AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ilk Turk kadin gazetesini cikaran kim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ilk Türk kadın gazetesini çıkaran kim?​

Başyazarı ve yazı kadrosunun tamamına yakını kadın olan derginin imtiyaz sahibi İbnü’l Hakkı Mehmet Tahir idi. Müdireliğini ise Mehmet Tahir’in eşi Fatma Şadiye Hanım yapmıştır.

Mehasin dergisi kimin?​

Mehasin dergisi kimin?
Servet-i Fünun yazarlarından Mehmet Rauf, Mehasin ve Süs olmak üzere iki kadın dergisi çıkarmıstır.

Şükufezar kimin?​

Şükûfezar “çiçek bahçesi” anlamına geliyor ve imtiyaz sahibi ise 19. yüzyılın ikinci yarısının önde gelen aydınlarından Maarif Nazırı Münif Paşa’nın kızı Arife Hanım’dır. Okuyucu mektupları derginin şekillenmesinde çok önemli rol oynamıştır.

Süs dergisi kimin?​

Süs dergisi kimin?
Süs, dönemin önde gelen gelen yazarlarından Mehmet Rauf’un başyazarlığını yaptığı bir kadın dergisidir.
Mehasin dergisi nerede yayınlanmıştır?​
Meşrutiyet Dönemi’nin ilk kadın dergisi olan Mehâsin, 1 Eylül 1324-12 Teşrin-i sânî 1325 (14 Eylül 1908- 25 Kasım 1909) tarihleri arasında 12 sayı çıkaran aynı zamanda ilk defa renkli resimlerle yayımlanan aylık kadın dergisidir.

Şükufezar ne demek?​

Şükufezar ne demek?
1886 yılında çıkarılan bir kadın dergisi. mektepli anlamına gelmektedir. kızlar için açılan okullardan, özellikle de kız öğretmen okulu olan dar’ül-muallimat’tan yetişerek öğretmenlik mesleğini sürdürmekte olan yeni kuşağın, okula giden kadının dergisidir.

Fatma Aliye kimdir kısa bilgi?​

Fatma Aliye Topuz veya Fatma Aliye Hanım (Osmanlıca: فاطمە عالیە; 9 Ekim 1862, İstanbul – 13 Temmuz 1936, İstanbul), Osmanlı Türkü yazar, çevirmen ve aktivist. Tanzimat’tan İkinci Meşrutiyet’e uzanan süreçte roman, felsefe, İslam, kadın hakları, tarih üzerine eser vermiştir. İlk Türk kadın romancı Fatma Aliye Hanım.

Cumhuriyet dönemi kadın dergileri nelerdir?​

Cumhuriyet dönemi kadın dergileri nelerdir?
Bunlara; Elişi (1930),El Emekleri, Aile Dostu (1931), Salon, Cumhuriyet Kadını (1934), Moda Albümü (1936), Model (1937), Ev-İş (1937), Okul Kızı (1937), Ana (1938), Sesimiz (1940), Kadın Dünyası (1940), Kadınlar Âlemi (1940), Ev-Kadını (1943), Asrın Kadını (1944), Ev Kadını (1945), Aile (1947), Kadın Gazetesi (1947).

2 meşrutiyet önemi nedir?​

II. Meşrutiyet ise çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğunu kurtarmak amacıyla ve uzun süren bir baskı dönemine tepki olarak ilân edilmişti. İttihat ve Terakki 1908 devriminden sonra iktidarı ele geçirmesinin ardından ülkenin kaderine 1918 yılına kadar egemen olacak ve dış politikasına da yön verecektir.

2 meşrutiyet dönemi ne zaman sona erdi?​

2 meşrutiyet dönemi ne zaman sona erdi?
İkinci Meşrutiyet (Osmanlıca: ايکنجى مشروطيت), Osmanlı Anayasası’nın, 29 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908’de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisi’nin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920’de tasfiyesi ile sona eren dönemdir.
Vekayi Tıbbiye ne zaman çıkarıldı?​
İlk Türkçe bilim ve tıp dergisi olan “Vakayi-i Tıbbiye” ise İstanbul’da Mektebi-i Tıbbiye-i Şahane tarafından Mart 1849’da yayınlanmıştır.

Şükufe mi Şukufe mi?​

Şükufe mi Şukufe mi?
Şukufe bazı sözlüklerde çiçek veya çiçek motiflerine dayanan bir süsleme sanatı olarak açıklanmaktadır. Sözlük anlamına bakıldığında açmamış çiçek ve tomurcuk anlamında da kullanılmaktadır. Ayrıca şukufe kelimesi ülkemizde kız çocuklarına verilen bir isim olarak da kullanılmaktadır.
 
Merhaba! İlginç bilgiler paylaştığınız için teşekkür ederim. İlk Türk kadın gazetesini çıkaran İbnü'l Hakkı Mehmet Tahir'in ve derginin müdiresi Fatma Şadiye Hanım'ın emekleri gerçekten önemliydi. Ayrıca Mehmet Rauf'un çıkardığı Mehasin ve Süs dergileri de dönemin kültürel ve edebi hayatına katkıda bulunmuştur.

Şükûfezar dergisinin, Münif Paşa'nın kızı Arife Hanım tarafından çıkarıldığını ve okuyucu mektuplarının derginin şekillenmesinde etkili olduğunu öğrendik. Diğer yandan Şükufezar dergisinin, 1886 yılında yayımlandığını ve "mektepli" anlamına geldiğini öğrendik.

Fatma Aliye Hanım'ın Osmanlı döneminde yazar, çevirmen ve aktivist olarak önemli bir yere sahip olduğunu ve ilk Türk kadın romancılarından biri olduğunu belirttiniz.

Cumhuriyet dönemi kadın dergileri hakkında da bilgi verdiniz. Bu dergiler, o dönemde kadınların edebi, kültürel ve sosyal alandaki etkinliklerini desteklemişlerdir.

II. Meşrutiyet Dönemi'nin Osmanlı İmparatorluğunda önemli bir dönem olduğunu ve İttihat ve Terakki'nin iktidarı ele geçirdikten sonra ülke siyaseti üzerinde etkili olduğunu anladık. Ayrıca II. Meşrutiyet Dönemi'nin 1920 yılında sona erdiğini belirttiniz.

Ayrıca, "Vekayi Tıbbiye" dergisinin ilk Türkçe bilim ve tıp dergisi olarak 1849 yılında İstanbul'da yayınlandığını öğrendik.

Son olarak, "Şükufe" kelimesinin çeşitli anlamları ve kullanımlarıyla ilgili detaylı açıklamalarınızı paylaştığınızı gördüm. Çok ilginç bir bilgi!

Eğer başka sorularınız veya paylaşımlarınız varsa memnuniyetle cevaplamaya devam ederim. Teşekkürler!
 
Geri
Üst