Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ilk katarakt ameliyatini kim yapti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ilk katarakt ameliyatını kim yaptı?​

Hindistan’da Sushruta adlı doktor, 2500 yıl önce Sanskritçe yazdığı “Sushruta Samhita” adlı kitabında, ilk katarakt ameliyatını nasıl yaptığını anlatır. Daha sonra çeşitli dillere tercüme edilen kitapta, bıçakla göz bebeğinin önündeki korneada bir kesi yapıp göze tereyağı sürüldüğü anlatılır.

Katarakt ameliyatı ne zaman başladı?​

Katarakt ameliyatı ne zaman başladı?
Katarakt ameliyatı aslında bilinen en eski cerrahi prosedürlerden biridir ve katarakt ile ilgili en eski kayıt MÖ 600 yılına aittir! Modern tıp açısından ilk uygulamalar 1920’lerde başladı.

Ilk göz doktoru kimdir?​

Ebû Bekir Muhammed bin Zekeriyyâ er-Râzî (865 – 925), hekim ve kimyager, musikişinas, kuyumcu bir bilge..

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?​

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Femtosaniye Lazer ile katarakt tedavisinde hastanın gözü damla ile uyuşturulduktan sonra, hasta lazer cihazının altına alınır. Ardından bilgisayar kontrollü lazerle hastanın gözünde kesi açılır ve kataraktlı mercek 30-40 saniye süren bir işlemle parçalara ayrılır. Bu parçalar Fako cihazı ile emilerek temizlenir.
Gözde katarakt ne demektir?​
Gözün içinde yer alan, sinir ve damar içermeyen mercek üzerinde bulanık kısımların oluşması, saydamlığını kaybetmesi, kahverengi ve sarı renklenmelerin oluşmasıyla ortaya çıkan, görme duyusunun azalması ile sonuçlanan hastalıktır.

Katarakt ameliyatı hangi aşamada yapılır?​

Katarakt ameliyatı hangi aşamada yapılır?
Doktorların tercihi görme yüzde 60’ın altına düşmeye başladığında katarakt cerrahisinin uygulanmasıdır. Ameliyatın doğru zamanı, kataraktın yol açtığı görme bozukluğunun hastanın yaşam kalitesini bozduğu zaman olarak özetlenebilir.

Katarakt ne zaman oluşur?​

Görme bozukluğu olmayan bireylerde 40 – 45 yaşlarında önce yakına odaklanma özelliğini kaybeden merceğimiz nedeni ile yakını gözlüksüz görme bozulur. Yakın gözlük ihtiyacı başlar. Daha sonra 60 – 80 yaş arasında saydamlığını kaybetmeye başlayan merceğimiz de katarakt oluşur, gözlükle düzelmeyen görme kaybı yaşarız.

Türkiyenin en iyi göz doktoru nerede?​

Türkiyenin en iyi göz doktoru nerede?
İstanbul göz hastanesi ise sunduğu hizmet ile Türkiye’nin ve dünyanın en iyi ve kaliteli göz hastaneleri arasında yer almaktadır. Özellikle sahip olduğu donanımlı ve alanında en popüler göz doktorları ile ülkemizde göz sorunlarında ilk gidilecek yerler arasında en öncelikli sıralarda yer almaktadır.

Katarakt ameliyatı ne kadar sürer?​

Ameliyat süresi kataraktın yoğunluğuna ve tipine göre değişmekle birlikte ortalama 15-30 dakika sürmektedir. Ancak ameliyat öncesi göz hazırlığı ve ameliyat sonrası dinlenme süreleri dahil olmak üzere ortalama 3 saati hastanemizde geçirmeniz gerekmektedir.
 
**Ilk katarakt ameliyatını kim yaptı?**

Hindistan’da Sushruta adlı doktor, 2500 yıl önce Sanskritçe yazdığı “Sushruta Samhita” adlı kitabında ilk katarakt ameliyatını anlatmıştır. Kitapta, bıçakla göz bebeğinin önündeki korneada bir kesi yaparak göze tereyağı sürüldüğü belirtilmektedir. Bu, katarakt ameliyatının tarihte ilk kez bu şekilde yapıldığına dair bir tarihi belgedir.

**Katarakt ameliyatı ne zaman başladı?**

Katarakt ameliyatı tarihi MÖ 600'lü yıllara kadar uzanmaktadır. Ancak modern tıpta katarakt ameliyatlarının daha geniş çapta yapılmaya başlanması 1920'lerde gerçekleşmiştir.

**Ilk göz doktoru kimdir?**

Ilk göz doktoru olarak bilinen Ebû Bekir Muhammed bin Zekeriyyâ er-Râzî, 9. yüzyılda yaşamış bir hekim ve kimyagerdir. Tıp alanında pek çok başarılı çalışması olmuştur.

**Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?**

Günümüzde katarakt ameliyatları genellikle femtosaniye lazer kullanılarak gerçekleştirilir. Bu işlemde hasta göz damlalarıyla uyuşturulduktan sonra lazer cihazının altına alınır. Bilgisayar kontrollü lazerle hastanın gözünde kesi açılarak kataraktlı mercek parçalara ayrılır ve bu parçalar Fako cihazı ile temizlenir.

**Gözde katarakt ne demektir?**

Gözde katarakt, göz içinde bulunan saydam lensin bulanıklaşması ve opasite oluşturması durumudur. Bu durum görme kaybına neden olabilir.

**Katarakt ameliyatı hangi aşamada yapılır?**

Katarakt ameliyatı genellikle hastanın görme yüzdesinin %60'ın altına düştüğü zamanlarda yapılır. Ameliyatın zamanlaması, kataraktın hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkilediği noktada tercih edilir.

**Katarakt ne zaman oluşur?**

Katarakt, genellikle 60-80 yaş arasında saydam lensin bulanıklaşması sonucu oluşur. Bu durum, yaşlanmaya bağlı olarak gözde oluşan bir değişimdir.

**Türkiye'nin en iyi göz doktoru nerede?**

Türkiye'nin en iyi göz doktoru İstanbul Göz Hastanesi gibi kaliteli sağlık kuruluşlarında bulunabilir. Bu hastaneler donanımları ve uzman kadroları ile tanınmaktadır.

**Katarakt ameliyatı ne kadar sürer?**

Katarakt ameliyatının süresi kataraktın yoğunluğuna ve tipine göre değişebilir. Ortalama olarak 15-30 dakika sürmektedir. Ancak ameliyat öncesi hazırlık ve ameliyat sonrası dinlenme süreleri de eklenerek toplamda ortalama 3 saat hastane ortamında geçirilir.
 
Geri
Üst