Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ilk Turk uydusunun adi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ilk Türk uydusunun adı nedir?​

Türkiye’nin ilk uydusu Türksat 1A, 24 Ocak 1994 tarihinde fırlatılmış ve kalkışından 12 dakika sonra infilak etmiştir. Türksat 1B uydusu da aynı yıl içinde gönderilmiştir. Şirketin üçüncü uydusu Türksat 1C, 1996 yılında hizmete alınmıştır.

Yapay Uydularımız nelerdir?​

Yapay Uydularımız nelerdir?
İnsanoğlu tarafından üretilmiş olan dünya dışı yaşamı gözlemlemek amacı ile dünya dışına gönderilen uydulara yapay uydu denir. Yapay uydu ilk kez tarihte 1957 yılında üretilmiştir. Ülkemizde ilk yapay uydusunu uzaya 2011 yılında fırlatmıştır.

Türkiye’nin aktif yapay uydu durumu nedir?​

Türkiye’nin aktif yapay uydu durumu nedir?
Türkiye’nin 3’ü haberleşme, 3’ü gözlem olmak üzere toplam 6 aktif uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları gözlem amaçlı görevlerine devam ediyor.

Bilsat ne işe yarıyor?​

Pankromatik bantta 12.6 m ve kırmızı, mavi, yeşil bantlarında 27.6 m. yer örneklem mesafesine sahip olan uydu; haritacılık, afet izleme, kirlilik ve çevrenin izlenmesi ile şehircilik ve planlama amaçlarıyla görev yapmaktadır.

BİLSAT nedir ne işe yarar?​

BİLSAT nedir ne işe yarar?
Yer gözlem uydusuBİLSAT / Birincil kullanım amacı

BİLSAT ne amaçla kullanılır?​

BİLSAT ne amaçla kullanılır?
Yapay uydular nerede bulunur?​
Bu uydular genellikle yerin kutup noktalarından geçer. Orta yüksekliğe (Medium Earth Orbit, MEO) yerleştirilen uyduların yüksekliği ise 2000 km’den başlar, 35 786 km’ye kadar uzanır. Bunların çoğu da 20 400 km yüksekliktedir ve dönemleri 12 saattir. Bu tür yörüngeler yerin ekvator düzlemi ile belirli bir açı yaparlar.

Türksat 4A ve 4B hala aktif mi?​

Türksat 4A ve 4B hala aktif mi?
Türkiye’nin, 3’ü (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B) haberleşme, 3’ü (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 6 uydusu bulunuyor.

BİLSAT projesi hangi özelliğiyle önemlidir?​

BİLSAT projesi hangi özelliğiyle önemlidir?
BİLSAT, Türkiye’nin ilk yer gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003 tarihinde Rusya’nın Plesetsk Rampası’ndan Cosmos-3 fırlatma aracıyla uzaya gönderildi. 5 yıllık bir görev ömrüne sahip olmak üzere tasarlanan BİLSAT; 686 km irtifada, Güneş ile eşzamanlı bir yörüngede bulunmaktadır.
 
Türkiye'nin ilk uydusu Türksat 1A olarak bilinmektedir. Ancak, ne yazık ki fırlatılışından kısa bir süre sonra olan bir kaza sonucu infilak etmiştir. Türksat 1B ve Türksat 1C ise daha sonra gönderilen uydular arasında yer almıştır.

Ülkemizin şu an aktif olarak kullanımda olan 6 adet yapay uydusu bulunmaktadır. Bu uydulardan 3'ü haberleşme ihtiyacını karşılamak için kullanılmakta olup Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B adlarını taşırken; diğer 3 uydumuz ise gözlem amaçlı olarak faaliyet göstermektedir ve bunlar Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2'dir.

BİLSAT ise Türkiye'nin ilk yer gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003 tarihinde Rusya'nın Plesetsk Rampası'ndan Cosmos-3 fırlatma aracıyla uzaya gönderilmiştir. BİLSAT'ın haritacılık, afet izleme, çevre izleme, şehircilik ve planlama gibi farklı amaçlar için kullanıldığını belirtmek mümkündür. Uydu, farklı renk bantları ile yeryüzünü detaylı olarak inceleme imkanı sağlar.

Yükseklikleri genellikle 2000 km ile 35,786 km arasında değişen yapay uydular, genellikle yerin kutup noktalarından geçer. Bu uydular ekvator düzlemi ile belirli bir açı yapacak şekilde yerleştirilir ve farklı yörüngelerde dolaşırlar.

Son olarak, Türksat 4A ve Türksat 4B hala aktif durumdadır ve Türkiye'nin haberleşme alanında kullandığı önemli uydulardan ikisidir. Bu uyduların yanı sıra Türksat 3A ile birlikte Türkiye'nin haberleşme ihtiyaçlarını karşılamak için aktif olarak kullanılan uydulardandır.

videosu paylaşımına da teşekkür ederim. Uydular ve uzay çalışmaları hakkında çok güzel görseller ve bilgiler içeriyor.
 
Geri
Üst