Ilk koy enstitusu ne zaman acildi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.092
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ilk köy enstitüsü ne zaman açıldı?​

Köy enstitüsü, Türkiye’de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılan okul türü. Tamamen Türkiye’ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

Köy Enstitülerinde neler yapıldı?​

Köy Enstitüleri sayesinde 1940 ve 1946 yılları arası 15 bin dönüm tarla tarıma elverişli hale getirildi ve bu tarlalarda üretime başlandı, 750 bin fidan dikildi, 1200 dönüm bağ oluşturuldu, 150 büyük çaplı inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 100 km yol, 16 su deposu, 12 tarım …
Köy enstitüsü nerelerde var?
Bu doğrultuda, kurulan enstitüler ve kuruluş yıllarının listesi aşağıdaki gibidir:
Köy öğretmen okulları ne zaman açıldı?
16 Mart 1848 tarihinde Rüştiyelere öğretmen yetiştirmek üzere üç yıl süreli “Darül Muallimin-i Rüşdi” adını taşıyan okullar kurulmuştur. Bu tarih, öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmekte ve her yıl 16 Mart tarihi, öğretmen okullarının kuruluş yıldönümü olarak kutlanmaktadır.

Köy enstitülerinde neler öğretildi?​

KÖY ENSTİTÜLERİ DERSLERİ Arıcılık bilinmeyen köylerde arıcılık, bağcılık bilinmeyen köyde bağcılık öğretiliyordu. Enstitüye atanan öğretmen gittiği köyde okul binasını köylülerin yardımıyla yapabilecek kadar inşaat bilgisi de öğreniyordu.

Köy enstitülerinde nasıl bir eğitim verilmekteydi?​

“Yaşayarak, üreterek öğrenme” ilkesi ekseninde kurulan köy enstitülerinde dersler hem teori hem pratiğe dayalı idi. Öğrenciler burada ziraat derslerinden teknik ve kültür derslerine kadar birçok alanda ders görmekteydiler. Geleneksel eğitimin yanı sıra modern bir eğitim de verilmekteydi.
Kızılçullu nerede?
Kızılçullu, İzmir-Şirinyer’in eski adı. İzmir’in, Kızılçullu diye bilinen bu yerleşiminde, 1914 yılında Amerikalılar (ABD)tarafından bir okul açılır. Amerikan Koleji adıyla bilinen okul, görkemli bir mimari yapıda eğitimine başlar.
Köy Enstitüleri hangi felsefi akımlar örtüşür?
Enstitüler, toplumsal yapıya uygunlukları ile “realist” ve “pragmatik” nitelik gösterirken; yeni toplumu oluşturma niteliği ile oluşturmacılık felsefesinin özelliklerini taşımaktadır. Enstitüler, ayrıca “iş içinde üretim için” eğitim anlayışıyla politeknik eğitimin kimi niteliklerini yansıtmaktadır.
Köy Enstitüleri ‘klasik’, ‘hümanist’, ‘önyargılardan kurtulmuş’, ‘bilimsel’; karakter inşasını, çalışmayı ve üretmeyi önemseyen eğitim görüşleri açısından hepsiyle de kimi ortaklıklara sahiptir.
1869 Maârif-i Umûmiyye Nizamnâmesi’nde (Genel Eğitim Yönetmeliği’nde), bu okullara öğretmen yetiştirmek amacıyla bir kız öğretmen okulunun açılması öngörüldü. Okulun açılması, 26 Nisan 1870’te gerçekleşti; Dârülmuallimât adıyla, İstanbul’da Sultanahmet semtinde bir konakta açılan okulda eğitime başlandı.
 
Geri
Üst