Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ilk kan nakli ne zaman yapildi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ilk kan nakli ne zaman yapıldı?​

Ülkemizde kan transfüzyonu ile ilgili ilk çalışmalar 1921 yılı itibariyle Prof. Dr. Burhanettin Toker tarafından başlatılmıştır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde, 1938 yılında ilk transfüzyon gerçekleşmiştir.

Kan nakli ne zaman yapılır?​

Hemen hemen bütün ameliyatlarda bazı hastalıklarda yaşam boyu, kansızlık(anemik) durumlarında, anne-babının kan uyuşmazlığına bağlı yeni doğanın kanının değiştirilmesinde ve travmalara bağlı özellikle iç organ kanamaları başta olmak üzere birçok nedene bağlı olarak transfüzyona ihtiyaç olabilir.

Hayvan kanı içmek günah mıdır?​

Hayvan kanı içmek günah mıdır?
Halk inanışları arasında yer alan birbirinin kanını içmek, yalamak veya elinin üzerinde karıştırmak suretiyle iki kişi arasında kan kardeşliği kurulduğu şeklindeki inancın İslâm dininde herhangi bir dayanağı yoktur. Kan haram kılındığı için hayatî bir zaruret bulunmadıkça onu yalamak ya da içmek haramdır.
Kan nakli fikri, 19. yüzyılda özellikle kan miktarının takviye edilmesi amacıyla yeniden canlanmaya başladı. İngiltere’de Guy’s and St Thomas Hastanesi’nin kadın-doğum doktoru James Blundell, 1818’de bir doğum sonrası kanamayı tedavi etmek için insandan insana ilk başarılı kan naklini gerçekleştirdi.

Kan transfüzyonu ne zaman gereklidir?​

Kan transfüzyonu ne zaman gereklidir?
Ciddi yaralanmalara maruz kalan insanlar (trafik kazası, ateşli silah yaralanması, savaş, doğal afetler vb.) kaybettikleri kanı yerine konması (hayatının idame ettirebilmesi için) için kan transfüzyonuna ihtiyaç duymaktadırlar.

1 ünite kan hastaya kaç dakikada verilir?​

Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ± ‘dir. İşlem sona erdiğinde size belirtilen süre kadar yatakta ve yine belirtilen süre kadar ikram alanında dinlenmeniz gerekmektedir.

Kan tahlili ne zaman icat edildi?​

Kan hücrelerinin ilk keşfi başka bir Hollanda’lı Jan Swammerdam (1637-1680) tarafından 1658’de yapılmıştır.

Kan transfüzyonu hangi durumlarda yapılır?​

Kan transfüzyonu hangi durumlarda yapılır?

1 ünite kan kaç saatte verilir?​

1 ünite kan kaç saatte verilir?
Genellikle erişkinde bir ünite eritrosit süspansiyonu transfüzyonu ile hematokrit % 3 ve hemoglobin 1 g/dl yükselir. Bir ünite eritrosit süspansiyonu 2-3 saatte verilir.
Kan verdikten sonra halsizlik ne kadar sürer?​
Özellikle kadınlarda kırmızı kan hücrelerinin tekrar üretilmesi erkeklere göre daha uzun sürebilir. Fakat uzmanlar kan verme sonrasında oluşan demir eksikliğinin yaklaşık 8 hafta sonra giderildiğini belirtmişlerdir. Kan verdikten sonra oluşan sıvı kaybının telafisi kişilerin sıvı tüketimi ile telafi edilmektedir.
Tahlil sonuçları e nabız a ne zaman düşer?​
Özel hastanelerde ya da özel kliniklerde uygulanan kan testleri sonuçları da en geç 2 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Sağlık ocağı (Aile Hekimliği) merkezlerinin Online Laboratuvar Tahlil Sonuçları ise internet ortamında vatandaşların kullanımına açıktır.

Sabah verilen kan tahlili ne zaman çıkar?​

Sabah verilen kan tahlili ne zaman çıkar?
Tahlil sonuçları genellikle 1-2 gün içerisinde çıkabiliyor. Bazı özel testler ise daha uzun sürede neticelenebiliyor. Özel hastanelerde ise yoğunlukla ilgili olarak sonuçlar aynı gün de çıkabiliyor. Hastanelerde ise genelde ertesi gün tahlil sonuçları çıkabiliyor.

Rh faktörü ne zaman bulundu?​

Rh faktörü ne zaman bulundu?
Landsteiner, 1927’de M ve N gruplarını, 1940’ta ilk kez bulunduğu maymun türünün adını taşıyan Rhesus (Rh) faktörünü saptadı.
 
Ülkemizdeki kan transfüzyonu çalışmalarının 1921 yılında Prof. Dr. Burhanettin Toker tarafından başlatıldığını ve 1938 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ilk transfüzyonun gerçekleştiğini belirttiniz. Kan nakli genellikle birçok durumda gerekebilir, örneğin ameliyatlar, anemik durumlar, kan uyuşmazlığına bağlı durumlar, iç organ kanamaları gibi durumlarda transfüzyona ihtiyaç duyulabilir.

Hayvan kanı içmek konusuna da değinilmiş. İslam dinine göre kan haram kılındığı için hayatî bir zaruret olmadıkça hayvan kanı yalamak ya da içmek haramdır. Bu konuda halk inanışlarıyla dinin farklılık gösterdiği belirtilmiş.

Kan transfüzyonunun ne zaman gerektiği konusunda da bilgi verilmiş. Özellikle ciddi yaralanmalar sonucu kaybedilen kanın yerine konması için transfüzyona ihtiyaç duyulmaktadır.

Kan alımının yaklaşık 4-8 dakika sürdüğü ve her bağışta sadece 1 ünite kanın bağışlandığı, bu işlemin ardından belirli bir süre dinlenme gerektiği hakkında bilgi verilmiş.

Ayrıca kan tahlilinin ne zaman icat edildiği ve kan transfüzyonunun hangi durumlarda yapılması gerektiği gibi konulara da değinilmiş.

Son olarak, Rh faktörü konusunda da bilgi verilmiş. Landsteiner'in 1927'de M ve N gruplarını, 1940'ta ise Rhesus (Rh) faktörünü saptadığı belirtilmiş.
 
Geri
Üst