Imam nikahli kadin nafaka alir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
207.441
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Imam nikahlı kadın nafaka alır mı?​

İmam Nikahlı Eş ve Tazminat Talebi Resmi nikah ile kurulmayan bir evlilik ilişkisinde boşanma da söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla dini nikah ile evlenen bir çiftin ayrılması halinde nafaka, tazminat ve mal paylaşımı gibi Türk Medeni Kanunu ve ilgili mevzuat ile düzenlenmiş haklar ve talepler söz konusu olmaz.
Imam nikahlı eş dava açabilir mi?
Türk Medeni Kanunu’nda dini nikâh düzenlenmemiş olup, hatta dini nikâh kıyılabilmesi için resmi nikâhın gerçekleştirilmiş olması aramıştır. Dini nikâhın kanunlarımızda düzenlenmemiş olması sebebiyle imam nikâhlı eşe manevi tazminat hakkı bakımından da herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Imam nikahlı eşin hakları nelerdir?​

İmam Nikahlı Eşin Tazminat Hakkı Birlikte yaşama olgusu ile birlikte aile hayatı sürüldüğü, aile ortamının tesis edildiği de ispat edilmelidir. Yine imam nikahı ile birlikte olan ve örneğin evlenme vaadi ile kandırılan kadının evliliğin sona ermesi halinde manevi tazminat isteme hakkı bulunur.
Anne çocuğuna dava açabilir mi?
Babalık davasını Türk Medeni Kanununun 301. Maddesine göre anne ve çocuk açabilir. Babanın soy bağını belirlemek için babaya, baba ölüyse dava mirasçılara açılır. Dava açan anne ve çocuksa cumhuriyet savcısına ve hazineye, ana tarafındansa kayyıma, kayyım tarafından dava açılır ise anaya ihbar edilir.
Evlilik dışı olan çocuğa nafaka talep etmek için, yani annenin, babadan nafaka isteyebilmesi için, baba ile çocuklar arasında soy bağının kurulmuş olması gerekir. Çocuğun baba ile aradaki soybağı babanın anayla evlenmesi, tanıma veya hakim kararı ile gerçekleşir.
Nafaka iptali için ne yapmalıyım?
Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.

İmam nikahlı eş ölen eşinden maaş alabilir mi?​

Sigortalının ölümü halinde, sağ kalan eşe aylık bağlanabilmesi için vefat eden sigortalı ile aralarında resmi nikahın varlığı şarttır. Yoksa dini nikahlı eşe veya resmi-dini nikah olmaksızın birlikte yaşanan eşe sigortalının ölümü halinde aylık bağlanmaz.
İmam nikahlı eşe miras kalır mı?
İmam nikahlı eşin miras hakkı var mıdır? Dolayısıyla miras bırakanın fiili birliktelik yaşadığı, resmi nikahı olmayan, dini ya da imam nikahlı yaşadığı eşin yasal mirasçılığı bulunmamaktadır. Özetlemek gerekirse, fiili birliktelik ya da dini veya imam nikahlı kişi, miras bırakanın yasal mirasçısı değildir.

İmam nikahlı ikinci eş suç mu?​

Bilindiği gibi din görevlilerinin resmi nikâh cüzdanını görmeden imam nikâhı kıymaları, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören” başlıklı 230. maddesinin 5. ve 6. fıkralarına göre suçtu.
Evlilik dışı doğan çocuğun velayetini baba alabilir mi?
Mahkeme tarafından anne veya çocuk tarafından açılan babalık davasının kabulüne karar verilmesi durumunda evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında yasal bir soybağı ilişkisi kuruluş olur. Bu durumda velayet hakkı da babaya verilebilir ancak bu işlem yapılırken çocuğun yararı gözetilerek karar verilir.
Bu durum, beşeri cinselliğe karşı suçların, genel adaba karşı suçlar adı altında düzenlenmesini gerektirmiştir. Son olarak, kanun, karı ve kocanın evlilik dışı cinsel ilişkilerini suç saymıştır.
Nafakadan vazgeçme dilekçesi nasıl olur?
Tedbir nafakasından feragat etmek için, mahkeme esnasında sözlü olarak bunun ifade edilmesi ya da bir dilekçe ile bu isteğin mahkemeye belirtilmesi yeterlidir. Böylece kişi, kendi isteği ile nafaka almaktan vazgeçtiğini mahkeme nezninde belirtmiş olur.
 
Geri
Üst