AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilkogretim ve yuksekogretime ilave olarak ortaogretim okullarinin acilmasi ile egitim sisteminin 3 asamali hale gelmesi hangi donemde baslamistir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

İlköğretim ve yükseköğretime ilave olarak ortaöğretim okullarının açılması ile eğitim sisteminin 3 aşamalı hale gelmesi hangi dönemde başlamıştır?​

Ayrıca 37-66 ay özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için özel eğitim anaokulları bulunmakta olup bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü sorumluluğundadır. Türkiye’de zorunlu eğitim 2012-13 eğitim-öğretim yılından itibaren 12 yıla çıkartılarak üç kademeye ayrılmıştır.

Ilköğretimin zorunlu ve parasız olması hangi kanun?​

Ilköğretimin zorunlu ve parasız olması hangi kanun?
MADDE 4- (1) 222 sayılı Kanunun Mülga 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir. “Madde 22- İlköğretim 6-14 yaşlarındaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsar, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.”

İlköğretim beş yıla çıkarılması hangi kanunla düzenlenmiştir?​

İlköğretim beş yıla çıkarılması hangi kanunla düzenlenmiştir?
05.01.1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Temel Kanununun 3 üncü maddesinde, “Mecburi ilköğretim çağı, çocuğun altı yaşını bitirdiği yılın Eylül ayında başlar, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter.” denilirken; 6 ncı maddesi “İlkokulun öğretim süresi en az beş yıldır.” …

Yaygın eğitim nedir?​

Yaygın eğitim, toplumun ihtiyaçları ışığında belli bir amaca yönelik, geneli kapsayacak türden çeşitli eğitimlerin verildiği ve bu eğitimlerin kurumların belirleyeceği takvim ve saate bağlı kalınarak yapıldığı, talep edenlerin başarılı olması halinde ise karşılığında sertifika aldıkları eğitim sürecidir.

Örgün öğrenci nedir?​

Örgün öğrenci nedir?
Örgün eğitim genelde okul eğitimi olarak bilinir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde daha önceden belirlenmiş plan ve program eşliğinde öğrencilere gerekli bilgiler aktarılır. Aynı yaş grubundan ve aynı seviyedeki öğrenciler için uzman öğretmen ve eğitmenler eşliğinde dersler verilir.

Ilköğretimin devlet okullarında parasız ve zorunlu olması ne zaman?​

Ilköğretimin devlet okullarında parasız ve zorunlu olması ne zaman?
ilköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır” (T.C. Anayasası 1982) denilmektedir.

Eğitim sisteminin 3 aşamaya bölünmesi ve ilköğretimin zorunlu ve parasız olmasıyla ilgili düzenlemeler Türkiye'de eğitim tarihinde önemli bir dönüm noktası oluşturmaktadır. İlköğretimin zorunlu ve parasız olmasıyla ilgili hükümler, 222 sayılı Kanun'un Mülga 22. maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre ilköğretim, 6-14 yaşlarındaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsar, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu olup devlet okullarında parasızdır.

İlköğretimin beş yıla çıkarılması ise 05.01.1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Temel Kanunu'nda düzenlenmiştir. Kanunun 3. maddesine göre ilkokulun öğretim süresi en az beş yıldır. Görüldüğü gibi, ilköğretimin zorunlu ve parasız olması ile ilköğretimin beş yıla çıkarılması düzenlemeleri farklı kanun maddeleriyle belirlenmiştir ve eğitim sisteminin evriminde önemli adımları temsil etmektedir.

Örgün öğrenci ise genelde okul eğitimi olarak bilinir ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği plan ve program çerçevesinde öğrencilere verilen eğitimi ifade eder. Aynı yaş grubundan ve aynı seviyedeki öğrenciler için uzman öğretmen ve eğitmenler eşliğinde dersler verilir.

Yaygın eğitim ise toplumun ihtiyaçları doğrultusunda belirli bir amaca yönelik, geneli kapsayan çeşitli eğitimlerin verildiği eğitim sürecidir. Bu eğitimler kurumların belirlediği takvim ve saate göre yapılmakta olup başarılı olanlar sertifika alabilmektedir.

Eğitim sistemi içerisinde ilköğretimin devlet okullarında parasız ve zorunlu olması, T.C. Anayasası'nın 1982 tarihli hükümleri arasında yer almaktadır. Bu düzenlemeyle ilköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için devlet okullarında zorunlu ve parasız hale getirilmiştir. Bu düzenleme eğitimde önemli bir adımdır ve genel erişilebilirlik ve eşitlik ilkesine dayanmaktadır.

Geri