- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
İlmiye grubunda kimler var?
Şeyhülislam: Şeyhülislam, ilmiye sınıfındaki en yetkili din adamına verilen isimdir.Nişancı hangi sınıfa mensup?
Nişancı (Osmanlıca: نشانچی), Divan-ı Hümayun’a katılan devlet görevlilerinden biridir. Nişancı, Kalemiye sınıfının başıdır.Padişah hangi sınıfta yer alır?
B- Merkez Teşkilatı Divan-ı Hümayun=> Merkez Teşkilatının temeli olan “Divan-ı Hümayun” Orhan Bey zamanında kuruldu. İlk kurulduğunda divan üyeleri Padişah , Vezir ve Bursa Kadısıydı.
Ilmiye sınıfı ne demek tarih?
İlmiye sınıfı, klasik İslam eğitim kurumu olan, Osmanlı Devleti’nde kendine özgü özelliklere bürünen medrese eğitiminin belli aşamasını tamamlayıp icazet alan, merkezi hükümetin önemli kadrolarında görev alan Müslüman ve çoğunlukla Türklerden oluşan meslek grubudur.Kazasker hangi grupta yer alır?
Kazasker (Kadıasker) Osmanlı Devletinde askeri sınıfa ait şer’i ve hukuki davalara bakan hakim. Kazaskerlik, ilmiye mesleğinin en yüksek mertebelerinden biri olup, teşkilat tarihi bakımından ordu kadısı demektir.İlmiye sınıfının özellikleri nelerdir?
İlmiye sınıfı: Osmanlı Devletinin en başlıca yargı işlerine bakardı. Eğitim ve yargı görevlerini yerine getirerek çalışmalarını götürürdü. Tedris: Muallim ve müderrislerin eğitimini sağlardı. Kaza: Kadıların şeriata göre karar vermesini sağlardı.
Nişancı; Tapu Kadastro kayıtlarını tutardı. Emrindeki kalemlerle yazışmaları düzenlerdi. ( Günümüzdeki İç işleri Bakanına benzetebiliriz. )
Osmanlı’da askeri zümreye ait olan bir sınıf bulunmaktaydı. Bu sınıfın adı seyfiye olarak bilinmektedir. Seyfiye sınıfında Osmanlı toplumunda bulunan rütbeli askerler yer almaktaydı. Seyfiye sınıfına üye olan askerler iç karışıklıkları önlemek için mücadele etmekteydi.
Kazasker ne sinifi?
Kazasker Osmanlı devlet yapısında idari bir görev olup, kelime “kadı” ve “asker” kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Kazaskerlerin kıyafeti ilmiye kıyafeti olup, bu mesleğin en yüksek mertebelerinden biridir. Kazaskerler Divan-ı Hümayun’un tabiî azasıydı.
Kadı hangi sınıfta yer alır?
Osmanlı devlet teşkilât ve teşrifatında seyfiye (askerî zümreler) ve kalemiye (bürokratlar) ile birlikte üç temel meslek grubundan biridir. Şeyhülislâm, nakîbüleşraf, kazasker, kadı, müderris gibi ulemâ topluluğunun ve bunların oluşturduğu kurumun genel adıdır.Ilmiye sınıfı eğitimciler hangi kurumda görev yapar?
Osmanlı Devleti’nde ilmiye sınıfı, bahsedilen farklı alanlarda bulunan görevlilerin hepsi, medresede eğitim görmektedir. Medreseler, ilmiye sınıfını oluşturacak olan bireylere; hoca, yargı organı ve din görevlisi türünden görevler yüklenebilecek biçimde bir eğitim vermektedir.Şeyhülislam hangi konularda divan üyelerine görüşlerini bildirmiştir?
Osmanlı Devleti zamanında şeyhülislam dini konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi. Gerektiği zaman dini sorunlarla ilgili görüşlerini fetva yayınlayarak açıklardı. Bu fetvalar kanun niteliği taşırlardı.