı bir soz cıkması veya mukaddesleri incitecek bir laf edilmesi durumunda hemen tovbe edilmesi gerektiğini belirtiyor Beki şoyle konuşuyor: Mumin Eyvah! Ben ne yaptım, imanım gitti, dinden cıktım diyerek herhangi bir umitsizliğe kapılmamalı Artık sen dinden cıktın, bir daha dine donemezsin, Allah seni kabul etmez gibi tuzaklara kanmamalı Hemen pişmanlık duymalı, Allahın rahmetine sığınmalı ve tovbe etmelidir Aynı zamanda bilimsel İslami eserler okuyarak akıl tatmin edilmeli, şupheler giderilmeli Manevi hastalıklar tedavi edilmeye calışılmalı
Sorumluluk doğuran, imanı tehlikeye atan sozlerden bazıları
Azrail, falan kişinin ruhunu almada yanlışlık yaptı Azrail suratlı adam
Dunya icin ahiretini terk etme! denilen kimsenin cevap olarak , ben veresiye icin peşin olanı bırakmam ifadesi
Allah falan kuluna şu kadar zenginlik veriyor; bana ise az veriyor Boyle adalet olur mu?
İnanmayan birisi icin Allah rahmet eylesin demek Okuz Aleyhisselam
Dinim, imanım gevredi
Allah gelse seni elimden alamaz
Musluman değil misin sen? denildiğinde cevaben, değilim demek
Peygamberimizin (SAV) sunnetlerinden veya hadislerinden birisini alaya alır bir tarzda cok dinledik bunları demek
Onda iman ne gezer
Burası Allahın unuttuğu yer
Yukarıda Allah var
İmalat hatası
Cimrilerin Allahı, Allah baba
Fala inanma, falsız da kalma
Kader utansın, kahpe felek
Allaha lazımmış ki oldu
Seninle cennete bile girmem
Yalansız iş mi var, faiz yemeyen mi var?
Sen namazı boş ver, benim kalbime bak İşiniz Allahlık, Allahlık Ali Bey misali gibi sozler sarfetmek, Seni Allahtan cok seviyorum demek

Zaman Gazetesi

Geri