ilkoğretim haftası kompozisyon

SoruCevap

Yeni Üye
ilkoğretim haftası kompozisyonları,ilkoğretim haftası ile ilgili kompozisyon,ilkoğretim haftasıyla ilgili kompozisyon

1İLKOĞRETİM HAFTASI

Bir milletin okur yazar oranı yuksek olursa o millet kalkınır Okumuş ve aydın kişileri fazla olan bir millet, her alanda ilerler Cumhuriyetin ilk yıllarında ulkemizde okuma yazma bilenlerin sayısı azdı Pek cok yerde okul yoktu Ulkemiz Kurtuluş Savaşı'ndan yeni cıkmıştı

Bağımsızlığını kazandıktan sonra, Ataturk'un emriyle her tarafta okuma yazma seferberliği başlatıldı Okullar acıldı Yeni Turk harfleri vatandaşlara oğretildi Her Turk vatandaşının İlkokul oğrenimini gormesi ve tamamlaması zorunlu hale getirildi

Cumhuriyetin ilanıyla beraber eğitim oğretim calışmaları hızlandı Koy, kasaba ve şehirlere okullar yapıldı Okur yazar sayısı gittikce arttı Yardımsever Turk vatandaşları da eğitim oğretim hizmetlerinin gelişmesine yardımcı oldular

Yakın bir zamanda da 8 yıllık kesintisiz eğitim kabul edilerek İlkokul ve Ortaokul birleştirildi ve zorunlu hale getirildi, İlkoğretim okulu olarak adlandırıldı

Her yıl Eylul ayının ucuncu haftası ( okulların acıldığı ilk hafta ) İlkoğretim Haftası olarak kabul edilmiştir Bu hafta boyunca okumanın onemi, okulun değeri ve kutsallığı halka anlatılır Okumanın yazmanın onemi, gazete, dergi, radyo ve televizyonlarda hafta boyunca anlatılmaya calışılır Bu konu uzerinde onemle durulur Okulsuz yerlere okul acılmaya gayret edilir İlkoğretimin onemi anlatılır

2İLKOĞRETİM HAFTASI

İlkoğretim temel oğrenimdir Yasalarımıza gore zorunlu ve parasızdır İlkoğretim, yedi yaşında başlar ve on beş yaşında biter Sekiz yıldır
Okulların acıldığı hafta ilkoğretim okullarımızda İlkoğretim Haftası olarak kutlanır Genel olarak bu hafta, Milli Eğitim Bakanlığı'nın radyo, televizyon konuşması ile acılır

Okullarımızda torenler duzenlenir Torende konuşan okul muduru ve oğretmenler; Eğitimin ve oğretimin değerini, yararlarını acıklarlar Okuma yazma bilmenin onemi uzerinde dururlar Gercekten, birey olarak başarılı olmak icin en başta okumayı ve yazmayı oğrenmek zorundayız Bilmediklerimizi okuyarak oğreniriz Okuma yazma bilmeyen bir kişinin bilgili olması duşunulemez

Ataturk'un ozlediği cağdaş uygarlık duzeyinin ustune cıkabilmek, ancak bilgi ile olur Bize yaşam boyu gerekli olan bilgi ve becerilerin temeli ilkoğretimde atılır İlkoğretim Haftası; bu gerceklerin konuşulduğu, ilkoğretimin, okuma yazma oğrenmenin kişiye, topluma sağladığı yararların anlatıldığı bir haftadır

Kendimize, ailemize, cevremize, ulusumuza, insanlığa yararlı olmak okuma yazma oğrenmekle başlar İlkoğretimin onemine inanan Ataturk, cumhuriyetin ilanından sonra harf devrimini gercekleştirdi Okunması ve yazılması cok guc olan Arap yazısı yerine bugun kullandığımız Turk yazısını getirdi Harf devrimi sonucu, yurdumuzda okuma yazma bilenlerin sayısı giderek coğaldı

İlkoğretim okulunun ilk beş yılı ilkokul bolumudur altıncı yıldan itibaren ortaokul bolumune devam edilir Oğrenimlerini başarıyla tamamlayanlara sekizinci yılın sonunda diplomaları verilir İlkoğretimi tamamlayan oğrenciler, diploma notları goz onune alınarak Lise veya dengi okullara kabul edilirler Orta oğrenimini tamamlayanlar sınavlara girerek Yuksek okul veya universitelerde oğrenime başlar Yuksek okullarda ve universitelerde oğrenim suresi iki yıldan altı yıla kadar değişmektedir

Orta oğretime devam etmeyenler, edemeyenler, dilerlerse hayata ve iş alanlarına hazırlanmak icin tamamlayıcı, hazırlayıcı, yetiştirici kurslara katılırlar Sanat okullarından yararlanırlar, ya da bir iş yerine cırak olarak girerler Kurslarda, işyerlerinde edindikleri becerilerle bir iş sahibi olurlar Burada kazandıkları para ile aile butcesine katkıda bulunurlar

Milli Eğitim Bakanlığı; okuma yazmayı yaygınlaştırmak amacı ile yetişkinler icin kurslar acmakta, bu kurslara her yıl cok sayıda yurttaşımız katılmaktadır Sonucta okur yazar oranımız artmaktadır Yakın gelecekte oteki ilerlemiş ulkelerde olduğu gibi yurdumuzda da okuma yazma bilmeyen kalmayacaktır

İlkoğretim Haftası'nda cevremize okuma yazmanın gerekliliğini, değerini, onemini anlatmalıyız Oğrenme, iyiyi kotuden, doğruyu yanlıştan ayırmayı sağlar Bilgisiz, eğitimsiz insanlar daha cok suc işleme eğilimindedirler Genel olarak eğitim ve oğretim suc işleme oranını azaltır

Gun gelecek vatandaşlarımızın tamamına yakını okuma yazma oğrenecek, okuyarak edindikleri bilgileri gunluk yaşamlarında uygulayacak, boylece işlerinde daha verimli ve başarılı olacaklardır

Kısacası ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnonu'nun dediği gibi İlkoğretim davası insan olma, ulus olma davasıdır

Geri