AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilkbahar ve sonbahar nasil olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İlkbahar ve sonbahar nasıl oluşur?​

Mevsimler, Dünya’nın Güneş’in etrafında dönmesi ile meydana gelir. Bu dönüş esansında hava ısınır ve soğur. Değişime uğrayan Dünya, Güneş etrafında turlarken bir açı oluşturur. Söz konusu açı mevsimleri ortaya çıkarır.

Ekinoks nedir ve neler olur?​

Ekinoks (gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği veya ılım), Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir: İlkbahar, 21 Mart-20 Haziran; yaz, 21 Haziran-22 Eylül; sonbahar, 23 Eylül-20 Aralık; kış, 21 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.
Mevsimlerin oluşmasının temel nedeni nedir?
– Dünyanın Güneş etrafında dolaşması güneş ışınlarının geliş açısını değiştireceğinden mevsimler oluşur. – Dünya üzerinde bir yerin aydınlanma süresi nedenlerden birisidir. – Diğer bir neden ise Dünya üzerinde herhangi bir yerin Güneş’ten gelen ısı ve ışık enerjisinin soğurma miktarıdır.
Ilk bahar nasıl oluşur?
İlkbahar mevsiminde, cemreler düşer. Su, hava, toprak bu dönemde ısınmaya başlar. Aynı zamanda hava da ısınmaya başlar. Çiçekler açar ve ağaçlar tomurcuklanmaya başlar.

Ekinoks hareketleri nelerdir?​

Ekinoks aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği anda gerçekleşen bir olaydır. Güneş bu anda Kuzey Yarımküre’yi ve Güney Yarımküre’yi eşit miktarda aydınlatır. Aydınlanma çemberi, Güneş’in Dünya’yı aydınlattığı bölge ile karanlıkta kalan bölge arasındaki hatta verilen isimdir.

21 Haziran’da gerçekleşen nedir?​

21 Haziran Yaz Gündönümü’nde yılın en uzun günü yaşanmaktadır. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi’ne dik bir şekilde gelir ve Kuzey Yarımküre’ye en dik, Güney Yarımküre’ye en eğik şekilde gelmektedir.
 
Geri
Üst